x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tomac, partener electoral pentru familia Băsescu

Tomac, partener electoral pentru familia Băsescu

de Monica Iordache Apostol    |    12 Dec 2009   •   00:00
Tomac, partener electoral pentru familia Băsescu

Eugen Tomac, semnatarul circularei MAE prin care buletinele de vot din secţiile puse la dispoziţia românilor de peste hotare au fost sechestrate la "locul faptei" până la noi ordine, a dus multe campanii electorale în comun cu familia Băsescu.



În noiembrie 2008 a candidat în alegerile parlamentare, din partea PD-L, pentru un post de deputat în colegiul Europa de Est-Asia, dar a pierdut. La acel moment era consilier personal al preşedintelui Traian Băsescu pe probleme privind relaţiile cu românii de pretutindeni, iar după eşecul în alegerile parlamentare a fost numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe în ianuarie 2009. În campania electorală din 2008 a beneficiat de sprijinul mezinei prezidenţiale, Elena Băsescu (foto). Fiica preşedintelui a stat două săptămâni la Chişinău, participând la lansarea campaniei lui Tomac şi apoi pentru a-i "susţine" proiectele.

SPRIJIN DE LA EBA
"Elena Băsescu va veni şi în următoarele două săptămâni pentru a susţine proiectele mele, vom merge împreună la întâlniri cu românii din diverse regiuni - Ungheni, Cahul", declara chiar Eugen Tomac presei, înaintea alegerilor parlamentare. Principalul mesaj pe care Elena Băsescu l-a promovat în Republica Moldova a fost legat de redobândirea cetăţeniei române de basarabeni, sub sloganul "Cetăţenia este dreptul tău". În campania prezidenţială de anul acesta, Tomac a întors sprijinul şi, în calitate de secretar de stat în MAE, s-a implicat activ în organizarea alegerilor. Acţiunile sale din Republica Moldova, dar şi din Spania, i-au adus acuzaţia, din partea PSD, că se deplasează în străinătate pe bani publici pentru a-i face campanie electorală lui Traian Băsescu.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, din Senat, Titus Corlăţean, a declarat că Eugen Tomac ar fi solicitat partidelor politice, inclusiv PSD, în numele MAE, "în termeni foarte fermi, imperativi", să îi fie comunicate numele, prenumele, telefoanele, CNP-urile şi "toate coordonatele de identificare" a reprezentanţilor partidelor în secţiile de votare, fapt ilegal. Corlăţean a mai spus că acest lucru a dus la o decizie a BEC, care a arătat că nu intră în atribuţia MAE să facă o astfel de cerere. Senatorul PSD susţine că Tomac ar fi continuat să solicite astfel de date şi l-a acuzat că urmăreşte "controlarea de PD-L a secţiilor de votare" şi "intimidarea" sau "cointeresarea" reprezentanţilor celorlalte partide în aceste secţii. Tomac a replicat însă că a fost "în calitate oficială" în Republica Moldova, pentru a se asigura că "din punct de vedere organizatoric toate pregătirile sunt la zi - organizarea birourilor electorale şi detaliile logistice -, pentru organizarea alegerilor". La 18 noiembrie, Eugen Tomac a fost convocat la PD-L. Întrebat de un cotidian central dacă i s-a cerut să strângă voturi pentru Traian Băsescu în campania electorală, Tomac a declarat că sunt doar speculaţii, recunoscând însă că se va implica în campanie şi va merge în Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: alegeri 2009