Senatorii şi deputaţii au hotărat ieri in şedinţă comună ca referendumul pentru demiterea preşedintelui să aibă loc la 19 mai. In cazul in care referendumul va fi invalidat din cauza absenteismului, aleşii au decis că Parlamentul va avea ultimul cuvant.
Şedinţa de plen de ieri a inceput cu o oră şi jumătate intarziere şi a debutat cu discuţii şi certuri pe data şi ziua de organizare a referndumului. S-a acceptat doar ca intrebarea, la care romanii vor fi chemaţi să răspundă prin "DA" sau "NU" privind demiterea preşedintelui, să cuprindă şi numele lui Traian Băsescu. La propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea, senatorii şi deputaţii au mai decis, cu 237 de voturi "pentru", 19 "impotrivă" şi 17 abţineri, să introducă un nou articol in proiectul de hotărare, care prevede că, "in situaţia in care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost indeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul va lua act de hotărarerea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat". La auzul amendamentului pediştii au părăsit sala. Aleşii rămaşi in sală au decis apoi ca startul campaniei electorale să fie dat după ce hotărarea Parlamentului va fi publicată in Monitorul Oficial şi se va incheia vineri, 18 mai, la ora 8:00. Infiinţarea comisiei parlamentare speciale care să monitorizeze repartizarea timpilor de antenă i-a determinat şi pe parlamentarii PLD să părăsească sala.
ACUZAŢII. După plen, pediştii au convocat o conferinţă de presă in care senatorul democrat Radu Berceanu a susţinut că hotărarea Parlamentului nu va putea fi atacată la Curtea Constituţională de PD, pentru că nu permite legea. "Este o siluire a democraţiei, o violare a legilor in vigoare", a mai spus Berceanu, precizand că parlamentarii pot decide chiar repetarea referendumului in caz de invalidare şi acuzand Parlamentul că vrea să fie şi "arbitru" in acest joc. Liderul PD, Emil Boc, a apreciat la randul său că Parlamentul inventează "noi capcane" pentru revenirea in funcţie a lui Traian Băsescu, Romania aflandu-se astfel la un pas de a se transforma "intr-o dictatură a bunului plac al unui grup restrans şi nelegitim". Preşedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu, a precizat insă că instituţia care decide rezultatul referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu este Curtea Constituţională, iar Parlamentul va avea competenţe doar in ceea ce priveşte punerea in aplicare a hotărarii CC, fără "să schimbe sau să adauge ceva". Profesorul de Drept Constituţional Ioan Stanomir a criticat hotărarea Parlamentului, precizand că turul doi de scrutin este specific alegerilor. "Dacă Parlamentul doreşte să interpreteze legea in sensul că o neprezentare la vot a 50 plus unu dintre cetăţeni invalidează consultarea populară, este liber să se exprime public şi să modifice legea in această direcţie", a spus profesorul.
"Il vom ignora total pe Traian Băsescu"
Preşedintele PC, Dan Voiculescu, consideră că nu vor exista nouă milioane de romani care să vină la vot la 19 mai, ca atare referendumul nu va putea fi validat. El a declarat ieri că vidul legislativ care există la ora actuală in privinţa rezultatelor referendumului trebuie să fie rezolvat doar de Curtea Constituţională, care ar trebui să accepte amendamentul potrivit căruia referendumul să fie valabil cu 50% plus unu din numărul celor care se vor prezenta la vot. Liderul PC a anunţat totodată că partidul său nu va intra in campanie electorală in următoarea perioadă.DOVEZI. Dan Voiculescu a precizat că partidul pe care il conduce il va ignora total de acum incolo pe Traian Băsescu, "pentru că un preşedinte care minte nu trebuie luat in seamă indiferent ce va spune". "După părerea noastră, Traian Băsescu a rămas singur cu el insuşi şi nu vrem să-i dăm nici un fel de posibilitate de a crea lupte artificiale", a arătat Voiculescu. El a adăugat că dovezile şi mărturiile pe care le deţin conservatorii şi care atestă că Băsescu a făcut poliţie politică vor fi depuse la CNSAS, iar PC va solicita Consiliului să dea verdict privind activitatea de poliţie politică in acest caz. De altfel, o temă de discuţie ce va fi abordată de conservatori la consultările de astăzi de la Cotroceni se referă la pachetul de legi privind siguranţa naţională, "care au ca singur scop incetarea activităţii de poliţie politică", după cum a men- ţionat Dan Voiculescu. (Dana Piciu)
SUSŢINERE REALĂ |
Un important test pentru partide sunt alegerile europarlamentare din toamnă, un prim semn al susţinerii electoratului fiind semnăturile date de cetăţeni pentru candidaturile propuse de acestea. PC se află pe al patrulea loc, potrivit numărului de semnături depuse de toate partidele la Biroul Electoral Central. Primele trei locuri sunt ocupate de PD (1.179.000 de semnături), PSD (1.100.000) şi PNL (701.151). Susţinerea de care se bucură conservatorii, demonstrată practic prin cele 400.000 de semnături, contrazice cifrele din unele sondaje de opinie. Conservatorii şi-au propus ca la euroalegerile ce se vor desfăşura la toamnă să fie votaţi de 7% dintre romani. |
Citește pe Antena3.ro