x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu a semnat decretul: Referendum la 22 noiembrie

Traian Băsescu a semnat decretul: Referendum la 22 noiembrie

de Gabriela Antoniu    |    23 Oct 2009   •   00:00

Preşedintele Băsescu a semnat ieri decretul prin care stabileşte ca referendumul pentru introducerea parlamentului unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maxim 300 de persoane să fie organizat pe 22 noiembrie, o dată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.



Potrivit decretului prezidenţial, românii sunt chemaţi să răspundă prin DA sau NU la următoarele întrebări: "1. Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România? 2. Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maxim 300 de persoane?". Şeful statului a spus că a semnat decretul în condiţiile în care avizul Parlamentului, negativ în cazul de faţă, este consultativ. El a mai spus că numărul de parlamentari prevăzut de legea electorală poate suferi modificări, însă peste o cifră maximă care să fie consfinţită prin votul popular, şi care reprezintă şi o exigenţă a sa, nu şi-ar permite să treacă nici un politician.

Băsescu i-a mai sfătuit pe politicieni să nu intoxice populaţia spunându-i că referendumul este consultativ. El a mai spus că "graba" cu care PNL a depus un proiect de lege pentru reducerea numărului de parlamentari aminteşte de utilizarea aceleiaşi proceduri şi când a fost vorba de votul uninominal. "Nu se ştie când se întâlneşte, la Grivco, domnul Crin Antonescu cu domnul Voiculescu şi cu domnul Iliescu şi stabilesc să modifice legea, pe care eventual ar vota-o foarte rapid acum, ca să păcălească populaţia", a adăugat şeful statului.

În replică, liderul PNL, Ludovic Orban, a comentat că Băsescu nu a făcut altceva decât să creeze tensiuni şi scandaluri timp de 5 ani. "PNL a rezolvat această problemă introducând azi (joi - n.r) în Parlament propunerea de modificarea a Legii electorale şi reducerea numărului de parlamentari la 316, susţinând în schimb un sistem bicameral, în conformitate cu tendinţa statelor din UE", a mai spus liderul PNL. Orban i-a transmis totodată şefului statului să-şi prevină purtătorul de cuvânt, Sever Voinescu, pentru că el este cel care a spus că referendumul are caracter consultativ.

"INSINUAREA LUI BĂSESCU, O MINCIUNĂ"
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a precizat că "insinuarea lui Traian Băsescu vizând opoziţia mea faţă de Parlamentul unicameral este o minciună. Există stenograme ale discuţiilor de la Cotroceni în care Partidul Umanist şi, ulterior, Partidul Conservator cerea şi susţinea Parlamentul unicameral". "Voi cere personal membrilor PC să voteze pentru reducerea numărului de parlamentari. Traian Băsescu minte pur şi simplu pentru a se victimiza când sugerează că cineva se împotriveşte reducerii numărului de parlamentari. Traian Băsescu organizează referendumul pentru că aşa speră să treacă de turul întâi.

Preşedintele foloseşte consultarea cetăţenilor ca pe un instrument electoral şi din cauza asta se iroseşte tocmai sensul ideii care ar fi meritat o discuţie serioasă", a declarat Dan Voiculescu. Şi social-democratul Victor Ponta a declarat că referendumul foloseşte doar scopurilor electorale ale lui Băsescu, întrucât nu va putea produce efecte decât după aprobarea Parlamentului şi după un alt referendum.

×
Subiecte în articol: politic