x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Titus Corlatean - "Mitrea ar invinge prin aranjamente"

Titus Corlatean - "Mitrea ar invinge prin aranjamente"

de Lavinia Dimancea    |    07 Dec 2006   •   00:00
Titus Corlatean  -  "Mitrea ar invinge prin aranjamente"

Candidat la postul de secretar general al PSD, Titus Corlatean avertizeaza ca exista tentatia unor aranjamente la Congresul din 10 decembrie. Corlatean il acuza pe contracandidatul sau, Miron Mitrea, ca a incurajat conflictele din partid si isi declara sustinerea pentru Mircea Geoana la sefia PSD.

Jurnalul National: Vreti ca Mitrea sa dispara de la varful PSD? Vara trecuta spuneati ca acesta si Hrebenciuc ar trebui sa faca un pas inapoi.
Titus Corlatean: Vreau ca PSD sa dea un semnal puternic ca a intrat intr-o alta etapa a istoriei sale, ca are o noua viziune de a face politica si ca si-a schimbat structurile si modul de functionare. PSD trebuie sa dea dovada ca poate produce din randurile sale noi lideri.

De ce nu ar mai trebui ca Mitrea sa fie secretar general? Si de ce delegatii sa va aleaga pe dvs.?
Miron Mitrea a avut o contributie importanta in momentul in care partidul nostru si social-democratia romaneasca se afirmau pe scena politica. A avut merite, dar a facut si unele erori. Traim intr-o alta conjunctura politica, avem nevoie de o alta maniera de a asigura managementul intern de partid si trebuie sa aratam electoratului ca suntem capabili sa nu mai facem greselile din trecut. Eu am discutat, in ultimul timp, foarte mult cu oamenii din partid. Sunt multi care asteapta o schimbare la acest nivel si sunt multi care considera ca, in momente dificile pentru partid, eu mi-am asumat eficient responsabilitatile. Nu am probleme nici cu trecutul, nici cu prezentul si am entuziasmul necesar de a merge mai departe. Cred in proiectul politic al partidului, vreau ca acesta sa fie mai unit si mai combativ. Este nevoie ca secretarul general sa fie un element de echilibru si unitate, si nu un generator de tensiuni si conflicte interne.

Ce nu ati face din ce a facut Mitrea ca secretar general?
N-as face multe. Dar, in primul rand, nu as incuraja conflictele si tensiunile interne in teritoriu sau la centru.

Ce fel de conflicte?
A existat, din pacate, aceasta tentatie pentru un control mai facil al structurilor partidului, de a contrapune oameni si structuri de partid in teritoriu sau la centru. Un exemplu este presiunea pe care a pus-o asupra colegilor mei deputati, spunandu-le permanent ca "aveti probleme in organizatiile voastre, aveti probleme pentru a-i tine la respect si pentru a-i manipula mai usor". Este genul de atitudine care, de acum inainte, trebuie sa inceteze.

Tentatia jocurilor

Este Mitrea greu de invins?
Nu este usor sa schimbi modul in care un partid lucreaza. De multe ori este mai usor sa schimbi oameni decat o anumita mentalitate, respectiv inertia si conservatorismul. Cu aceasta trebuie sa ma lupt si aceasta este adversarul meu real la Congres si dupa Congres.

Dar credeti ca vor fi aranjamente la acest Congres?
Aceasta tentatie va exista. Important este sa luam masuri de a bloca orice astfel de initiativa. Mizez pe faptul ca marea masa a delegatilor la Congres nu mai doreste sa colaboreze la un astfel de scenariu si pe faptul ca partidul a evoluat si s-a maturizat indeajuns de mult pentru a respinge o astfel de tentatie. La Congresul din 10 decembrie, PSD trebuie sa dovedeasca ca nu exista nici un temei al acuzelor ca nu suntem un partid curat.

Aveti informatii ca s-ar face aranjamente? Vorbiti despre o "tentatie"…
Aceasta tentatie va exista in mod cert. Aud si eu despre aceste incercari de aranjamente sau chiar mai mult.

