Preşedintele Traian Băsescu a prezentat câteva din concluziile summitului din America de Sud în care s-a discutat despre extinderea parteneriatelor politice şi economice dintre UE şi CELAC (Comunitatea Statelor din America Latină şi Zona Caraibilor), afirmând că este o bună oportunitate pentru ca industria românească să se extindă către pieţele sud-americane.
"În această deplasare în America Latină am avut două obiective. Participarea la CELAC şi vizita în Peru. În ceea ce priveşte summitul UE - CELAC, este unul dintre cele mai importante summituri la care am participat în ultimii ani, având în vedere efectele pe termen lung ale deciziilor luate la acest summit. Primul mesaj al summitului este realizarea unui parteneriat strategic între UE şi CELAC. Al doilea mesaj este acela că în ultimii 10 ani statele UE au investit în ţările Americii Latine 385 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că statele UE sunt principalul investitor în America Latină. Din dezbateri, însă, a rezultat faptul că cele 385 de miliarde au fost investite, preponderent, în trei ţări - Brazilia, Argentina şi Mexic. Alt element evidenţiat, în anul 2012 cifra comerţului bilateral UE -CELAC s-a ridicat la 202 miliarde de euro", a declarat Băsescu.
Preşedintele a adăugat că UE s-a angajat să investească mai mult şi mai omogen în cele 37 de state CELAC, cerând în schimb un cadru mai clar în care aceste investiţii să aibă loc, precum şi garanţii că investitorii vor fi protejaţi (garanţii necesare în urma naţionalizărilor efectuate în Venezuela şi Bolivia).
Băsescu a vorbit şi despre vizita sa în Peru, ţară cu o creştere economică constantă, însă bazată pe exportul de materii prime, fapt care o face vulnerabilă.
"Riscul este ca o criză în ţările importatoare să afecteze masiv această ţară, un risc de care preşedintele republicii Peru este conştient", a declarat Băsescu.
Acesta a adăugat că a discutat cu omologul său, dar şi cu mai mulţi miniştri peruani oportunitatea unor relaţii comerciale.
"Peru este o ţară care are nevoie de material rulant, de vagoane, de microhidrocentrale, de irigaţii în mediul rural. Sunt industrii în care industria românească are şi specialişti şi produse, dar nu şi o piaţă de desfacere", a spus Băsescu, adăugând că "a sosit timpul expansiunii industriei româneşti că tre noi pieţe".
În altă ordine de idei, preşedintele a refuzat să comenteze raportul MCV, afirmând că nu va face nicio afirmaţie până nu va studia documentul.