La mai bine de o luna de la "clarificarile" in interventia sa cu romanii, presedintele Traian Basescu s-a dus ieri in Parlament sa-i "clarifice" si pe alesi. Temele au fost aceleasi, dar, de data aceasta, seful statului a tinut sa-si indulceasca discursul cu promisiuni de majorari salariale si cu formule atat de politicoase, mai sa ti se para ca "tiganca imputita" nici nu i-a iesit vreodata din gura. Nu pare sa-i fi iesit socotelile, din moment ce de la balconul Parlamentului i s-a cerut demisia si au inceput sa curga coli de hartie ce-i aduceau aminte de celebra pacaleala din 2004 "Sa traiti bine!".
Asadar, timp de aproape o ora si jumatate, seful statului le-a vorbit invitatilor si parlamentarilor puterii, caci opozitia isi continua protestul, despre reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii, trecerea la Parlament unicameral cu 300 de membri si introducerea votului uninominal pur, adoptarea unei noi legi a sanatatii, crearea de noi locuri de munca, cresterea productiei de energie pentru ca Romania sa devina independenta din acest punct de vedere. Nu inainte insa de a cere opozitiei sa revina In Parlament, "locul de dezbatere a problemelor politice si chiar administrative" ale tarii. Si cum este cel mai informat om din stat, Basescu le-a facut o demonstratie parlamentarilor. El le-a explicat de exemplu cum din cauza "separarii, segregarii infrastructurii de transmisie, Romania are acum o capacitate de transmisie de date mult mai mare decat cea pe care, in mod real, o utilizeaza". Mai mult, el le-a prezentat parlamentarilor propria viziune despre cum ar putea face Romania rost de energie pentru a se dezvolta in conditiile in care energia verde nu e de ajuns. "Aceasta nu va fi insa suficienta si nici nu o sa putem sa impanzim tara de la est la vest si de la nord la sud numai cu morile acestea de vant, pentru ca au si ele efectul lor asupra mediului. Deja nu ne-ar placea sa ne trezim la Predeal sau la Sinaia sau pe plaja cu o moara din aceea, care sa produca energie electrica. Sursele noastre clare sunt reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, resursele de gaze existente in Marea Neagra si gazele de sist", le-a spus seful statului parlamentarilor.
In lunga enumerare de probleme politice, economice si sociale ale tarii ce trebuie rezolvate, Basescu a strecurat si o serie de mesaje imperative. "In opinia mea, este fundamental necesar ca, in perioada urmatoare, actualul Parlament sa adopte doua legi care vor intregi reforma fundamentala a statului. Aceste doua legi sunt: Legea sanatatii si Legea reorganizarii administrativ-teritoriale", a afirmat Basescu. El a mai spus ca reorganizarea administrativ-teritoriala este cheia care permite cheltuirea mai eficienta a banilor si ar permite o masiva descentralizare a banilor europeni. "Este un subiect pe care sa-l ganditi si sa-l asezati deasupra prioritatilor dumneavoastra", a mai spus Basescu. Cat priveste Legea sanatatii, el a spus ca actul normativ nu trebuie abandonat, deoarece este nevoie de un control mai puternic al banului public. Basescu a aratat ca s-a dovedit incapacitatea caselor de sanatate de a controla banul public, fiind nevoie de implicarea in finantarea sistemului de sanatate a sectorului privat. "Nu inteleg de ce nu putem accepta ca intre scoli sa fie competitie si parintele sa poata opta la orice scoala atunci cand isi inscrie copilul, iar la spitale sa nu avem aceasta optiune", a mai spus Basescu. El nu a uitat nici de Tratatul UE de guvernanta fiscala pe care, spune el, a trebuit sa-l semneze ca sef al statului, pentru ca asa prevede Constitutia. "Dincolo de demagogia politica, am convingerea ca Romania a facut un lucru bun semnand acest tratat, iar dumneavoastra veti face un lucru si mai bun adoptand acest tratat repede", a spus Basescu. De asemenea, el i-a indemnat pe parlamentari sa verifice planurile Guvernului de creare de locuri de munca. "Dati atentie problemei crearii de locuri de munca si, fiind singurii care controleaza Guvernul, chemati-i sa va prezinte planurile de creare de locuri de munca", a adaugat presedintele. Iar un plan ar fi redeschiderea mineritului. "Redeschideti mineritul care a devenit rentabil", le-a spus presedintele parlamentarilor. Si, daca cei prezenti nu aveau motive, Basescu si-a incheiat discursul indemnand la optimism. El a dat asigurari ca "Romania nu va face pasi inapoi, chiar daca Europa va fi in recesiune in a doua parte a anului".
