x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Basescu deschide usa crizei politice

Traian Basescu deschide usa crizei politice

06 Ian 2005   •   00:00

La cinci zile dupa efuziunea Revelionului (foto), Traian Basescu face afirmatii incendiare intr-un interviu acordat ziarului Adevarul. Basescu, citat de Mediafax, ar fi declarat ca vrea alegeri anticipate pentru a scoate PUR de la guvernare. Presedintele Romaniei se pronunta intre altele pentru declansarea procedurilor de schimbare a presedintilor celor doua Camere, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Pe aceeasi linie a declaratiilor socante, intervievatul doreste ca PNL si PD sa devina un singur partid si anunta ca doar un singur sef de serviciu de informatii isi va pastra postul. Opiniile citate deschid o criza politica dupa modelul din 1997, cand Traian Basescu a produs caderea Guvernului Ciorbea in urma unui interviu in presa scrisa.

INTERVIU - Seful statului vrea alegeri anticipate "imediat"
Presedintele Traian Basescu a lansat ieri o bomba politica - in stilul cu care a obisnuit deja - declarand intr-un interviu acordat ziarului Adevarul ca ar trebui sa se faca imediat alegeri anticipate.
OANA STANCU, GABRIELA ANTONIU

SCHIMBARE. Traian Basescu s-a pronuntat pentru declansarea procedurilor privind schimbarea conducerii Parlamentului
"Sunt un adept al unor anticipate imediate pentru a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR", a declarat Traian Basescu, fragmentul din interviu fiind citat ieri seara de TVR. "Ce, credeti ca-i face rau Guvernului sa fie impins de la spate?" este un alt citat din interviul acordat de presedinte.

Seful statului s-a mai pronuntat pentru declansarea procedurii parlamentare in vederea schimbarii presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, precum si pentru fuziunea PNL-PD. In interviu, Basescu a mai spus ca trebuie facuta o ancheta parlamentara asupra modului in care s-au desfasurat alegerile, pentru ca "nimeni nu mai trebuie sa gandeasca vreodata in Romania ca vointa electoratului poate fi masluita" si a mai anuntat ca un singur sef de servicii secrete nu va fi schimbat.

CRIZA "PROVOCATA". Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a confirmat ieri-seara ca seful statului a acordat in cursul zilei un interviu cotidianului Adevarul, in care a afirmat ca este "un sustinator al alegerilor anticipate, pentru ca Guvernul se afla intr-o situatie dificila". "Pe de alta parte, presedintele a precizat ca alegerile anticipate sunt o solutie pentru o situatie de criza politica, iar acum nu suntem intr-o situatie de criza politica si ea nu trebuie provocata atat timp cat Guvernul poate sa-si atinga obiectivele", ne-a declarat Adriana Saftoiu.

PUR. Purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Pitigoi, a declarat aseara, ca reactie la afirmatiile facute de Traian Basescu, ca acesta se poate considera de doua ori imoral acceptand ideea ca s-a aliat cu persoane pe care le considera imorale. Pitigoi a precizat ca nu a vazut interviul. El a opinat ca ar putea fi vorba si despre o fraza scoasa din context. "Cred ca ori este o gluma, ori o fraza scoasa din context", a afirmat Pitigoi.

PNL. Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a refuzat sa comenteze declaratiile lui Traian Basescu privind alegerile anticipate. Personal, el considera ca pana la 31 mai e nevoie de munca foarte multa pentru atingerea obiectivelor integrarii. El admite insa ca, daca programul de guvernare al Aliantei nu va fi pus in practica, ideea lui Basescu privind alegerile anticipate ar fi buna. De altfel, el a recunoscut ca procedurile pentru declansarea anticipatelor depasesc data de 31 mai. Cat priveste fuziunea PNL-PD, Nicolaescu e bucuros ca o idee mai veche este sustinuta si de seful statului. In opinia sa, "fuziunea este normala" si cu cat va avea loc mai repede, cu atat mai repede se va naste si un puternic partid de centru-dreapta. Pentru deputatul PNL, "repede" inseamna sfarsitul acestui an, inceputul lui 2006, pentru ca noul partid sa aiba timp sa se consolideze in perspectiva alegerilor din 2008. Desi admite ca sunt voci potrivnice fuziunii in ambele partide, Nicolaescu e optimist si apreciaza ca exista suficienta intelepciune in ambele partide pentru a nu se crea conflicte inutile. Personal, deputatul liberal apreciaza ca PNL are capacitatea sa gestioneze un asemenea proiect. "Nu e cazul ca cineva sa creada ca are muschii mai mari", a spus Nicolaescu referindu-se la posibilitatea ca fie liberalii, fie democratii sa sustina ca noul partid sa se numeasca PD sau PNL. Presedintii PD si PNL au refuzat sa comenteze afirmatiile lui Basescu. "Am convenit cu colegii ca pana maine, cand vom vedea interviul, nu facem nici o declaratie", a spus Emil Boc, liderul interimar al PD. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, ne-a transmis si ea ca primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, presedinte al PNL totodata, "urmeaza sa faca maine (n.r. - azi) o declaratie".

CRIZA CIORBEA
Traian Basescu a mai declansat o criza politica in decembrie 1997, dupa doar un an de guvernare a Coalitiei CDR-USD-UDMR. Pe 28 decembrie, ministrul Basescu acorda un interviu Evenimentului Zilei, in speta actualului sau consilier pe probleme de politica interna, Claudiu Saftoiu, in care afirma ca "Guvernul nu are forta sa-si asume marile decizii", ca "Sunt inadmisibile sedintele de 8 sau 12 ore, in care se bat campii", ca "Presedintele a scapat boii in lupta anticoruptie, in care nu are atributiuni" sau ca "PNTCD este un partid desuet". PD va iesi primul de la guvernare, mai anunta Basescu, un gest care s-a si produs. Mai intai, Victor Ciorbea ii cere demisia lui Traian Basescu pentru declaratiile facute in interviu. Pe 30 decembrie, Basescu demisioneaza. PD trebuie sa desemneze un nou ministru. Acesta este, surpriza, tot Basescu. Ceilalti membri ai Coalitiei nu accepta. Pe 29 ianuarie, ministrii PD isi depun in bloc demisiile din guvern, anexand o motivatie in zece puncte asupra gestului lor. PD iese de la guvernare. Dupa o luna de criza si de negocieri esuate in sanul Coalitiei, pe 26 februarie, Victor Ciorbea demisioneaza. PD va reveni la guvernare intr-un nou cabinet, condus de Radu Vasile.

PREVEDERI
Procedurile constitutionale pentru declansarea alegerilor anticipate sunt foarte greoaie.

Exista doua variante: fie ca Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu sa demisioneze, fie ca in Parlament sa se adopte o motiune de cenzura, ceea ce ar conduce la caderea Guvernului. Potrivit articolului 110 din Constitutie, Guvernul este demis la data retragerii de Parlament a increderii acordate sau daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, ori este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile mai mult de 45 de zile.

Articolul 106 prevede ca functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege. Ca urmare, se ajunge la formarea unui nou guvern, care trebuie sa primeasca votul de incredere al Parlamentului. Daca la vot nu s-a intrunit majoritatea parlamentara, legea fundamentala prevede la articolul 89 ca, "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura". Ca urmare a dizolvarii Parlamentului, se organizeaza alegeri legislative anticipate.

In cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data, mai prevede Constitutia. (Gabriela Antoniu)
×
Subiecte în articol: basescu traian politic interviu pnl anticipate