x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu: "Mă voi întâlni joi cu premierul Ponta, dar vă asigur că nu mă voi pune într-o situaţie penibilă la Bruxelles"

Traian Băsescu: "Mă voi întâlni joi cu premierul Ponta, dar vă asigur că nu mă voi pune într-o situaţie penibilă la Bruxelles"

13 Iun 2012   •   14:59
Traian Băsescu: "Mă voi întâlni joi cu premierul Ponta, dar vă asigur că nu mă voi pune într-o situaţie penibilă la Bruxelles"

Presedintele Traian Basescu a tinut miercuri conferinta de presa cu "caracter tehnic", pe care o anuntase marti, imediat dupa declaratia Parlamentului, conform careia Romania va fi reprezentata la Bruxelles de premierul Victor Ponta

- Guvernele sunt doar o bucatica din stat. Exista o singura persoana care poate reprezenta statul roman. Poate alte constitutii prevad altceva.

- Consiliul European nu exercita functie legislativa, fiind compus din sefii de stat sau de guvern ale statelor membre, oferind Uniunii Europene impulsuri de dezvoltare.

- Consiliul exercita functiile executive si bugetare, impreuna cu Parlamentul European. Este compus din cate o persoana din fiecare stat membru.

- Domnul Ponta, doctor in Drept, spunea ieri ca presedintele nu mai poate indeplini toate functiile din aceasta tara si ca doar presedintele s-a ocupat de problematica Uniunii Europene. De la instalarea guvernului, am avut exact acelasi comportament ca si inainte.

- Domnul Ponta si domnul Marga, dar si domnul Orban au semnat, in numele Guvernului, un Memorandum, de trei pagini, convenit cu institutia prezidentiala pentru reprezentarea tarii in relatia cu Uniunea Europeana.

- Nu e frumos sa spui ca tu vrei sa cooperezi. Mi se par nedrepte afirmatiile domnului Ponta. Nu este in regula sa dezinformezi public.

- Orice decizie a Consiliului Europei merge catre Parlament.

- Va rog sa intrebati de cate ori Parlamentul Romaniei a trimis catre Parlamentul European amendamente la sesizarile care i s-au trimis, in termenul legal de opt saptamani?

- Parlamentarii romani ar putea face diplomatie parlamentara, sa se consulte cu colegi din Cehia, Polonia, Bulgaria ori Italia si sa isi coreleze niste pozitii.

- De Tratatul de functionare a Uniunii Europene depinde viata si bunastarea Romaniei.

- Se rateaza sansa de a ne da seama pe ce lume traim. Riscam sa fim striviti de incapacitatea noastra de a intelege aceste realitati. Necunoasterea acestor realitati cred ca ii ]ngroye;te pe partenerii nostri europeni.

- Daca Parlamentul Romaniei gasesste o forma LEGALA prin care muta atributiile de reprezentare de la presedinte la primul ministru nu am nimic impotriva. Pentru mine aceasta institutie nu mai e o curiozitate .

- Vreau sa stiti ca nu se invata usor limbajul Uniunii Europene

- Va asigur ca nu ma voi pune intr-o situatie ridicola. Am avut o discutie cu premierul, am stabilit sa avem o intalnire, dar nu vreau sa anticipez ce se va intampla.

- Ar fi o solutie sa imi ia cineva de pe umeri responsabilitatea reprezentarea statului. Dar deocamdata avem doar un articol 80, nu un articol 80 bis. Daca se scurteaza mandatul presedintelui si se aplica referendumul, sunt de acord sa incetez de buna voie mandatul meu cu o luna inainte de alegerile parlamentare. De trei ani solicit revizuirea Constitutiei. Decalarea mandatelor face rau tarii

- En nu pot sa imi deleg mandatul nici in concediu. O pot face, conform Constitutiei, doar in doua situatii, de boala si de demisie.

- Parlamentul nu poate stabili sarcini pentru Presedinte.

- Televiziunea Romana trebuie desfiintata si apoi reinfiintata, aceasta televiziune a ajuns o afacere a celor din televiziune

×