"Intaiul si ultimul prin dizgratia lui Dumnezeu"
Discursul presedintelui Traian Basescu in Parlament a fost intrerupt de scandari ale unor persoane aflate in balcoanele plenului, care au strigat: "Demisia!" si au aruncat hartii pe care scria "Traian Basescu, intaiul si ultimul". "Bine, asteptati sa imi termin cuvantul... Domnilor, mergeti la dansul si chemati-l", a spus Basescu, referindu-se la o persoana aflata la balcon care striga "Regele Mihai". Presedintele Camerei, Roberta Anastase, a intervenit si ea si cerut sa fie asigurata linistea in sala de plen. Grupul de persoane a strigat "Demisia, demisia!" si a aruncat de la balcon hartii, pe unele dintre ele fiind mesajul: "Traian Basescu, intaiul si ultimul prin dizgratia lui Dumnezeu, furtul voturilor membrilor natiunii in viata si ale celor trecuti la cele vesnice, presedinte al Romaniei, la toti de fata si viitori sa traiti bine!". Pe o alta pagina, batuta la masina si aruncata de la balcon, era scris un text ca si cand acesta ar fi venit din partea presedintelui Traian Basescu: "Demisionez pentru mine si pentru intreaga mea camarila mafiota, renuntam la toate prerogativele. Las poporului roman sansa de a-l repune in drepturi pe Majestatea Sa Regele Mihai I, corectand astfel actul nedrept de la 30 decemrbie 1947". Pe o alta pagina era un text cu titlul "Mihai I-ul, prin gratia lui Dumnezeu si vointa nationala, Rege al Romaniei". Grupul de protestatari, format din cinci-sase persoane, a fost evacuat, dupa care seful statului si-a continuat discursul. Grupul se afla in lojele de la etajul al doilea, in timp ce primul etaj era ocupat cu membri si simpatizanti ai PDL, aproape 100 de persoane venite de la organizatia PDL Bucuresti. De altfel, aproape toate locurile de la primul rand de balcoane au fost ocupate de reprezentanti ai PDL, alaturi de membri ai Corpului Diplomatic. Dupa discursul din Parlament, seful statului a spus ca nu a fost deranjat de protestatarii de la balcoanele salii de plen. "Cand sunt deranjat eu de protestatari?", a intrebat retoric, razand, seful statului, chestionat de ziaristi.
I s-a inmanat demisia
Inainte ca Traian Basescu sa-si sustina discursul in plen, deputatul PNL Octavian Popa i-a inmanat sefului statului o hartie reprezentand "demisia lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei". Popa a spus ca a fost abordat de un grup de oameni, care s-au prezentat ca fiind manifestanti din Piata Universitatii, si acestia i-au cerut sa inmaneze sefului statului documentul mentionat. "M-am prezentat, i-am spus ca sunt Octavian Marius Popa, ca sunt vicepresedintele Comisiei pentru petitii si cercetarea abuzurilor si i-am cerut permisiunea sa-i inmanez un document care mi-a fost dat spre a i-l inmana de catre un grup de manifestanti din Piata Universitatii. Domnia sa a luat documentul, s-a uitat pe el, a ras, a zis ca primeste sute de asemenea documente pe mail, dupa care eu m-am retras din sala", a povestit deputatul PNL cum a decurs inmanarea documentului catre Traian Basescu.
