x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tokes: Cele spuse de mine la Tuşnad au fost denaturate într-o manieră inimaginabilă

Tokes: Cele spuse de mine la Tuşnad au fost denaturate într-o manieră inimaginabilă

20 Aug 2013   •   18:33
Tokes: Cele spuse de mine la Tuşnad au fost denaturate într-o manieră inimaginabilă

Europarlamentarul Lazslo Tokes consideră "grave" şi "neadevărate" acuzaţiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susţinând că afirmaţiile sale au fost "denaturate într-o manieră inimaginabilă".

Într-un comunicat acesta a subliniat că în data de 27 iulie, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", s-a referit la o autonomie funcţională şi apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmaţiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia şi Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieşite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

"Avându-l lângă mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, mi s-a părut firesc să-i sugerez, să-l rog (nu pentru prima dată de altfel), să încerce construirea unui mecanism similar sau asemănător cu cel al Tirolulului de Sud – evident împreună cu România, în interesul ambelor țări, inclusiv al maghiarilor din România", a explicat Tokes.

El opinează că acest lucru ar fi posibil prin adaptarea la condiţiile româno-maghiare a unui model experimentat şi verificat, apreciat în mod unanim.

"Unde dai şi unde crapă – zice românul. În decurs de câteva ore, Tirolul de Sud al zilelor noastre, la care m-am referit, a fost răstălmăcit aproape fără drept la replică sub forma protectoratelor lui Hitler şi a protectoratelor fostelor imperii coloniale", mai arată europarlamentarul.

Laszlo Tokes menţionează că în intervenţia sa a propus spre adaptare o realizare italiano-austriacă de excepție, cu valoare de model, care poate fi observată, studiată şi verificată la fața locului de către oricine, şi care – în caz de implementare – ar servi atât binele României, cât şi cel al Ungariei.

El a respins modul în care afirmaţiile sale au fost preluate - "că László Tőkés vrea să rupă Transilvania de România, că vrea dictatul Ungariei, că vrea ca Transilvania să devină din pământ românesc protectorat al ungurilor".

"Asistăm în aceste zile în România la o diversiune mediatică prelungită, pronunţat antimaghiară, fiindu-mi repartizat - fără voia mea - rolul de ţap ispăşitor. Trebuie să constat un adevăr trist: jocul «cărţii maghiare» în România continuă să fie tentantă, căci ea aduce foloase politice sigure fără nevoia vreunei investiţii", mai arată Laszlo Tokes în comunicat.

Referitor la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu în ceea ce îl priveşte, Tokes susţine că este cu totul imposibil ca cei din aparatul prezidenţial să nu cunoască modelul Tirolului de Sud şi să nu ştie că nu are nimic în comun cu protectoratele lui Hitler sau cu protectoratele practicate în cazul fostelor colonii ori cu dictatul ungurilor.

"Este posibil să nu fi fost informat preşedintele statului? Este imposibil! Fără îndoială, cele spuse de mine la Tuşnad au fost denaturate într-o manieră inimaginabilă, în mod conştient şi premeditat. S-a căutat şi s-a găsit un pretext pentru declanşarea unui nou episod antimaghiar, mie revenindu-mi rolul ingrat de ţap ispăşitor. Se ştie că politică fără manipulare nu există. Dar aici avem de a face cu o denaturare crasă, de nepermis în secolul al XXI-lea, în special în cazul unui stat membru al Uniunii Europene", a spus acesta.

Potrivit afirmaţiilor sale, "ieşirile antimaghiare nefondate" ale preşedintelui nu sunt benefice reputaţiei politice a şefului statului.

"Dar cu toate acestea Excelenţa Sa rămâne pentru mine acel preşedinte care mi-a acordat o înaltă distincţie a statului român, dar mai ales, acel preşedinte care a avut clarviziunea de a enunţa – în anul 2010 – următoarele fraze de la tribuna de la Tuşnad: «Europa Centrală este o regiune care se consolidează, iar reconcilierea româno-maghiară este unul din pilonii acestei regiuni. În mod indiscutabil, ceea ce au reuşit popoarele şi politicienii celor două ţări este cel mai mare succes al nostru în ultimii 20 ani. O reconciliere, care ne permite să privim viitorul cu încredere şi care trebuie să fie baza evoluţiei relaţiilor dintre cele două popoare, dintre majorităţile şi minorităţile celor două state»", a spus el.

×
Subiecte în articol: laszlo tokes