x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Toată lumea ştie, SIE e meserie!

Toată lumea ştie, SIE e meserie!

de Gabriela Antoniu    |    26 Feb 2012   •   21:00
Toată lumea ştie, SIE e meserie!

Presedintele Traian Basescu l-a propus luni in functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE) pe senatorul PNL Teodor Melescanu, care a mai detinut functiile de minis­tru de Externe si ministru al Apararii. 'Am acceptat aceasta propunere con­si­derand ca ea poate contribui la consolidarea practicii instituite de pre­se­din­tele Traian Basescu de a numi la con­ducerea serviciilor de informatii per­soane care fac parte din opozitia par­lamentara si nu din majoritate si ca renuntarea la aceasta practica, din cauza crizei parlamentare, ar avea un efect negativ asupra evolutiei pe vii­tor a sistemului politic romanesc', pre­cizeaza Melescanu.

Senatorul mai spune ca amanarea luarii unei decizii pe aceasta tema ar putea afecta desfa­su­rarea normala a activitatii SIE, 'in­stitutie care are un rol esential in asi­gu­rarea securitatii statului roman, im­preuna cu partenerii din NATO si UE'. 'Am convingerea ca echilibrul, pregatirea si experienta pe care le am in probleme de securitate inter­na­tio­nala imi vor permite sa ma achit in bune conditii de o asemenea responsabilitate, la nivel national', se mai arata in declaratia senatorului. Teo­dor Melescanu precizeaza ca, ince­pand cu data de 27 februarie, s-a au­to­suspendat 'pe o durata nedeterminata' din calitatea de membru al PNL.

Propus pentru excluderea din PNL
Liderul PNL Crin Antonescu a de­­clarat insa ca nominalizarea la sefia SIE este 'o afacere' intre Traian Ba­sescu si Teodor Melescanu si a anun­tat ca, la prima sedinta a CNEx, va cere excluderea din partid a senato­ru­lui. El a mai spus ca Teodor Me­les­canu nu a informat, 'nemai­pu­nand problema sa ceara un accept politic', nici Biroul Politic al PNL, nici pe el, ca presedinte al partidului, nici grupul din Senat, in legatura cu propunerea de a fi director al SIE. 'Aceasta desemnare este o afa­ce­re strict intre domnul Traian Ba­sescu si domnul Melescanu si nu are nici un fel de legatura, directa sau in­di­recta, cu PNL. Domnul Meles­canu nu a informat nici BPC, nici pe mine, nici un alt coleg, dupa stiinta mea, pe nimeni. Am primit din partea dom­nului Melescanu azi un fel de ce­rere, in care ne anunta ca se autosuspenda din PNL. Nu e cazul pentru ca voi cere excluderea dlui Me­les­canu din PNL pentru motive lesne de inteles', a spus Crin An­tonescu.

El a mai spus ca nominalizarea lui Melescanu nu e foarte surprinzatoare deoarece 'suntem intr-o perioada in care in Romania tradarea politica nu mai este considerata un accident'.

De altfel, Meles­canu si-a petrecut re­velionul la Predeal, coincidenta sau nu, in acelasi loc cu Traian Ba­sescu, Vasile Blaga, Elena Udrea si Ro­berta Anastase, insa acest detaliu n-a fost facut pu­blic. Contactat de HotNews.ro inainte de a fi propus la sefia SIE si inainte ca aceasta varian­ta sa fie discutata pu­blic, Melescanu a confirmat participarea la Revelion, dar a precizat ca a fost o in­tam­pla­re, fiind 'la un restaurant alaturi de alte 500 de persoane', si a negat ca ar fi discutat chestiuni de natura politica.

Protest si boicot parlamentar
Fostul senator PNL urmeaza sa fie audiat de Comisia SIE, astazi la pranz fiind deja programata sedinta plenului Parlamentului, pentru validarea noului director al Serviciului de Informatii Externe. Copresedintele USL Victor Ponta a anuntat insa ca nominalizarea lui Melescanu nu va intrerupe protestul parlamentar al opozitiei. 'Protestul nostru parlamentar continua. Parlamentul nu functioneaza in acest moment, iar pana in aceasta seara nu a existat nici un semn de dialog din partea celor de la Putere. Domnul Melescanu nu va trece nici de Comisia SIE pentru ca nimeni de la Parlament nu a ca­ta­dicsit sa stea de vorba cu noi. Pre­sedintele Comisiei SIE e de la PSD si nu va convoca comisia', a precizat Victor Ponta.

De altfel, presedintele Comisiei SIE, deputatul PSD Gabriel Vlase, a declarat, pentru Mediafax, ca parlamentarii USL membri ai comisiei nu vor participa la sedinta in care va fi audiat Melescanu. De asemenea, potrivit deputatului PSD, parlamentarii opozitiei nu vor participa nici la votul din plenul reunit pentru numirea lui Melescanu in functia de director al Serviciului de Informatii Externe. 'Imi pare rau, dar nu putem participa nici la sedinta in care va fi audiat domnul Meles­canu, nici la votul din plen, USL isi mentine protestul parlamentar. Eu am o relatie mai mult decat civilizata cu domnul Meles­canu, dar asta este decizia USL', a spus Vlase.

Luni, Senatul si Camera Depu­ta­tilor au adoptat intr-o sedinta reunita, cu 233 de voturi 'pentru', hotararea prin care declara vacanta functia de director al SIE, in urma demisiei lui Mihai Razvan Ungureanu pe 8 fe­brua­rie, hotarare ce urmeaza a fi transmisa Presedintiei.

×