x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tudorel Toader, chemat în ţară de social-democraţi pentru o decizie privind DNA

Tudorel Toader, chemat în ţară de social-democraţi pentru o decizie privind DNA

de Adrian Ilie    |    13 Feb 2018   •   10:06
Tudorel Toader, chemat în ţară de social-democraţi pentru o decizie privind DNA
Sursa foto: Karina Knapek

Scandalul provocat de înregistrările date publicităţii de către fostul deputat Vlad Cosma şi declaraţiile făcute de către procuroarea Mihaiela Iorga au dat muniţie social-democraţilor în războiul cu Codruţa Kovesi. În consecinţă, premierul Dăncilă l-a rechemat în ţară pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să ia o decizie finală în ceea ce o priveşte pe şefa DNA.

După setul de înregistrări privind modul în care procurorul Mircea Negulescu instrumenta dosarele la DNA Ploieşti, îndeosebi cel în care i-ar fi cerut fi cerut lui Cosma să planteze probe într-un dosar în care ţinta era Sebastian Ghiţă, şi afirmaţia Mihaielei Iorga că şefa DNA i-a cerut să grăbească dosarul unui fost ministru care ar fi putut ajunge premier (se pare că cel vizat era Eugen Teodorovici), liderii PSD nu şi-au ascuns nervozitatea. „Eu cred că nu mai poate să rămână dna Codruţa Kovesi la conducerea DNA. Nu mă pricep juridic, dar cred că dumneaei ar trebui să îşi dea demisia în primul rând, asta ar trebui să facă dna Kovesi”, a declarat vicepremierul Paul Stănescu adăugând că şi PSD ar trebui să adopte o poziţie oficială pe această temă. Liderul partidului, Liviu Dragnea, crede că deja nu se mai poaqte vorbi doar despre abateri disciplinare în activitatea parchetului anticorupţie, chiar dacă a salutat faptul că Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în cazul înregistrărilor. „Dacă se dovedesc a fi adevărate avem elemente de poliţie politică în România”, a spus Dragnea. Totodată, PSD pare să-şi fi pierdut răbdarea faţă de ministrul de Justiţie, Tudorel Toader, care a cumpănit până acum îndelung dacă să propună sau nu înlocuirea din funcţie a lui Kovesi. Plecat în Japonia până pe 17 februarie, Toader s-ar putea întoarce mai devreme la chemarea premierului Dăncilă. „Îi voi cere dlui ministru să vină cât mai repede în România. Având în vedere ultimele informaţii din spaţiul public, mi se pare normal ca ministrul Justiţiei să se întoarcă în ţară”, a declarat Dăncilă. Şi Dragnea aşteaptă ca, finalmente, Toader să prezinte în faţa Parlamentului promisele rapoarte privind evaluarea parchetelor. „Eu ştiu doar de anul trecut că, la un moment dat, va trebui să vină în faţa Parlamentului să prezinte un raport, aşa cum este prevăzut în atribuţiile dumnealui. Când va veni, noi suntem acolo”, a spus preşedintele PSD. Însă exasperarea PSD a fost declarată fără ocolişuri de către Codrin Ştefănescu: „Tudorele, fă ceva, că nu se mai poate! Deci lucrurile au ajuns la paroxism! Adică nu există un loc pe planetă, un loc unde să se producă astfel de lucruri atât de ciudate şi nefireşti. Aseară am fost nu şocat, ci a fost demonstraţia clară că lucrurile sunt stricate total aici, la noi, şi că trebuie făcut ceva acum.”

Tudorel Toader se află acum în Japonia, la Tokyo, unde participă la reuniunea cu tema „Aprofundare tehnică în domeniul regenerării urbane”, în perioada 11-17 februarie.

Toader anunţă măsuri

Ministrul Toader anunţat că este dispus să se întoarcă mai devreme din Japonia şi să anunţe măsura pe care o va propune pentru şefa DNA. „Este bine ca românii să cunoască adevărata faţă a modului în care uneori se face activitatea de urmărire penală, să vadă modul în care se respectă prezumţia de nevinovăţie. Am raportul privind DNA şi îl pot prezenta oricând. Există şi varianta prezentării în plenul Parlamentului a unui raport de sinteză”, a spus Toader

DNA ripostează cu un dosar pentru şantaj

Parchetul anticorupţie a reacţionat la înregistrările difuzate anunţând deschiderea unui dosar penal pentru şantaj. „Vlad Cosma, inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (...) a prezentat denaturat situaţia dintr-un dosar penal aflat în curs de urmărire penală, folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal”, a precizat DNA. Totodată, se spune că anumite persoane au contactat procurorii pentru a a-i avertiza că urmează să fie publicate respectivele înregistrări în cazul în care nu s-ar fi ajuns la un fel de înţelegere privind dosarul familiei Cosma. DNA a dat publicităţii şi stenogramele discuţiei care ar dovedi aserţiunile din comunicat.

×
Subiecte în articol: tudorel toader chemat în ţara decizie dna