Președintele Traian Băsescu a avertizat, azi, într-o declarație de presă, că raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare, pe care Comisia Europeană îl va prezenta, anul viitor, va fi ”dezastruos”, învinuind refuzul Parlamentului de a permite urmărirea penală a foștilor miniștri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.
Iată mai jos declarațiile președintelui:
”Vreau să fiu foarte clar pentru toți că nu este treaba mea bătălia politică. Vreau să știți că ceea ce am de spus astăzi este în virtutea articolului 80, alineatul 2 din Constituție, care îl obligă pe președinte să aibă grijă de buna funcționare a statului. Mă simt responsabil față de România și este obligația mea să iau o atitudine responsabilă.
Din punct de vedere politic, România e într-o situație dificilă. Dificilă în modul în care este evaluată în familiile din care facem parte, UE și NATO. Ca urmare a evenimentelor din iulie - august, România este pusă sub semnul întrebării ca stat de drept. Vă reamintesc de principalele evenimente, reducerea atribuțiunilor Curții Constituționale, demiterea fără motiv a avocatului poporului, demiterea președintelui României, încercarea de falsificare a votului la referendum și încercarea de a modifica listele electorale după consumarea Referendumului.
Toate acestea au făcut ca România să fie suspectată că nu-și mai menține valorile de drept. Ca semn de îngrijorare, s-a stabilit realizarea unui raport suplimentrar al Comisiei Europene (CE), raport care vizează instituțiile statului de drept. Cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe români, nu pe politicieni, a fost în septembrie s-a amânat decizia de aderare a României în Schengen.
Vreau să înțelegeți că nu mă îngrijorează pierderile pentru cei 471 de parlamentari. Pierderea neintrării în spațiul Schengen o simt românii și economia românească care e menținută în sistemul de controale vamale. Și cetățenii și economia au avut de pierdut foarte mult de pe urma amânării deciziei de intrare în spațiul Schengen, decizie care fusese stabilită pentru luna septembrie.
Evenimentele din vară au dus la amânarea pe termen nelimitat a unei asemenea decizii. Sunt avantaje pe care le dobândeam dacă rămâneam un stat de drept solid. Decizia Comisiei de a avea un nou raport cu privire la Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) era una care să ne ajute, să constate că a fost o rătăcire a românilor, în vară. Spun rătăcire, din ce motiv: a câștigat vreun român un leu din suspendarea președintelui? Nu, toate astea au fost făcute pentru politicieni.
La Senat a existat o hotărâre definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a constatat incompatibilitatea unui senator. Care a fost reacția senatului? Prin vot a înfrânt decizia Înaltei Curți.
La Camera Deputaților, pentru doi foști miniștri s-a cerut începerea urmăririi penale. Reacția Camerei Deputaților a fost să nu permită acest lucru prin vot. Este acest lucru în folosul românilor? Nu, este în folosul politicienilor și atât.
Indiferent cât de vocali sunt politicienii la televiziuni, nu vor convinge pe nimeni că România și-a însușit valorile statului de drept atâta timp cât prin vot, în Parlament se decide în favoarea parlamentarilor. Aceste decizii afectează România.
Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat săptămâna trecută incompatibilitatea a patru demnitari. Nu au existat decât reacții de solidaritate cu cei patru demnitari. Sunt alte lucruri care nu sunt în favoarea românilor, ci doar a politicienilor. Oriunde în lumea civilizată, când un ministru, un parlamentar e suspectat de eventuale acte de corupție, de lucruri în neregulă, el demisionează. La noi politicienii se solidarizează unii cu alții. Asta înseamnă că nu suntem stat de drept, iar efectele le vom vedea în raportul MCV.
Sunt un om care are experiență și percepția corectă a modului în care se judecă lucrurile la Bruxelles. Va fi un raport dezastruos. Nici măcar nu s-a negociat desemnarea unui avocat al poporului, așa cum ne angajasem. S-au respins tot timpul acțiunile justiției împotriva oamenilor politici importanți. Sunt elemente care ne trimit cu mulți ani înapoi.
