x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică The Economist - Umilit de gura sa mare

The Economist - Umilit de gura sa mare

de Delia Zahareanu    |    26 Mai 2007   •   00:00
The Economist - Umilit de gura sa mare

"Un preşedinte triumfător la urne, dar umilit de gura sa mare", titrează The Economist intr-o analiză publicată in numărul de ieri, referitoare la rezultatele referendumului din 19 mai şi jignirile adresate de preşedintele Băsescu jurnalistei Andreea Pană.

"Un preşedinte triumfător la urne, dar umilit de gura sa mare", titrează The Economist intr-o analiză publicată in numărul de ieri, referitoare la rezultatele referendumului din 19 mai şi jignirile adresate de preşedintele Băsescu jurnalistei Andreea Pană.

Â
După succesul inregistrat la referendumul pentru demiterea sa, Traian Băsescu a "călcat strămb", ca urmare a cuvintelor grele pe care i le-a adresat unei jurnaliste. "Intămplător, domnişoara Pană nu este de etnie romă (ţigancă). Dar incidentul a pus in evidenţă stilul populist (uneori un atu) şi personalitatea sa temperamentală (in mod cert, o slăbiciune)", se arată in articolul din The Economist. "Scandalul ii va ştirbi imaginea printre admiratorii săi din străinătare", susţine autorul materialului. Incidentul ar putea fi insă uitat dacă Romănia, alături de Bulgaria, depun eforturi serioase pentru eradicarea corupţiei, adaugă sursa citată. Publicaţia britanică aminteşte astfel că alegerile europene din Bulgaria au fost căştigate de o formaţiune ce a prezentat electoratului o agendă anticorupţie. Dar, subliniază The Economist, una este să fii ales in baza unei astfel de agende care militează pentru o guvernare "curată", cum este cazul preşedintelui Băsescu, şi una este să faci ulterior diferenţa.

Â

 SCENARIILE. Pe fondul acestui scandal, se vehiculează mai multe versiuni referitoare la modul in care vor evolua alianţele politice ale viitorului apropiat, intre PSD, PD şi PNL. "Ce se va intămpla in curănd depinde intr-o bună măsură de Socialişti, moştenitorii Partidului Comunist din Romănia. Cu 150 de deputaţi, sunt cel mai mare partid din parlament. Coaliţia de la putere dintre liberali şi minoritatea maghiară insumează numai 109. Cel mai bun rezultat ar fi alegerile anticipate, poate care chiar să coincidă cu cele europene, in această toamnă", scrie The Economist. Articolul mai atrage atenţia şi asupra scenariului in care socialiştii, decişi să sprijine alegerile anticipate şi să cureţe partidul de personalităţile corupte, vor obţine un rol important intr-un guvern postelectoral, in vreme ce pentru liberali se avansează ipoteza că nici nu ar atinge pragul de 5% din voturi pentru intrarea in Parlament, in cazul alegerilor la termen, in 2008, după cum se arată in articol.

Â

Â

"Comportament de neam prost"

Fostul reprezentant al minorităţii rome in legislatura 1996-2000 in Parlament, Mădălin Voicu, a criticat ieri dur comportamentul preşedintelui Băsescu faţă de jurnalista Andreea Pană. Un comportament de "neam prost", o exprimare de "derbedeu", care arată deriva in care se află Traian Băsescu, ca preşedinte şi politician, au fost ideile exprimate de Mădălin Voicu. Problema, spune Voicu, nu este numai exprimarea nefericită a preşedintelui, făcută intr-un moment de derivă, ci şi faptul că a deposedat o persoană fizică de un bun personal, telefonul mobil. "Acest gest e la fel de condamnabil ca şi cănd aş fi furat eu un portofel in tramvaiul 24", a spus Mădălin Voicu. Comportamentul lui Băsescu, nu numai in această situaţie ci in general, in relaţiile interne şi internaţionale, nu onorează ţara şi poporul, consideră Voicu. "Atăta timp căt va fi preşedinte, vom rămăne vasalii prostiei lui, ca politician", a spus Mădălin Voicu, exprimăndu-şi nedumerirea că poporul romăn s-a lăsat manipulat să il voteze pe Băsescu.

 Â

Tricou pentru meci. Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a fost invitat de organizatorii programului de combatere a rasismului şi violenţei in fotbal să poarte la finala Cupei Romăniei de astăzi, dintre Poli Timişoara şi Rapid, un tricou inscripţionat cu un mesaj antirasist. Şeful statului şi-a anunţat participarea la finala Cupei Romăniei, unde ar urma să inmăneze trofeul. Jucătorii celor două finaliste ale Cupei Rom‚niei vor intra pe teren purtănd tricouri inscripţionate cu mesajele: "Rasismul distruge jocul" şi "Violenţa distruge vieţi".(Aniela Nine)

Â

Â

×
Subiecte în articol: basescu politic the economist