x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Trădaţi în interes de familie

Trădaţi în interes de familie

de Marius Gîrlașiu    |    28 Mar 2016   •   07:54
Trădaţi în interes de familie

În goana după bani şi putere, politicienii români n-au mamă şi n-au tată. De multe ori, omul politic uită de familie şi îşi înfundă până şi rudele cele mai apropiate în dosarele de corupţie. Cazul avocatei Loredana Radu, nepoata fostului ministru Gabriel Oprea, arestată preventiv în dosarul primarului Neculai Onţanu, este doar ultimul dintr-un lung şir de momente în care oamenii politici şi-au trădat familia pentru interesele personale. Orbiţi de mirajul banilor, politicieni cu greutate şi-au tras după ei copiii, fraţii sau chiar soţiile.

Arestată preventiv în dosarul lui Neculai Onţanu, avocata Loredana Radu este persoana prin intermediul căreia, susţin procurorii, primarul Sectorului 2 ar fi primit mită terenul de 4,2 milioane de euro de pe strada Barbu Văcărescu din Capitală. Practic, avocata este cea care a cumpărat, alături de o altă persoană, terenul de 1.500 de metri pătraţi pe care l-a pasat ulterior adevăraţilor destinatari. Potrivit rechizitoriului DNA, avocata i-a revândut lui Gabriel Oprea o jumătate din suprafaţa de 1.000 de metri pătraţi pe care o cumpărase personal la un preţ mult redus. Fostul ministru de Interne este unchiul Loredanei Radu, fiind fratele mamei avocatei. Asta nu l-a împiedicat totuşi să-şi folosească nepoata în interesul personal. Mai mult, după revânzarea terenului către „unchiul” Oprea, avocata a obţinut personal de la Primăria Sectorului 2 o autorizaţie de construcţie pentru un imobil cu zece niveluri, care se află în prezent în stadiu de construcţie. Potrivit presei, familia lui Gabriel Oprea construieşte pe malul Lacului Tei, într-o zonă verde, hotelul de zece etaje. Generalul a şi ajutat-o în carieră pe nepoata avocată. Din postura de coordonator de doctorate, Oprea i-a coordonat nepoatei teza de doctorat pe care aceasta a susţinut-o acum şase ani la Academia Naţională de Informaţii a SRI. Doar că, pe modelul unchiului, Loredana Radu este suspectată şi ea că şi-ar fi plagiat lucrarea de doctorat, ca mulţi alţi doctoranzi coordonaţi de fostul lider al UNPR. În presă a apărut şi informaţia că fiica lui Gabriel Oprea, Ana-Maria, a fost angajată la cabinetul de avocatură al Loredanei Radu. În cariera sa, „nepoata” i-a apărat printre alţii În goana după bani şi putere, politicienii români n-au mamă şi n-au tată. De multe ori, omul politic uită de familie şi îşi înfundă până şi rudele cele mai apropiate în dosarele de corupţie. Cazul avocatei Loredana Radu, nepoata fostului ministru Gabriel Oprea, arestată preventiv în dosarul primarului Neculai Onţanu, este doar ultimul dintr-un lung şir de momente în care oamenii politici şi-au trădat familia pentru interesele personale. Orbiţi de mirajul banilor, politicieni cu greutate şi-au tras după ei copiii, fraţii sau chiar soţiile. pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinari, pe omul de afaceri Nicolae Dumitru, dar şi pe Mircea Cosma. Baronul PSD Prahova este alt „greu” care a urmat modelul lui Gabriel Oprea. În aprilie 2014, preşedintele CJ Prahova era trimis în judecată alături de fiul său, deputatul Vlad Cosma, pentru fapte de corupţie. Potrivit procurorilor, Cosma senior a prejudiciat bugetul judeţului, fiind susţinut de fiul său şi de reprezentanţii societăţilor comerciale pe care le favoriza. Numai că mezinul n-a ajuns după gratii, fiind salvat de colegi la votul pentru ridicarea imunităţii.

 

Afaceri din tată-n fiu

Relaţia tată-fiu a funcţionat ca unsă şi în cazul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc. Considerat multă vreme eminenţa cenuşie a partidului, Hrebenciuc a fost arestat preventiv în 2014 alături de fiul său, Andrei, fiind puşi sub acuzare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. În ianuarie anul trecut, Hrebenciuc şi fiul său au fost trimişi în judecată pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare de bani în cazul celor peste 43.000 de hectare de teren forestier din judeţul Bacău, retrocedate ilegal lui Paltin Sturdza. În faţa instanţei, cei doi şi-au recunoscut faptele pentru a beneficia de pedepse mai mici. „Regret că l-am sprijinit pe tatăl meu. Regret că am provocat suferinţă mamei şi soţiei mele. Sunt lector universitar, am cunoscut laureaţi ai premiului Nobel, a fost un accident în viaţa mea”, s-a căit Hrebecniuc jr. în clipa în care şi-a recunoscut faptele în faţa Instanţei Supreme. Un caz la fel de celebru este cel al fostului premier Adrian Năstase, care şi-a ispăşit pedeapsa cu executare în dosarele Zambaccian şi Trofeul calităţii. În cazul Zambaccian a fost condamnată şi soţia fostului prim-ministru, Dana Năstase, care a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită.

 

Frate lângă frate

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, este cercetat de DNA alături de fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, în dosarul campusului social „Henri Coandă” construit pentru familii defavorizate. Fostul edil ar fi primit 175.000 de euro mită de la omul de afaceri israelian Avraham Morghenstern, iar senatorul Alexandru Mazăre este urmărit penal pentru complicitate la luare mită şi fals în declaraţii. Anul trecut, fostul ministru liberal al Transporturilor, Relu Fenechiu, şi fratele său Lucian Fenechiu au fost condamnaţi definitiv de Instanţa Supremă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”.

 

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, şi fratele acestuia, Lucian, se află încarceraţi la Penitenciarul Vaslui după ce au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”.

Nepoata lui Gabriel Oprea, avocata Loredana Radu, a lucrat şi pentru una dintre firmele conduse de omul de afaceri Dorin Cocoş

×
Subiecte în articol: gabriel oprea relu fenechiu