Actuala majoritate trebuie să se întrebe dacă are această responsabilitate. Astăzi, pentru a doua oară, am trimis Camerei Deputaților rugămintea să reanalizeze problema cu cei doi miniștri, am rugat Senatul să analizeze cazul senatorului incompatibil. L-am rugat și pe premierul Victor Ponta să analizeze cazurile celor patru demnitari incompatibili.
Știu că aceste lucruri nu au rezonanță la populație sau în presă. Dar adresez o rugăminte Parlamentului, ca, înainte de a pleca, să rezolve aceste probleme care țin de el.
Vreau să fiu foarte clar. Am toată aprecierea pentru foștii miniștri, fie că vorbim de domnul de la Senat, sau cei doi foști miniștri care sunt și membri în Camera Deputaților. Nu vorbim aici de răutate, dar nu poți să împiedici procurorul să-ți ia o declarație într-un caz penal deschis. Pentru oamenii cinstiți, prezența în fața procurorului este ocazia de a-ți demonstra nevinovăția.
V-o spune un om care a fost destul de des în fața procurorilor. Este o șansă, nu o neșansă.
Cei care încearcă să pună pe seama campaniei electorale funcționarea instituțiilor greșesc. Nu putem spune, este campanie, domnilor procurori luați-vă vacanță, domnu președinte, taci că deranjezi. Nu se face așa!
Aș mai face o remarcă care va cântări greu și negativ în raportul MCV. De circa cinci luni toate instituțiile statului sunt supuse unor atacuri continue, fie că vorbim de ANI, CC, Parchetul General, structurile de securitate națională. Toate sunt în firul paradoxal al puterii. Nici măcar nu le atacă opoziția, ci puterea le atacă. Cei care cred că așa își vor subordona instituțiile statului greșesc. Cât timp voi fi aici, nu și le vor subordona. Aceste instituții vor funcționa indiferent de influența politică.
Cu mine nu se va putea negocia infestarea lor cu infulențe politice. Atacurile la instituțiile statului nu fac decât să arate că avem o clasă politică ce nu înțelege funcționarea statului de drept. În ultimul an când instituțiile au funcționat cu ordine de la sediile de partid a fost în 2004.
Nu voi renunța acum să spun, de dragul fotoliului de la Cotroceni: ”veniți să negociem puțin instituțiile acestea”. Nu, exclus. Din păcate sunt oameni din aceste instituții care au fost luați la tocat, la bucată, de anumite trusturi de presă, tocmai pentru influențarea lor. Seamănă cu niște atacuri mafiote.
Fac un apel pentru curățenia campaniei electorale, să încetăm aceste atacuri. Am citit pe un raport al ActiveWatch că sunt cel mai mediatizat politician, evident negativ. Își asumă riscul de a mă apăra, dacă nu încetează cu aceste atacuri.
România este suspectată că nu poate organiza alegeri libere din cauza fraudelor de la referendum. Vom avea rușinea de a avea observatori ai OSCE, noi, țară membră UE. Fraudele de la referendum vor trebui investigate până la capăt, pentru că votul este fundamentul democrației. Nivelul fraudei este uriaș și instituțiile statului trebuie să-și facă treaba în numele democrației. Pentru mine nu mai au valoare rezultatele. În schimb, pentru democrația din România este vital ca toate suspiciunile de fraudă să fie rezolvate. Dacă și acolo furăm, putem spune că nu mai avem nicio speranță.
Arătăm rău din punct de vedere al statului de drept și e păcat, pentru că arătăm bine din punct de vedere economic. Una din marele probleme pentru care avem fondurile europene suspendate este conflictul de interese. Avem tot ce ne trebuie să ne fie bine, atât cât poate fi în România, cu o singură condiție. Să ne funcționeze instituțiile, să fim credibili, să punem capăt conflictului de interese.
Avem probleme de credibilitate în condițiile în care țara a făcut ce a trebui în condiții de criză, dar ne împiedicăm în interesele a 471 de parlamentari”.