x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Trai neneacă! Viaţă de ales: munceşti o lună, stai cinci

Trai neneacă! Viaţă de ales: munceşti o lună, stai cinci

de Andreea Dumitrache    |    30 Iun 2016   •   18:30
Trai neneacă! Viaţă de ales: munceşti o lună, stai cinci

Deşi vacanţa parlamentară începe oficial abia de mâine, aleşii poporului sunt într-o vacanţă continuă. După o lună de relaxare prilejuită de alegerile locale, parlamentarii au mai muncit vreo trei săptămâni în iunie şi au intrat în vacanţa de vară până la 1 septembrie. La toamnă îşi vor mai lua încă o lună liberă sub pretextul campaniei pentru alegerile parlamentare. În acest timp, sute de legi zac nedezbătute în sertarele comisiilor.

“Vacanţă plăcută şi Dumnezeu să vă dea sănătate”, aşa a sunat urarea pe care le-a făcut-o preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, parlamentarilor. Încă de marţi după-amiază, imediat după şedinţa de plen, asta chiar dacă aleşii mai aveau program de lucru în comisii şi ieri. Teoretic, vacanţa parlamentară începe de mâine şi durează până la 1 septembrie când va lua startul ultima sesiune de lucru a Legislativului ales în decembrie 2012. Aleşii poporului s-au grăbit totuşi să plece în marea vacanţă de vară, care ţine două luni. Nu le-a păsat deloc ce au lăsat în urmă. Din 1110 legi, câte au fost înregistrate la începutul sesiunii parlamentare, doar 337 au fost votate în cele cinci luni de program. Restul de 776 au rămas blocate în procesul legislativ. De fapt, senatorii şi deputaţii au muncit în sesiunea trecută, începută în februarie, doar o lună din cinci, dacă ne gândim că în campania pentru alegerile locale au stat în teritoriu şi au lipsit din Parlament mai bine de o lună. În plus, senatorii şi deputaţii lucrează în comisii sau în şedinţele de plen cam două zile şi jumătate pe săptămână. La un calcul simplu, asta ar însemna că au muncit, efectiv, în Camera Deputaţilor sau Senat, în jur 40 de zile în total. Unde mai pui că aleşii şi-au luat câte o săptâmână liberă şi înainte de alegerile locale, cu ocazia Paştelui Catolic şi a celui Ortodox.

Peste 500 de legi zac în sertare

Doar în Camera Deputaţilor au rămas 546 de legi nedezbătute în sertarele comisiilor, iar restul de câteva sute sunt la Senat. Multe au termenele depăşite de câţiva ani, pe proiecte şe aşterne praful, dar cum nu există nicio sancţiune pentru acest lucru, iniţiativele zac în sertarele comisiilor cu anii. Acolo unde vor rămâne şi în perioada următoare, în vacanţa de vară. De exemplu, comisia pentru Educaţie are de tranşat legea privind plagiatele, retrimisă în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis. La plen a rămas nedezbătută şi nevotată Legea avocaţilor. O lege controversată pe care procurorii, prin Laura Codruţa Kovesi, dar şi reprezentanţii ministerului Justiţiei, o consideră o lege care ar oferi o „superimunitate” avocaţilor şi care ar duce la nulitatea unor probe deja administrate în dosarele DNA. De cealaltă parte, avocaţii susţin că noile prevederi i-ar proteja împotriva eventualelor abuzuri ale procurorilor. Nici situaţia fostului deputat Petre Roman nu a fost lămurită de către parlamentari. Deşi comisia juridică a redactat, încă de săptămâna trecută, un raport în care se arată că revocarea mandatului nu a fost legală şi ar trebui să se revină la forma iniţială, adică Petre Roman să fie din nou deputat, plenul n-a mai avut timp să dea votul decisiv. Aşa că fostul premier din anii `90 va aştepta până la toamnă să afle ce se va întâmpla cu mandatul său.

×