x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ticu Dumitrescu loveste-n tot ce misca

Ticu Dumitrescu loveste-n tot ce misca

de Dana Piciu    |    15 Aug 2006   •   00:00
Ticu Dumitrescu loveste-n tot ce misca

Membru in Colegiul CNSAS, Ticu Du-mitrescu a atacat ieri institutia in care lucreaza si o serie de oameni politici, in frunte cu Mircea Iones-cu-Quintus si Ion Iliescu. Are deja o victima: Quintus a demisionat din functia de presedinte de onoare al PNL.

Dupa o perioada lunga de tacere, Constantin Ticu Dumitrescu, membru in Colegiul CNSAS, a iesit ieri la atac, criticand atat institutia in care lucreaza, cat si o serie de oameni politici. Atacul sau a facut deja o victima. Mircea Ionescu-Quintus si-a dat demisia din functia de presedinte de onoare al PNL.

Ticu Dumitrescu a aratat ca CNSAS lucreaza "in stare de avarie", se afla intr-o criza de credibilitate si practica "dubla masura". "Pericolul dublei masuri poate fi evitat doar prin aplicarea univoca a legii si prin transparenta. Este foarte important ca membrii Colegiului sa-si reconsidere atitudinea pentru a-si reface credibilitatea si a demonstra ca pot gestiona cu impartialitate scoaterea la lumina a adevarului fara basculari politice, fara interese partizane sau subiective", a aratat ieri Dumitrescu. El a precizat ca la CNSAS se fac simtite influente politice, "in special pe linie PSD". Dumitrescu a criticat votul acordat in CNSAS la contestatia lui Dan Voiculescu si a judecatoarei Bejinariu, aratand ca nu este de acord cu abtinerea de la vot, pe care o considera o dovada de lasitate. Nici cazul Razvan Teodorescu "nu este in regula", conform lui Ticu Dumitrescu. "CNSAS ar fi trebuit sa lase cazul sa mai dospeasca inainte de a da un verdict si trebuia sa mai facem sapaturi in laturi", a spus Dumitrescu, amintind ca in perioada in care Teodorescu a fost presedinte la TVR s-au ars niste dosare. Membrul Colegiului considera ca nu exista diferenta intre Securitate si politie politica, cele doua fiind sinonime, iar "cine a semnat angajamente de colaborare cu Securitatea si a intocmit note informative a acceptat colaborarea cu politia politica".

ACUZATII. Dumitrescu i-a criticat extrem de dur pe presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, pe care l-a numit "informator cu renume al Securitatii", si pe senatorul PSD Ion Iliescu, care a insinuat ca fostul lider taranist Corneliu Coposu ar fi avut un angajament la Securitate. "Am numarat 188 de note informative ale domnului Quintus. Desi in dosarul sau de retea nu s-a mai gasit nici un angajament, am gasit in schimb salvate pe microfilm doua astfel de angajamente", a spus Dumitrescu. Despre Iliescu acesta a aratat ca a constituit "raul cel mai mare al Romaniei postdecembriste", el patronand "jaful si coruptia in tara". "A incerca sa-l compari pe Coposu cu domnul Quintus este o blasfemie. Studiez de sase ani arhivele Securitatii si n-am gasit din partea lui Coposu nici o nota informativa." Ticu Dumitrescu i-a cerut judecatoarei Florica Bejinariu sa-si dea demisia din justitie, pentru ca "a semnat un angajament de agent informator al Securitatii, urmat de note informative". Nu a scapat de tirul lui nici purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, pe care l-a sfatuit sa revina la demisia pe care a anuntat-o luna trecuta, deoarece "insira bazaconii prin care ii bagatelizeaza pe membrii Colegiului".

BASESCU REFUZA PROPUNEREA RAZAND
Constantin Ticu Dumitrescu a afirmat ieri ca i-a propus presedintelui Basescu, la un dineu oferit de Presedintie la Palatul Cotroceni, sa-l numeasca pe consilierul pe probleme de securitate al premierului Tariceanu, Marius Oprea, sef la SRI, "daca presedintele tot doreste aflarea adevarului, desecretizarea arhivelor si reforma institutiilor". Membrul Colegiului CNSAS a afirmat ca raspunsul lui Traian Basescu la propunerea sa a fost "un hohot de ras sanatos". "Basescu a ras cu atata pofta, incat ii aud si acum rasul", a incheiat Dumitrescu.

Quintus se retrage de la varful PNL

DEFENSIVA. Acuzatul se jura ca nu a semnat nici un angajament
Dupa atacul lui Ticu Dumitrescu, presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a demisionat din aceasta functie. "Nu sunt vinovat, dar am facut acest gest de onoare pentru a nu afecta credibilitatea partidului. Daca e sa servesc si in felul acesta partidul, am facut-o!", a spus Quintus, precizand ca a dat declaratii, si nu note informative la fosta Securitate, si nu a semnat nici un angajament cu aceasta. El a adaugat apoi ca a fost imbratisat de totii membrii BP. "Am avut un gest de demnitate al presedintelui de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, care, in debutul dezbaterilor, si-a prezentat demisia, pe care noi o socotim de onoare", a spus si purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, decizia seniorului liberal va facilita deconspirarea tuturor informatorilor. El a mai aratat ca demisia lui Quintus, care a servit timp de 70 de ani PNL, "perioada in care a suportat rigorile istoriei si ale legilor nedrepte pana la inchisoare", a venit pentru "a permite PNL sa-si mentina fermitatea" in deconspirarea celor care au colaborat cu fosta Securitate si pentru ca "nici prestigiul si nici credibilitatea PNL sa nu fie afectate". (Carmen Vintila)
×