Cine are aceasta tentatie?
Cei care, pana la urma, pot profita din aceste aranjamente…

Sunteti de acord ca exista sforari in PSD si ca Hrebenciuc este "marele maestru combinator", cum spune Sorin Oprescu?
Trebuie sa recunoastem ca Viorel Hrebenciuc este un negociator remarcabil si un tactician al combinatiilor. In politica este nevoie de asa ceva, dar politica nu se poate reduce numai la aceasta. Oricum, exista o diferenta importanta intre Hrebenciuc si Miron Mitrea. Viorel Hrebenciuc evolueaza la o alta categorie si, in ultima perioada, am sentimentul ca se afla intr-o etapa de autoreflectie si este un lucru pe care eu il respect.

La ce va referiti cand spuneti etapa de autoreflectie? Nu intru in detalii.
Solutia lui Mitrea

Dar sforarii si combinatorii pot decide soarta Congresului din 10 decembrie?
Partidul a evoluat si acum exista o masa critica ce refuza o astfel de tactica. Am convingerea ca acest lucru va fi dovedit public prin rezultatul alegerilor de la Congres.

Ar putea sa va invinga Mitrea prin aranjamente?
Miron Mitrea ar putea sa invinga numai prin aranjamente. Insa epoca aceea in PSD a trecut, iar el nu propune nimic nou si nu a decontat in nici un fel erorile de management de la ultimul Congres si pana in prezent.

Vreti sa spuneti ca Miron Mitrea nu are sustinere in partid?
Eu vreau sa spun ca exista o mare asteptare si o mare dorinta de schimbare si de a merge inainte, o asteptare pentru un alt tip de management politic in partid, pentru o alta viziune.

In opinia dvs., care ar trebui sa fie locul lui Mitrea in partid?
Este locul pe care delegatii de la Congres il vor decide prin vot democratic. Eu insa sustin ca acest tip de a face politica, de a gestiona, ca management, structurile de partid apartine unei epoci care a trecut, cea a anilor ’90.

Aveti sustinere in partid pentru postul de secretar general? Va sprijina Grupul de la Cluj?
Atuul meu este ca nu sustin in partid un grup sau un altul. Mi-am asumat candidatura public, la nivel individual si transparent. Faptul ca nu sunt expresia unei anumite grupari ii face pe multi dintre colegii mei, indiferent de judet, varsta, viziune politica, sa ma sustina. Sunt tot mai multi cei din PSD care nu mai vor confruntare si tensiuni interne, lideri cu vulnerabilitati si probleme de imagine.

Geoana, noul presedinte

Dar Mircea Geoana va sustine?
Presedintele Geoana este promotorul unui proiect de reforma si innoire a partidului. Din acest punct de vedere, se afla in consens cu toti cei care doresc o unitate a partidului si o dinamica a liderilor in interiorul PSD, o modernizare a managementului si evitarea greselilor din trecut.

Sunteti pentru un PSD condus in continuare de Mircea Geoana? Sau PSD are nevoie de un nou presedinte?
PSD are nevoie de un nou presedinte. Iar Mircea Geoana poate si trebuie sa fie acesta.

Cum ii veti convinge pe delegati sa va voteze? V-ati anuntat tarziu decizia de a candida si, pe langa Mitrea, si-a mai anuntat candidatura si Serban Nicolae.
Eu sunt cunoscut in partid, iar optiunile si viziunea mea le-am facut publice nu numai in ultimele zile. Si mai spun un lucru: eu nu am parasit campul de batalie in momente grele pentru partid, asa cum au facut-o altii. Cred, in acelasi timp, ca este bine pentru democratia interna a unui partid sa existe mai multe candidaturi.

Ce sanse va acordati?
Am sanse reale, pentru ca vin in intampinarea unor asteptari puternice de schimbare din partea colegilor. Nu fac parte dintre cei care au candidat numai pentru a candida.

CANDIDATI
40 de candidati se vor bate duminica la Congresul extraordinar al PSD, pentru cele 17 functii din conducerea centrala a partidului. Mircea Geoana, Sorin Oprescu si Antonie Iorgovan isi vor disputa postul de presedinte al partidului, iar Miron Mitrea, Titus Corlatean si Serban Nicolae vor lupta pentru cel de secretar general. Pentru cele 15 functii de vicepresedinti (opt regionali si sapte pe domenii) au intrat in cursa 34 de aspiranti, existand pana la cinci candidati pentru acelasi post. Ion Iliescu va ocupa functia de presedinte de onoare al partidului, ce va fi infiintata prin modificarea Statutului PSD.
×