x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tinerii politicieni la butoniera "greilor"

Tinerii politicieni la butoniera "greilor"

02 Feb 2004   •   00:00

Campania electorala a debutat cu promisiuni ambitioase, in toate partidele, privind propulsarea tinerilor pe liste.

Istoria celor 13 ani postrevolut ionari arata ca, de fiecare data, cartile au cazut prost pentru tineri. Acestia au alunecat la coada listelor electorale, ramanand la usa Parlamentului dupa aranjamentele de culise din partide. Promovarea tinerilor are un accent special in acest sezon: primenirea clasei politice, a carei prestatie a taiat cheful si elanul populatiei la ultimele runde electorale. De aceea, sefii de partide vor sa convinga alega torii ca sunt gata sa deschida usa juniorilor, utilizati pana acum doar la caratul servietelor. In bucataria fiecarei formatiuni politice, reteta de avansare a tinerilor in structurile de putere se pregateste diferit, principala obsesie fiind insa aceeasi pentru toti: batalia pentru locuri in Parlament.

Ponta nu vrea locuri doar pentru el si Daciana

Burdusit de baroni si "elefant i batrani", PSD a lasat putin spatiu "lupilor tineri". Cu profilul sau, osciland intre Titulescu si Colin Powell, dar sub obladuirea directa a lui Adrian Nastase, Victor Ponta a relansat jocul pentru organizat ia de tineret, al carei sef a si devenit intre timp sub protectia prezidentiala. Astfel a trecut la atac, neinghitind formula "procent din liste pentru tineri" si nici cea a primenirii cu 30% a garniturilor parlamentare, lansata in weekend de seful partidului. Asa incat Ponta a cerut o cifra precisa: 40 de locuri eligibile pe liste pentru oamenii sai. Viorel Hrebenciuc i-a retezat-o taios: "Nici vorba. Poate opt!". Adrian Nastase a mediat cu simpatie: "Victore, ceri prea mult!".

Negocierile continua, dar seful organizatiei de tineret e convins ca poate sa impuna 10-20 de oameni cu dosare tari. "Daca mi se ofera locuri doar mie si Dacianei Sarbu nu candidez", sustine Ponta. Motivul? "De fiecare data s-au dat tinerilor unul-doua locuri ca sa le inchida gura si s-a spart echipa".

Seful tesedistilor vrea sa negocieze acum pe proiect colectiv, demonstrand ca poate folosi si el armele viclene ale seniorilor. In plus, are interesul sa pastreze sustinerea tinerilor si, prin asta, propriul scaun de sef al TSD. De altfel, cu OK-ul premierului, el si-a plasat deja oamenii in functii executive, instaland cate un secretar de stat la fiecare minister.

La alegerile locale, Victor Ponta nu are ambitii atat de precise, admitand ca nu poate controla sansele tinerilor in teritoriu, desi "productia" TSD este actualmente de 10% in consilii judetene plus sase subprefect i. Dupa cum ne-a declarat, el se va bate doar pentru aplicarea retetei anuntate deja la centru - "un tanar, o femeie pe fiecare lista locala". Cu un singur amendament: tinerii propusi sa aiba background in TSD, "nu ca pana acum, cand seful filialei aducea el, de acasa, doi tineri controlati si zicea ca si-a facut procentul".

Daca nu .i va iesi manevra la generale, Ponta nu va parasi nici functia si nici PSD. El va continua, dupa cum ne-a declarat, sa construiasca aripa radicala a partidului, sedus de sloganul sau favorit: "Ieri imi cautam un loc de munca. Azi sunt pe afis. M.ine voi fi un star".

TNL - singur in vartejul lupilor

Tinerii din PNL nu au invadat niciodata structurile de conducere ale partidului, dominat, de altfel, de oameni aflati "in floarea varstei". Nici macar sefii organizatiei de juniori nu au fost sprijiniti sa acceada in Parlament pe timpul mandatului lor. Tot ce au obtinut tineri ca Bogdan Olteanu sau Cristian Boureanu au fost scaune cu trei picioare la masa deciziilor in PNL, dupa scurte stagii de consilieri in structuri ministeriale.

In timp ce PNL organiza universitati liberale pentru viitorii lideri politici amatori, profesionistii au luat lupta pe cont propriu, batandu-se cot la cot cu seniorii. Astfel, Bogdan Olteanu a castigat pe spezele sale sefia Curtii de Onoare si Arbitraj ca si Ludovic Orban, care a cucerit Organizat ia de Bucuresti prin campanie personala.

Nici in perspectiva noului sezon electoral la PNL nu se prefigureaza o strategie sau procente speciale pentru sprijinirea tinerilor pe liste (comune sau separate) ca membri ai TNL, spre deosebire de femei, care se vor bucura de protectie speciala din partea liderului liberal, Theodor Stolojan, conform semnalelor deja lansate.

