x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu a semnat decretele de numire în funcţie a noilor miniştri

Traian Băsescu a semnat decretele de numire în funcţie a noilor miniştri

03 Sep 2010   •   00:00
Traian Băsescu a semnat decretele de numire în funcţie a noilor miniştri

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de numire în funcţie pentru cei şase noi miniştri propuşi să preia portofoliile de la Finanţe, Economie, Transporturi, Agricultură, Muncă şi Comunicaţii, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Joi seară, Colegiul Director a aprobat lista noilor miniştri din guvern: Ion Ariton la Economie, Gheorghe Ialomiţianu, la Finanţe, Anca Boagiu, la Transporturi , Nelu Ioan Botiş, la Ministerul Muncii, Valerian Vreme, la Comunicaţii, Valeriu Tabără, la Agricultură.

Noii miniştrii au depus jurământul în faţa şefului statului la ora 12.00, la Palatul Cotroceni. Primul care a depus jurământul a fost Ion Ariton, ministrul Economiei. Acesta a fost urmat de Anca Boagiu, noul ministrul al Transporturilor şi al Infrastructurii.

Următorii care au depus jurământul au fost: Nelu Ioan Botiş (ministerul Muncii), Gheorghe Ialomiţianu (ministerul Finanţelor), Valeriu Tabără (ministerul Agriculturii) şi Valerian Vreme (ministerul Comunicaţiilor).

Băsescu lui Botiş şi Ialomiţianu: Nu repetaţi gestul de sfidare făcut de predecesori

Preşedintele Traian Băsescu a cerut noilor miniştri ai Muncii şi Finanţelor să nu repete eroarea făcută de predecesorii lor în august, când au acordat stimulente propriilor angajaţi, caracterizând acest gest drept "o sfidare" a opiniei publice.

Preşedintele a spus că i-a fost greu să accepte plata stimulentelor, luna trecută, în cele două ministere, ca şi când ar fi adus bani la buget sau ar fi eradicat munca la negru.

"Mi se pare inadmisibil ca anumite sectoare să-şi prezerve favoruri care nu se justifică", a adăugat Traian Băsescu.

"Dacă vorbim de solidaritate, vreau să fac câteva observaţii. S-a mers pe ideea reducerii veniturilor salariaţilor bugetari cu 25%. În aceste condiţii, mi-a fost foarte greu să înţeleg sau să accept ceea ce s-a întâmplat luna trecută, plata stimulentelor pentru cei din Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii, ca şi cum Finanţele realizase veniturile în bugetul de stat, iar Ministerul Muncii eliminase munca la negru. De aceea, vă cer ferm, celor doi miniştri, să nu repetaţi eroarea de sfidare a opiniei publice care s-a petrecut luna trecută la cele două ministere", a spus Băsescu.

În plus, preşedintele a menţionat că i s-a părut "penibil", în această situaţie, faptul că unii demnitari îşi donează integral salariul.

"Vă rog să mă credeţi că mi s-a părut penibil că în aceste condiţii demnitari ai statului îşi donează integral salariul, iar cele două ministere acordă stimulente pentru brava activitate de nerealizare a veniturilor şi de înflorire a muncii la negru. E o atenţionare care o fac către toţi membrii Cabinetului şi ea pleacă de la ideea că nu putem cere solidaritate românilor atât timp cât noi protejăm anumite categorii de salariaţi bugetari. De altfel, nici bugetarii nu ar mai găsi justificarea să fie solidari cu măsurile care s-au luat", a mai spus Băsescu.


Şeful statului a mai declarat că nu acceptă nicio clipă ideea că Guvernul nu a făcut ce trebuia, pentru că aceasta nu corespunde realităţii, precizând că România a intrat în criză cu un buget puternic afectat de o politică populistă

Băsescu a menţionat eforturile Cabinetului de "a tracta" România spre redresarea economică. El a adăugat că acest efort se face cu costuri, astfel că acum a fost necesară o remaniere consistentă.

Preşedintele le-a mulţumit celor şase noi miniştri pentru că au aderat la o echipă "sacrificată de la bun început".


×
Subiecte în articol: politic