Eugen Tomac, semnatarul circularei MAE prin care buletinele de vot din secţiile puse la dispoziţia românilor de peste hotare au fost sechestrate la "locul faptei" până la noi ordine, a dus multe campanii electorale în comun cu familia Băsescu.
În noiembrie 2008 a candidat în alegerile parlamentare, din partea PD-L, pentru un post de deputat în colegiul Europa de Est-Asia, dar a pierdut. La acel moment era consilier personal al preşedintelui Traian Băsescu pe probleme privind relaţiile cu românii de pretutindeni, iar după eşecul în alegerile parlamentare a fost numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe în ianuarie 2009. În campania electorală din 2008 a beneficiat de sprijinul mezinei prezidenţiale, Elena Băsescu (foto). Fiica preşedintelui a stat două săptămâni la Chişinău, participând la lansarea campaniei lui Tomac şi apoi pentru a-i "susţine" proiectele.
SPRIJIN DE LA EBA
"Elena Băsescu va veni şi în următoarele două săptămâni pentru a susţine proiectele mele, vom merge împreună la întâlniri cu românii din diverse regiuni - Ungheni, Cahul", declara chiar Eugen Tomac presei, înaintea alegerilor parlamentare. Principalul mesaj pe care Elena Băsescu l-a promovat în Republica Moldova a fost legat de redobândirea cetăţeniei române de basarabeni, sub sloganul "Cetăţenia este dreptul tău". În campania prezidenţială de anul acesta, Tomac a întors sprijinul şi, în calitate de secretar de stat în MAE, s-a implicat activ în organizarea alegerilor. Acţiunile sale din Republica Moldova, dar şi din Spania, i-au adus acuzaţia, din partea PSD, că se deplasează în străinătate pe bani publici pentru a-i face campanie electorală lui Traian Băsescu.
Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, din Senat, Titus Corlăţean, a declarat că Eugen Tomac ar fi solicitat partidelor politice, inclusiv PSD, în numele MAE, "în termeni foarte fermi, imperativi", să îi fie comunicate numele, prenumele, telefoanele, CNP-urile şi "toate coordonatele de identificare" a reprezentanţilor partidelor în secţiile de votare, fapt ilegal. Corlăţean a mai spus că acest lucru a dus la o decizie a BEC, care a arătat că nu intră în atribuţia MAE să facă o astfel de cerere. Senatorul PSD susţine că Tomac ar fi continuat să solicite astfel de date şi l-a acuzat că urmăreşte "controlarea de PD-L a secţiilor de votare" şi "intimidarea" sau "cointeresarea" reprezentanţilor celorlalte partide în aceste secţii. Tomac a replicat însă că a fost "în calitate oficială" în Republica Moldova, pentru a se asigura că "din punct de vedere organizatoric toate pregătirile sunt la zi - organizarea birourilor electorale şi detaliile logistice -, pentru organizarea alegerilor". La 18 noiembrie, Eugen Tomac a fost convocat la PD-L. Întrebat de un cotidian central dacă i s-a cerut să strângă voturi pentru Traian Băsescu în campania electorală, Tomac a declarat că sunt doar speculaţii, recunoscând însă că se va implica în campanie şi va merge în Republica Moldova.
Citește pe Antena3.ro