x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu atacă PD-L

Traian Băsescu atacă PD-L

de Adriana Duţulescu    |    14 Apr 2010   •   00:00
Traian Băsescu atacă PD-L
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Şeful statului atacă PD-L pentru că "preşedintele îşi pune o găşcuţă sub el", dar vrea ca Emil Boc să fie unic candidat la şefia partidului. Boc rămâne premier.



În prima ieşire la televiziune după alegerile din noiembrie, Traian Băsescu a ţinut să lanseze o serie de semnale către PD-L, ţinând totodată să se distanţeze de imaginea proastă a guvernării. Băsescu a spus că nu este de acord cu mai multe politici ale Guvernului Boc şi că săptămâna viitoare îi va convoca pe miniştri la Cotroceni, să le comunice ce anume îl nemulţumeşte.

Însă a precizat că nu are de gând să îl schimbe din funcţie pe Emil Boc, pentru că acesta face reformă. Întrebat dacă vrea să îl înlocuiască pe Emil Boc de la Guvern, aşa cum s-a vehiculat, Băsescu a răspuns: "Nu. Atâta timp cât Emil Boc duce procesul de reformă aşa cum poate să-l ducă, nu. Pentru că e într-un mediu destul de ostil: mediul sindical, mediul mediatic - pe cele două trusturi nu se prezintă decât partea cea mai rea şi se încearcă o demoralizare a populaţiei, să nu mai vadă nici o soluţie, «e pierdută ţara, e pierdut poporul»", a explicat el.

Băsescu a arătat apoi că are încredere în Emil Boc, pentru că premierul e un om convins de necesitatea reformei statului, "nu unul care să facă aşa pentru că îi spun eu".

PENTRU CANDIDATUL UNIC
Boc este şi favoritul prezidenţial pentru şefia PD-L la Convenţia Naţională din iulie. Mai mult chiar, prin declaraţiile sale Băsescu a ţinut să descurajeze orice alt contracandidat posibil al preşedintelui PD-L. "Cine poate gândi că îţi schimbi preşedintele când el este prim-ministru? PD-L este partid cu un singur candidat de data aceasta. (...) Când am fost eu ales, am fost trei candidaţi. Acum e cu unul singur, că nu poţi să pui în funcţia de preşedinte pe altcineva, ar fi o lovitură chiar pentru Guvern", a spus Băsescu.

Însă, dacă este mulţumit de Emil Boc, şeful statului nu este mulţumit de faptul că liderii PD-L au impus desemnarea pe listă, fără alegeri, a celor patru prim-vicepreşedinţi (numele vehiculate pentru aceste funcţii fiind cele ale lui Adriean Videanu, Gheorghe Flutur, Gheorghe Falcă şi Elena Udrea). "Îi înţeleg că şi-au mărit numărul de prim-vicepreşedinţi pentru că probabil că era necesar.

Mai ales că ceilalţi devin pur politici, aşa am înţeles din informaţia superficială, din presă. Dar să vii cu listă în PD-L mi se pare o bolşevizare a partidului, aşa cum au făcut şi alţii. O spun deschis: este un pas teribil înapoi în modul de funcţionare democratică a PD-L, lista. Fie ea şi de patru prim-vicepreşedinţi! Aia nu mai e listă de oameni politici aleşi. E listă de gaşcă, oricine ar fi în ea.

Deci, preşedintele îşi pune o găşcuţă sub el. E pentru prima dată în istoria PD-L când se întâmplă aşa ceva, v-o spun ca om care am câştigat preşedinţia PD-L într-o competiţie internă pe moţiuni", a declarat Băsescu la B1 TV. El a apreciat că, dintre cele trei mari partide, cel mai democratic a fost PSD, pentru că şi-a ales oameni direct, pe funcţii. "Între ce a făcut PNL în a-şi alege grupul preşedintelui şi ce se pregăteşte PD-L să facă, cel mai democratic a fost PSD, şi-a ales oamenii direct", a spus Băsescu.

PEDELIŞTII PRO-BĂSESCU JUBILEAZĂ
Liderii PD-L din gruparea apropiată preşedintelui au jubilat după declaraţiile acestuia. Prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat ieri că modalitatea de alegere a prim-vicepreşedinţilor, validată prin noul statut, prezintă un deficit de democraţie, el arătând că în Convenţia Naţională, dacă partidul îşi schimbă opinia, se poate schimba ceva. Europarlamentarul Cristian Preda, care a pledat pentru reforma PD-L, a spus că "subscrie integral" vorbelor preşedintelui.

"Subscriu integral observaţiilor făcute de preşedinte, cu atât mai mult cu cât am susţinut şi în Comisia de Statut că fiecare poziţie în interiorul PD-L trebuie câştigată prin efort propriu şi nu prin asociere într-o listă. Cred că este singura rezonabilă în contextul public actual din România", a spus Preda.

×
Subiecte în articol: politic atac PDL traian basescu