x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Toader nu mai vrea Cameră preliminară

Toader nu mai vrea Cameră preliminară

de Xenia Croitoru    |    03 Mai 2018   •   11:29
Toader nu mai vrea Cameră preliminară

Comisia specială condusă de Florin Iordache a reluat discuţiile pe Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Au avut loc dezbateri generale, iar de săptămâna viitoare vor începe să discute pe fiecare articol în parte fără a da un vot final. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezent la dezbaterile comisiei, a spus că sunt probleme la Camera preliminară şi ar trebui abrogate reglementările privind această instanţă.

„Personal, când eram judecător la Curte am participat la pronunţarea multor decizii de neconstituţionalitate privind reglementarea instituţiei numită Camera preliminară. Camera preliminară creează multe incompatibilităţi, care sub multe aspecte a fost declarată neconstituţională şi care nu şi-a atins scopul reglementării de scurtare a procesului penal, ci dimpotrivă, de prelungire a soluţionării respectivei cauze. În concluzie, ceea ce vă vom trimite în scris la Codul de Procedură Penală va fi de eliminare, de abrogare a reglementărilor privind Camera preliminară”, a precizat Tudorel Toader. Punctul cel mai controversat al acestor modificări la Codul Penal şi cel de Procedură Penală constă în pragul pentru abuzul în serviciu. Încă de anul trecut s-a discutat despre acest lucru, iar acum preşedintele comisiei speciale spune că sunt 14 variante de definire a abuzului în serviciu. Printre modificările ce vor urma să fie făcute, potrivit proiectului PSD-ALDE, se numără: reducerea termenului de eliberare condiţionată, limitarea confiscării extinse doar la bunurile dobândite după 2012, reducerea termenele de prescripţie pentru infracţiuni etc. De asemenea, informaţiile din dosare nu vor mai putea fi date publicităţii înainte de o sentinţă finală Acestea sunt doar câteva modificari din cele peste 100 cât ar urma să fie făcute la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România va trimite Comisiei parlamentare speciale pe legile Justiţiei observaţii punctuale la proiectul de modificare a Codurilor penal, de procedură penală şi de procedură civilă, a anunţat ieri, în şedinţa comisiei speciale, preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan.

 


 

 

×
Subiecte în articol: tudorel toader camera preliminara