x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Titus Corlăţean participă vineri şi sâmbătă la reuniunea informală de la Vilnius a miniştrilor de Externe din UE

Titus Corlăţean participă vineri şi sâmbătă la reuniunea informală de la Vilnius a miniştrilor de Externe din UE

05 Sep 2013   •   18:55
Titus Corlăţean participă vineri şi sâmbătă la reuniunea informală de la Vilnius a miniştrilor de Externe din UE
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, va participa vineri şi sâmbătă la reuniunea informală de la Vilnius (Lituania) a şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE (tip Gymnich), informează agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat MAE, agenda reuniunii va fi structurată, în principal, pe două mari teme: vecinătatea UE pe cele două dimensiuni (estică şi sudică) şi Politica de Securitate şi Apărare Comună.

În pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la Vilnius, în zilele de 28 şi 29 noiembrie, miniştrii vor dezbate relaţiile UE cu partenerii estici, inclusiv din punctul de vedere al problemelor de ordin politic şi economic cu care se confruntă aceste state.

De asemenea, vor fi examinate modalităţile de sprijin şi angajament al UE pentru cooperarea cu aceste ţări, inclusiv în perspectiva post-Vilnius.

Vecinătatea sudică va ocupa un loc important în economia dezbaterilor, cu accent pe criza din Siria şi necesitatea unei reacţii internaţionale ferme la utilizarea de către regimul de la Damasc a armelor chimice.

În continuarea discuţiilor de la reuniunea extraordinară a Consiliului din 21 august 2013, şefii diplomaţiilor europene vor analiza şi evoluţiile recente din Egipt, precizează MAE.

De asemenea, este planificat un schimb de opinii privind perspectivele procesului de pace în Orientul Mijlociu.

Miniştrii Afacerilor Externe din statele membre ale UE vor mai dezbate aspecte ale Politicii de Securitate şi Apărare Comună a UE, în pregătirea discuţiilor şi deciziilor Consiliului European din decembrie 2013.  

×
Subiecte în articol: Titus Corlăţean