x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tokes, despre un nou partid al maghiarilor: Va fi "purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie"

Tokes, despre un nou partid al maghiarilor: Va fi "purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie"

06 Dec 2010   •   11:34
Tokes, despre un nou partid al maghiarilor: Va fi "purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie"
Sursa foto: Christian Silva /Jurnalul National
Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, condus de vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a decis în weekend înfiinţarea unui nou partid al maghiarilor. Este vorba despre Partidul Popular al Maghiarilor din Ardeal, o formaţiune care se doreşte a fi "purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie".

Decizia privind înfiinţarea noului partid a fost luată de Adunarea anuală a delegaţilor CNMT, într-o reuniune care a avut loc sâmbătă la Odorheiu Secuiesc. Potrivit Agerpres, documentul prevede că PPMA trebuie să fie un partid în care orice maghiar să-şi găsească locul, indiferent dacă a activat sau nu în vreo organizaţie.

Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania urmează să-i propună pe membrii fondatori ai noului partid, care vor avea şi sarcina înregistrării sale juridice. Totodată, conducerea CNMT a fost împuternicită să negociere cu organizaţiile politice şi civico-politice din Ardeal, astfel încât noul partid să poată fi o instituţie a dialogului, consensului şi acţiunii comune, în vederea obţinerii diferitelor forme de autonomie.

Laszlo Tokes: PPMA, purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie

Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, susţine că noul partid va avea o şansă la alegerile din 2012 numai dacă va fi înregistrat cât mai repede. Potrivit acestuia, PPMA va deveni purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie.

"Cu mijloace învechite nu putem face nimic. Nici UDMR nu se poate îmbunătăţi şi nici greşelile celuilalt partid aflat la conducerea României nu se pot repara aşa de uşor. Avem nevoie de un nou partid", a declarat Laszlo Tokes, citat de sursa precizată.

Vicepreşedintele PE a criticat în termeni duri UDMR, despre care a spus că "este gata să mărşăluiască alături de acest Guvern şi să-i discrediteze pe maghiari".

Tokes a mai spus că este o şansă unică, în ultimii 20 de ani, ca maghiarii să revină pe drumul cel bun, acest moment fiind unul potrivit pentru schimbarea politicii naţionale, în centrul căreia ar trebui să se afle autonomia.

"În centrul politicii naţionale trebuie să fie pusă autonomia, iar Partidul Popular din Ardeal va fi purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie (...) Trebuie să ne găsim aliaţi şi în alte partide pentru că doar aşa vom putea realiza integrarea noastră în politica europeană", a mai precizat europarlamentarul.

×