Basescu joaca si cu rezervele

In familia democrata, cauza tinerilor a fost preluata chiar de liderul partidului, care a anuntat ca .i va arunca in prima linie atat la locale, cat si la generale. Cu un apetit scazut pentru democratia de partid - dupa cum el insusi o recunoaste -, Traian Basescu s-a inconjurat de tineri inofensivi, care au fost pompati in diverse functii sub atenta sa diriguire. Emil Boc, presedinte executiv al partidului, este cel mai bun exemplu in acest sens, care i-a urmat Ancai Boagiu, urcata in jiltul ministerial pe umerii lui Basescu.

O data cu anuntul retragerii la anul din scaunul prezidential, seful PD lasa, astfel, soarta partidului pe mana garniturii tinere - inca necunoscuta marelui public, cu motivatia nobila a primenirii clasei politice.

Piata libera la PUR

Acum trei ani, umanistii au hotarat sa desfiinteze organizat ia de tineret pentru a promova competitia libera in partid. Purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Pascu, el insusi autorul unei povesti de succes, arata ca tinerii umanisti nu vor discriminare pozitiva, faptul ca au obtinut acces pe "piata libera" fiind principalul castig. "La noi nu trebuie sa spuna Hrebenciuc cati tineri vor fi pe liste", precizeaza el. Prima victorie a ofensivei tinerilor in Partidul Umanist a fost numirea lui Pascu in functia de sef al Corpului de Evaluare si Control (care a devenit la scurt timp cel mai tanar vicepres edinte) si a fost urmata de intrarea in scena Biroului Permanent a altor 23 de tineri. "Totul a fost posibil numai datorita liderului PUR, profesorul Dan Voiculescu, care ne-a inteles limbajul datorita contactului permanent pe care il are cu studentii", completeaza Bogdan Pascu, anuntand totodata crezul sau si al tinerilor pe care ii reprezinta: "promovarea unei altfel de politici si schimbarea mentalitatilor care se pastreaza din perioada totalitarista".

Peremistii merg pe mana Olgutei

Organizatia de tineret a PRM a primit oxigen cand in 2000 partidul lui Vadim a primit multe voturi ale tinerilor "furiosi", dezamagiti de toate variantele de guvernare. Sefa peremistilor juniori, Olguta Vasilescu, a pornit de la zero in partid, dar a ajuns sa castige simpatia tinerilor si, mai ales, a sefului PRM, iritand camarila acestuia.

Elanul organizatiei de tineret s-a mai domolit fata de acum doi ani, cand i se promisesera jumatate din locurile eligibile. O hotarare a Biroului Permanent arata insa ca la generale si la locale 30% din locuri vor reveni tinerilor si tot atatea femeilor. "Imi dau demisia din functia de presedinte al Organizatiei de Tineret, daca nu obtin procentul asta", ne-a declarat Olguta Vasilescu intarind atitudinea sa navalnica din momentul investirii.

Ea sustine ca PRM este deja partidul cu cei mai multi tineri in staff, avand doi vicepres edinti sub 35 de ani si un total de peste 10% in efectivele parlamentare actuale. Olguta Vasilescu a pornit prin judete (o data cu comisia de cadre) la recrutarea de candidati, in patru zone, organizatia de tineret fiind descoperita: Giurgiu, Salaj, Harghita si Covasna. In rest, ea crede ca tinerii sunt pe cai mari in PRM chiar si cu schimbarea la fata a lui Vadim. "Nu ne afecteaza schimbarea de orientare a presedintelui pentru ca noi nu avem tineri antisemiti sau antimaghiari ", incheie, fara replica, Olguta Vasilescu.

UDMR - cu bani, dar fara umbrela

In lipsa unei organizatii oficiale, la UDMR tinerii intra in "sumo" direct cu seniorii. Pentru a putea obtine bani din tara si din strainatate, tinerii maghiari au infiintat structuri-satelit pe langa uniune. Acest lucru nu le-a oferit garant ia unor locuri pe liste cu atat mai mult cu cat sistemul Uniunii de desemnare a candidat ilor, pe modelul preliminarelor americane, ingreuneaza manevrele centrului.

Viesparul "ideologic" care a devenit in ultima vreme UDMR a oferit accidental noi sanse de afirmare tinerilor reprezent and curente si factiuni, cei mai populari fiind radicalii. De altfel, juniorii udemeristi s-au autopropulsat pe acest principiu inca de la aparitia Uniunii, astfel incat efectivele parlamentare maghiare numa ra deja destui tineri - fara a primi insa vreo facilitate speciala de la centru. Nici viitorul nu se anunta mai trandafiriu din acest punct de vedere pentru tinerii din UDMR cu atat mai mult cu cat Uniunea insasi se confrunta cu probleme de identitate interna.

(MIRELA IAMANDI )

×
Subiecte în articol: politic tinerii tinerilor tineri locuri tineret