"Mai da-le, Razvane, 100 de lei"
Traian Basescu a cerut Guvernului sa caute solutii pentru "a reintregi salariile bugetarilor de la 1 iunie". Asta dupa ce Boc spunea ca nu-s bani atunci cand Frunzaverde il mandatase sa-i caute prin discutiile cu FMI, iar Basescu sustinea ca prudenta este cuvantul responsabil ce poate fi folosit. Calculele guvernantilor nu iau insa in consideratie si inflatia care a crescut cu 10 puncte procentuale din iulie 2010 si pana astazi. Asta inseamna ca per total salariile ar trebui sa creasca cu 35% pentru ca puterea de cumparare a bugetarilor sa revina la nivelul din 2010. Dupa taierea salariala de 25%, din iulie 2010, angajatii de la stat au recuperat, in octombrie 2010, o parte din bani. Mai precis 15%, insa acest procent s-a aplicat la salariul deja redus, ceea ce a facut ca in realitate castigul sa fie de numai 11,25%. Deci, din cele 25%, mai sunt de recuperat 13,75 de puncte procentuale. Daca adaugam si inflatia, ar trebui ca majorarea propusa de Basescu sa se ridice acum la 23,75%.
Guvernantii nici macar nu iau in calcul inflatia. Ei mimeaza ca incearca sa faca eforturi pentru a majora salariile cu 10%-12% sau 13,75%, desi efortul bugetar nu este nici pe departe atat de mare. Este vorba despre 2,25 miliarde de lei, circa 645 de milioane de euro, ceea ce reprezinta aproape 0,39% din PIB-ul estimat la 579,6 miliarde de lei, in bugetul de stat. Statul va trebui sa faca rost de 645 de milioane de euro pentru a putea majora cu 13,75% salariile celor 1,2 milioane de bugetari. La un buget de salarii de aproape
40 de miliarde de lei (aproape 9,4 miliarde de euro) in 2012, cresterea cu 13,75% a salariilor brute ar reprezenta o cheltuiala in plus de 5,5 miliarde de lei (circa 1,29 miliarde de euro) pe tot anul. Daca salariile vor fi majorate incepand din iunie, efortul bugetar din 2012 va fi redus la jumatate, adica la numai 2,25 miliarde de lei, ceea ce inseamna 645 de milioane de euro. Majorarea va aduce "bugetarului mediu" un plus de 286 de lei pe brut, ceea ce inseamna putin mai mult de 100 de lei in buzunar. (Daniela Ivan)
De la "tiganca imputita" la "dragii mei"
In discursul rostit in Parlament, Traian Basescu i-a tratat cu condescendenta pe parlamentari. El le-a multumit pentru tot ceea ce au facut si chiar a recunoscut meritele forului legislativ. "Buna ziua! Bine v-am regasit! Din pacate, in aceasi formula, ca la toate discursurile mele, fara opozitie. In modul cel mai sincer, regret ca opozitia nu este in Parlament, plecand de la realitatea ca, daca avem vreun garant real al democratiei in Romania, acesta este Parlamentul. Oricat l-am critica, el ramane acela care, in situatii de derapaje, vine si corecteaza lucrurile", a spus Basescu. Iar formulele sale de adresare au fost politicoase, uneori chiar familiare. Pe langa formula "doamnelor si domnilor parlamentari", Basescu s-a adresat alesilor si cu "dragii mei, dragi colegi – pentru ca si eu am fost parlamentar". In final, el tinut sa le ureze succes parlamentarilor la alegeri. "Va multumesc mult, va doresc o zi buna si succes in alegeri daca nu ne mai vedem!", a spus Basescu. E vorba despre acelasi Basescu care s-a adresat ziaristilor cu formule ca "tiganca imputita" sau "gaozar", iar politicienilor "veniti sa-i linga presul" cu etichete gen "obraznic, imatur, un nimic".