x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu: PDL a făcut un mare rău ţării

Traian Băsescu: PDL a făcut un mare rău ţării

08 Feb 2011   •   23:03

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că parlamentarii care au votat împotriva arestării deputatului Păsat sau s-au abţinut au făcut un mare rău României, precizând că este responsabilitatea fiecărui ales în parte şi criticând faptul că unii lideri de grup îndemnau aleşii să nu voteze.
Întrebat cum comentează cazul Păsat, deputat salvat de arestarea preventivă cu consursul PDL, preşedintele Traian Băsescu a replicat: „E discutabil”.

„Eu nu vreau să împart dreptatea în Parlament. Ce ştiu este că cei mai mulţi parlamentari care au votat «pentru» au fost de la PD, alianţa a fost şubredă, n-avea o poziţie unanimă, iar partidele de opoziţie s-au abţinut", a susţinut Traian Băsescu.
El a ţinut să sublinieze că "parlamentarii au făcut astăzi (marţi-nr) un mare rău României, şi cei care au votat «împotrivă» şi cei care s-au abţinut, indiferent de unde sunt".

Întrebat dacă în acest caz nu se puteau găsi soluţii pentru responsabilizarea parlamentarilor, şeful statului a menţiont că situaţii de acest gen e vorba de „responsabilitatea fiecărui parlamentar în parte, în primul rând”, adăugând că aceşti oameni sunt votaţi uninominal.
„Tu, când spui parlamentarilor tăi, ca lider de partid, , ce responsabilitate ai? Chiar n-ai nicio responsabilitate pentru ţară. (...) Parlamentarii au demonstrat exact aceeaşi atitudine, şi cei care au lipsit, şi cei care au votat împotrivă, dacă au fost. În plus, trebuie să recunosc că au marcat şi o atitudine de dispreţ pentru ceea ce i-am rugat să facă în interes naţional. Şi am luat notă de chestiunea asta”, a spus Băsescu, cerând modificarea Constituţiei, astfel încăt parlamenatrii să nu aibvă imunitate decăt pentru declaraţiile politice.
Băsescu a luat act de lipsa de apetit a conducerii şi liderilor grupului parlamentar al PDL de a mobiliza parlamentarii la vot în cazul Păsat, precizând că acum ştie că nu mai poate avea mari speranţe legate de aceştia.

"Am luat notă şi de lipsa de apetit a conducerii partidului (PDL-nr) de a-i mobiliza să fie prezenţi şi de lipsa de apetit a şefilor de gurpuri de a-i mobiliza să fie prezenţi, şi de lipsa de apetit a şefului de grup de a negocia cu celelalte partide din Alianţă un vot corect", a susţinut Traian Băsescu.
Întrebat ce consecinţe va avea "nota" pe care a luat-o în legătură cu "apetitul" liderilor PDL de a mobiliza parlamentarii pentru cazul Păsat, Băsescu a replicat: "Relaţiile mele cu ei".
"Ştiu că nu mai pot avea speranţe să-i rog prea multe lucruri", a subliniat şeful statului.
Întrebat dacă asta înseamnă că va renunţa să participe la şedinţele de grup, preşedintele a replicat: "Da, da".

Şeful statului nu mai aşteaptă nimic de la Coaliţia de guvernare după votul de azi din Parlament.
„După ziua de azi, când am văzut cât rău a putut să facă coaliţia ţării, pentru că ştiu care va fi efectul în raportul de ţară, pur şi simplu pentru mine nici nu mai contează dacă vor avea sau nu un protocol. Nu mă interesează ce fac. Să ducă acordul ăsta cu fondul înainte, iar politic este treaba lor", a declarat Traian Băsescu.
El a fost întrebat ce părere are despre intenţia unor lideri ai partidelor de coaliţie pentru încheierea unui protocol. „Nu am nicio problemă să comunic cu ei, dar ce fac politic îi priveşte. Primul responsabil este partidul cel mai mare - PDL. Nu mai aştept nimic de la ei. După ziua de azi, chiar nu mai aştept nimic... şi după începutul de campanie, pe care şi-o fac intern, pentru că am văzut nişte reacţii publice care îmi arată că au o dimensiune mică ca oameni politici", a adăugat şeful statului, refuzând să dea vreun nume.
El a mai spus că speră ca această coaliţie să mai guverneze "atât cât mai poate să guverneze şi să ducă programul cu Fondul mai departe sau atât cât va putea să-l ducă sau atât cât are capacitatea să-l ducă".
"Dacă vor ajunge la concluzia că trebuie să treacă la populisme, nu-l vor putea duce", a mai declarat Traian Băsescu, menţionând că, dacă i se va cere, va media funcţionarea acestei coaliţii, iar dacă nu, "e treaba lor ce fac"

×
Subiecte în articol: politica