Presedintele Traian Basescu a spus la Washington ca Romania poate participa cu trupe in Liban, daca va exista o decizie internationala in acest sens. Presedintele s-a intalnit cu lumea buna a politicii americane, cu care a discutat si despre insta-larea bazelor SUA la noi.
Corespondenta din Washington
Aflat in vizita oficiala la Washington, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania poate participa cu trupe in Liban, daca va exista decizie internationala in acest sens. Presedintele s-a intalnit cu lumea buna a politicii americane, cu care a discutat inclusiv despre instalarea bazelor SUA la noi.
Bucuresteni, nu va plangeti! La Washington e mult mai cald. Afara e cald rau, cu atat mai insuportabil cu cat, in orice cladire te-ai afla, e racoare. Capitala Statelor Unite e o mare uzina de frig, care te salveaza fie ca te-ai afla intr-o masina ori intr-un birou. Editia de ieri a ziarului a surprins intrarea lui Basescu la Pentagon. Nu si iesirea. Pentru ca sapte ore, diferenta de fus orar, ne-au facut inamicii tipografiei. Noi, ziaristii, am dospit la 40 de grade pe niste trepte, vreo ora, asteptand sa se produca intalnirea la Pentagon. A fost cam ca la Casa Alba: ne-a adulmecat atent si profesionist potaia antibomba (mie mi-a lins tandru camera video), dulapurile cu ochelari fumurii si receptor in ureche ne-au tinut din scurt, nu cumva sa fumam sau sa transpiram in afara perimetrului prestabilit.
PE TREPTELE PENTAGONULUI. Un elicopter si-a desertat continutul uman sub nasul nostru in vecinatatea Pentagonului, care e intr-adevar mare, dar nu pe inaltime, cat in adancime, in sus are vreo trei etaje, dar in jos, se spune, de trei ori mai multe. Garda militara a exersat plictisitor de perfect, asteptand oaspetele.
GALAGIA NOPTII. Acum, cand povestesc ce-a fost acolo, sunt tot la Hotel Watergate (cel care l-a costat tronul pe Nixon) si admir galagia de afara. Cum poti admira o galagie? Veniti aici si aflati. E crucea noptii, dar in oras e un trafic infernal. Nu pe strada, ci pe sus. Prin aer. Zboara un avion la doua minute, in medie, si toate zboara periculos de jos. Si cam inclinate pe-o aripa, asa cum le vine sa aterizeze.
ETAPA CAPITOLIU. Dupa Pentagon, Traian Basescu a ajuns la Capitoliu. Noi am ajuns cu mult inaintea lui, am strabatut in goana o cladire fascinanta, am trecut in revista impudic de fugar statuile comandantilor militari, politicienilor, sefilor de trib si pastorilor care-au facut din Statele Unite ceea ce vedem acum. Nu ne-am putut bucura de nimic-nimic, intr-un loc pentru care, ca sa-l vada, multi oameni ar plati din greu. Noi am fost si n-am fost. Mai exact, am trecut prin Capitoliu, pentru a-i admira pivnitele. Nu glumesc. Dupa
ce-am asistat la momentul de gratie cand presedintele Romaniei a intrat la brat cu presedintele Camerei Reprezentantilor americani, sa puna tara/lumea la cale, am fost condusi prin niste subterane, am trecut prin dreptul camerelor unde se calca lenjeria, se spala vase, se drege tot
ce-i stricat prin Capitoliu, o Casa a Poporului ceva mai mica, dar mult mai dichisita. Le-as fi suspectat pe gazde ca isi bat joc de noi, purtandu-ne printre tevi si carucioare impinse de negri vigurosi, dar aveam sa vad o sumedenie de congresmeni strecurandu-se printre toate acestea prin pivnita, asa incat m-am consolat ca asta-i moda pe acolo, pe la ei.
Citește pe Antena3.ro
CEL MAI MARE AMERICAN
| |
|
PREGATITI
|
Romania are capacitatea de a participa cu trupe in Liban, daca va exista o decizie internationala in acest sens, a declarat, ieri, la Washington, presedintele Basescu. El a precizat ca avem capacitatea de a ne indeplini obligatiile ca stat membru NATO si ca stat european. "Comunitatea internationala poate conta pe sprijinul Romaniei in restabilirea pacii in Liban si pentru a garanta securitatea Israelului", a spus el, insistand asupra necesitatii asigurarii securitatii Israelului, in care Romania este direct interesata din cauza comunitatii romanesti, precizeaza Mediafax. Vizita presedintelui Basescu la Washington se desfasoara la scurt timp dupa controversele politice care au avut loc la Bucuresti intre principalele partide de guvernamant - PNL si PD, sustinut de seful statului - privind retragerea trupelor romanesti din Irak. In alta ordine de idei, presedintele a declarat, tot ieri, la dezbaterea "Energia caspica si coridorul Marii Negre", ca "Gazprom este mai eficient decat Armata Rosie in a demonstrat dependenta Europei de resursele rusesti". El a adaugat ca monopolul Gazprom in furnizarea de resurse energetice constituie un risc ridicat si de aceea deciziile politice pentru a incepe proiecte alternative de furnizare si transport ale energiei nu mai pot fi amanate.
|