x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu anunţă decesul Guvernului Boc

Traian Băsescu anunţă decesul Guvernului Boc

de Monica Iordache Apostol    |    06 Aug 2010   •   00:00
Traian Băsescu anunţă decesul Guvernului Boc
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Băsescu e în căutare de "oameni puternici". Să-i pună miniştri. A spus-o miercuri seară la TVR, într-un fel de raport despre starea naţiunii, când s-a arătat nemulţumit că nici nu se stinseseră ecourile conferinţei de presă ale delegaţiei FMI, în care ne-au spus "străinii" în faţă cât de rău stăm, şi unii miniştri s-au şi apucat să anunţe creşteri salariale în 2011.

"Asta arată incapacitatea de a fi puternic. Ţara în criză are nevoie de oameni puternici", a decretat Traian Băsescu, inventând o nouă politică de stat - după "omul nou" şi "rasa pură". Cine sunt însă aceşti miniştri preamilostivi care s-au apucat să ogoiască durerile populaţiei suferinde cu promisiuni de măriri salariale în 2011? Nu i-a indicat preşedintele, dar s-au indicat singuri prin propriile declaraţii - Emil Boc şi Adriean Videanu -, declaraţii reamintite prompt de moderatoarea TVR.

"Unde sunt acei oameni puternici, domnule preşedinte?", a întrebat moderatoarea. "Nu ştiu, aşa trebuie să fie. La noi (...) ne-am obişnuit să facem politica datului. Noi dăm. Şi când nu avem de unde dăm şi îngropăm ţara", a mai spus preşedintele, acuzându-i în principal, post-factum, pe Călin Popescu Tăriceanu şi guvernul său că "au distrus echilibrele financiare ale bugetului pentru voturi". Anunţând că este în căutare de oameni puternici, Băsescu a făcut practic necrologul Guvernului Boc, pe care la 1 septembrie vrea să-l arunce în cuşca grupurilor parlamentare ale PDL, pentru "o analiză". "Un Guvern stă dacă este susţinut de parlamentari", a spus preşedintele, în condiţiile în care parlamentari precum Sever Voinescu şi Cristian Preda atacă aproape zilnic Executivul. "Am promis-o partidului de guvernământ, aşa că o voi face", a anunţat el sacrificiul ritual, dar şi modul în care se va spăla pe mâini de răspundere, pentru că - nu-i aşa? - "deciziile le iau Guvernul şi Parlamentul".

De teoria "omului puternic" n-au scăpat nici profesorii, nici medicii. Moderatoarea i-a dat exemplul unui profesor debutant care s-a plâns că are un salariu de 600 de lei, "ca al unei femei de serviciu". "Domnule profesor debutant... (...) Şi eu când am debutat în meserie aveam salariul mai mic ca femeia de serviciu de la Compania de Navigaţie Navrom. Viaţa înseamnă o luptă: şi pentru împlinire profesională, şi pentru a-ţi satisface nevoile. La început, toţi am avut salarii mici. După peste 30 de ani de muncă, am ajuns la un salariu de 6.000 de lei. Vă doresc să ajungeţi şi dumneavoastră la un salariu net de 6.000 de lei peste 30 de ani de muncă", i-a răspuns cinic preşedintele Traian Băsescu.

"Da, un profesor nu poate să aspire la funcţia de preşedinte!", a replicat moderatoarea. "Doamnă, orice român poate să aspire la funcţia de preşedinte", a scos Traian Băsescu bastonul de mareşal ascuns bine în raniţa fiecărui român, după care i-a recomandat "domnului profesor debutant" să-şi găsească singur soluţii să trăiască mai bine, că doar munceşte 16 ore pe săptămână şi are două luni de vacanţă în fiecare vară.
În privinţa medicilor care pleacă în străinătate, şeful statului a recomandat "să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm", pentru că noi am vrut liberalizarea pieţei muncii, iar statul român oricum nu are bani să plătească personalul sanitar.

Ar fi urmat, logic, rândul pensionarilor, cărora să le fie predată lecţia darwinistă şi să li se recomande să aspire la funcţia de preşedinte de ţară dacă vor pensii mari, dar timpul de emisie se cam apropia de sfârşit, aşa că şeful statului n-a mai avut vreme decât pentru a-şi lăuda preferaţii: şomerii români din străinătate care nu vin acasă să ceară ajutor de şomaj!

De  "atenţia" şefului statului nu au scăpat nici eternii inamici: mogulii de presă. Primul atac a venit pe fondul explicaţiilor date de Băsescu privind vizita sa la ORL. După ce a înotat în piscină a vrut să se şteargă în urechi cu un beţişor cu vată, dar, pentru că vorbea la telefon cu un mi­nistru, n-a fost atent şi a băgat în ureche capătul fără vată. "Trebuia să ştie toată naţiunea că mi-am pus un tampon cu rivanol în ureche?", a întrebat şeful statului puţin ţâfnos. Apoi a acuzat interesele ziariştilor de la trusturile lui Vântu şi Voiculescu de pre­zen­tare exagerată a faptelor. În final, preşedintele a cerut voie să facă o re­marcă despre brandul de ţară, deşi spaţiul de emisie se încheiase. "Ştiu că nu-i de adus într-o astfel de dis­cu­ţie, dar o spun. Este un program de punere în va­loare a României. În Carpaţi s-a plămădit această naţiune. Variantele cu Dracula şi cu altele nu funcţionează...", i-a dat Băsescu o mână de ajutor Elenei Udrea.  

Declaraţiile preşedintelui nu au rămas nesancţionate de politicieni. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a comentat că declaraţiile şefului sta­tului arată adevărata faţă a lui Traian Băsescu, care, la fel ca şi Guvernul Boc, nu are nici o strategie legată de scoaterea României din criză. "Consider că este exact în linia adevăra­tului Traian Băsescu, cel pe care l-am văzut cu toţii de-abia după ce s-a reales, un om pe care nu-l interesează de români, care nu-şi urmăreşte decât ideile lui fixe."

La rândul său, preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, co­mentează pe blog că "preşedintele-Pinocchio e un domn rudimentar, agresiv, cu apă în urechi, care ne scufundă". "România are nevoie acută de preşedinte. Real, dinamic, proas­păt, credibil, nu uzat, depăşit, părăsit de apropiaţi şi de propriul popor. Pinocchio este un domn rudimentar şi agresiv, cu apă în urechi, care ne scufundă. Este lipsit de substanţă, logică şi legitimitate. Trebuie schimbat: e prost pentru România. (...) După un car de ani în fruntea ţării, cu instituţiile la dispoziţie, e cumva pueril să te miri naiv de proble­mele cu care se confruntă românii", scrie Voiculescu. Din par­tea liberalilor, deputatul Mihăiţă Ca­limente le recomandă profesorilor şi medicilor "să se apuce de contrabandă pe graniţa cu fosta Iugoslavia" pentru a-şi completa ve­niturile, cum ar fi făcut şi Traian Bă­sescu, care "vindea carpete, whisky şi ţigări".

×
Subiecte în articol: politic