Consultarea cu partidele trebuia să înceapă imediat după demisia premierului Victor Ponta, iar în dimineaţa acestei zile trebuia anunţat numele premierului desemnat, precizează fostul preşedinte Traian Băsescu, într-o postare pe pagina de Facebook.
"Pas cu pas, dar repede! (...) Consultarea cu partidele trebuia să înceapă imediat după demisia premierului, iar în dimineaţa zilei de astăzi, 5.11.2015, trebuia să ştim numele premierului desemnat. Pentru ce încă o seară cu zeci de mii de oameni pe străzi în căutarea certitudinii? Oamenii aceştia vor de la preşedintele lor o soluţie bună şi asumată de cel care constituţional are decizia în mână. Cui foloseşte prelungirea incertitudinii asupra numelui viitorului premier? Dacă nu s-au putut face consultările cu partidele în timpul nopţii trecute, ele trebuie încheiate azi şi nu mâine, iar numele premierului desemnat anunţat în această seară. Altfel se riscă evoluţii greu de controlat. Este vital ca România să aibă imediat guvern în deplină capacitate de exerciţiu şi nu prelungită viaţa unui guvern interimar. De acord că lucrurile trebuie făcute pas cu pas, dar uneori paşii trebuie făcuţi foarte repede", a subliniat fostul şef de stat.
El a apreciat că implicarea societăţii civile şi a reprezentanţilor străzii în consultările privind noul premier este nu numai neconstituţională, dar este şi o fugă de asumare, "o tergiversare păguboasă" şi un precedent greu de calificat.
"Pentru astfel de întâlniri îţi poţi găsi timp cu alte ocazii, pentru că aşa nu vom şti dacă noul premier este soluţia dată de preşedinte, de partide, de stradă sau de societatea civilă. La formarea Guvernului trebuie rigoare nemţească şi aplicat corect art.103 alin.1 din Constituţia României", a susţinut Traian Băsescu.
În opinia sa, societatea este extrem de tensionată din multiple cauze: a fost plasată "violent în super producţia corupţiei generalizate"; clasă politică este generalizat stigmatizată; salariile au fost mărite doar pentru demnitari şi anumite categorii de bugetari; poliţistul Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa din cauza "grandomaniei unui înalt demnitar"; drama de la clubul Colectiv a fost "cauzată în mod egal de patroni şi de indolenţa instituţiilor statului".
Băsescu a remarcat şi alte motive de tensiune la nivelul societăţii române: protestele a zeci de mii de români; pe alocuri, Biserica Ortodoxă este "pusă sub semnul întrebării"; criză politică generată de demisia premierului; apelul "demagogic" al PNL pentru alegeri anticipate ce "nu poate avea ca efect decât adâncirea şi prelungirea crizei politice".
Potrivit acestuia, un "vecin mare şi agresiv" la Răsărit "îşi freacă mâinile la perspectiva destabilizării ţării", după ce a reuşit acest lucru cu Ucraina şi R.Moldova.
"În aceste condiţii, prelungirea crizei politice generate de întârzierea desemnării unui nou premier este extrem de riscantă şi pentru securitatea naţională şi pentru evoluţiile economice ale ţării", a conchis fostul preşedinte.