x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR face pe placul USL: nu va participa la mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc din 10 martie

UDMR face pe placul USL: nu va participa la mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc din 10 martie

de Istvan Deak    |    23 Feb 2013   •   23:47
UDMR face pe placul USL: nu va participa la mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc din 10 martie

În cadrul şedinţei UDMR care a avut loc sâmbătă după-amiază la Târgu-Mureş, liderii partidului au decis că formaţiunea condusă de Kelemen Hunor va absenta de la mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, programat duminică, 10 martie, la Târgu-Mureş, de la ora 17.

Mitingul pentru autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este organizat de Consiliul Naţional Secuiesc, cu sprijinul Partidului Popular Maghiar din România (PPMT) şi al Partidului Civic Maghiar (PCM), obiectivul lui fiind declararea zilei de 10 martie ca fiind „Ziua Libertăţii Secuilor”.

„15 martie este atât ziua libertăţii maghiarilor, cât şi a secuilor. Pentru secui, cel mai important steag este cel roşu-alb-verde. După ani întregi de tratative, UDMR a obţinut ca începând din 1997, preşedintele şi premierul României să salute comunitatea maghiară cu ocazia zilei de 15 martie. Din 2002, maghiarii din Ardeal au dreptul să folosească liber drapelul roşu-alb-verde cu ocazia zilei de 15 martie. Nu vreau să confrunt acest drapel cu unul regional, cum este steagul secuiesc, dar vreau să transmit că există un singur steag. Din acest motiv recomand ca UDMR să nu participe la acest miting”, a declarat Marko Bela, citat de presa ungară. 

Afirmaţiile liderului onorific al UDMR au fost întărite de preşedintele Kelemen Hunor. „UDMR nu va fi remorca Consiliului Naţional Secuiesc sau a PPMT. Nu suntem organizatorii acestui miting, deci nu vom participa. O astfel de iniţiativă nu ajută, ci diminuează şansele autonomiei Ţinutului Secuiesc”, a completat Kelemen Hunor.

×