x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Toader: Grupul PDL va susţine solicitarea în cazul Păsat, dar decizia de arestare aparţine instanţei

Toader: Grupul PDL va susţine solicitarea în cazul Păsat, dar decizia de arestare aparţine instanţei

08 Feb 2011   •   13:04

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a precizat luni, în plenul Camerei, că grupul PDL va susţine solicitarea procurorului general în cazul Dan Păsat, arătând că decizia de arestare aparţine instanţei de judecată şi nu Parlamentului.

“Grupul PDL, pentru a fi consecvent cu decizia politică potrivit căreia nimeni nu este mai presus de lege şi fără să interpreteze ce există în acest dosar, va suţine solicitarea procurorului general, dar decizia de arestare aparţine instanţei şi nu Parlamentului României”, a arătat Mircea Toader.

El a spus că este pentru prima oară când Parlamentul se află într-o astfel de situaţie, adică de a încuviinţa solicitarea procurorului general privind reţinerea şi arestarea preventivă a unui parlamentar.

Mircea Toader a apreciat că nu trebuie să existe nici un obstacol în calea justiţiei “care să decidă vinovăţia sau nevinovăţia cuiva, indiferent dacă este ministru sau deputat”.

“Orice instituţie care se interpune faţă de puterea judecătorească este neavenită”, a apreciat liderul deputaţilor PDL, adăugând că parlamentarii nu se pot opune şi nu pot fi cei care să stabilească dacă cineva este vinovat sau nu.

“Grupul nostru parlamentar va vota pentru această solicitare, iar decizia trebuie să aparţină instanţei de judecată”, a subliniat Mircea Toader.

Plenul Camerei Deputaţilor a început marţi dezbaterea solicitării DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului PDL Dan Păsat.

După dezbatere, deputaţii se vor pronunţa prin vot secret cu bile.

Pentru a fi considerată adoptată, solicitarea DNA ar trebui votată de majoritatea deputaţilor prezenţi.

Deputaţii PSD, PC şi PNL vor fi prezenţi în sala de plen a Camerei, dar nu vor vota la dezbaterea privind cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului PDL Dan Păsat, a declarat marţi, pentru Mediafax, Florin Iordache (PSD).

Dan Păsat (PDL): Cer Camerei să permită procurorilor DNA să trimită dosarul în instanţă

Deputatul PDL Dan Păsat a solicitat marţi plenului Camerei Deputaţilor să permită procurorilor DNA să trimită dosarul său, prin rechizitoriu, în faţa instanţelor de judecată, considerând că imunitatea parlamentară nu este o restricţie de acces la un tribunal.

“Niciodată nu am ameninţat, şantajat pe aşa-zisele părţi vătămate şi sunt nevinovat”, a mai spus Păsat.

Păsat le-a spus deputaţilor că DNA i-a adus la cunoştinţă acum un an şi jumătate începerea urmăririi penale în cazul său, el subliniind că s-a prezent la DNA ori de câte ori a fost chemat, că a depus toate documentele solicitate şi că nu s-a opus niciodată cercetării.

“Eu nu vă voi solicita să votaţi pentru sau împotriva arestării mele, ci doar să constataţi că după un an jumătate de când am fost chemat la DNA şi s-a început urmărirea penală, nu am fost trimis în faţa instanţei pentru a fi soluţionat acest dosar, ci s-a cerut aretarea preventivă, adică să mă cerceteze în stare de arest”, a spus Păsat.

El le-a solicitat deputaţilor să observe că şi Comisia juridică nu a votat pentru a da aviz arestării preventive, precizând că membrii comisiei au ajuns la acest rezultat pentru că nu există probe în acest dosar care să arate că ar influenţa martorii sau că ar reprezinte un pericol dacă va fi judecat în libertate.

El a arătat că este inacceptabil ca, pe baza “unei situaţii de fapt incomplet calificată, a unor realităţi controversate şi pe baza unor probe insuficient administrate” să se emită arestarea sa preventivă într-o fază incipientă a urmăririi penale.

“Astăzi, Dan Păsat poate fi miza schimbării de imagine a Parlamentului. Prin arestarea mea, ca a oricărui cetăţean român, indiferent de apartenenţa politică, de poziţia socială, de convingerile exprimate, se creează premisele unui dezechilibru între acuzare şi apărare, fapt inacceptabil în orice stat democratic”, a spus Dan Păsat.
×