x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Năstase îl propune pe Băsescu în funcţia de rege al României

Adrian Năstase îl propune pe Băsescu în funcţia de rege al României

27 Ian 2013   •   10:44
Adrian Năstase îl propune pe Băsescu în funcţia de rege al României
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Fostul premier, Adrian Năstase, îl propune pe Traian Băsescu în funcţia de rege al României, în ultima sa postare de pe blogul personal.

"Traian Băsescu nu poate pleca pentru că el, nefiind rege, nu ar putea să abdice – singura posibilitate consideră el, de a pleca cu onoare. Probabil și pentru că ”demisia de onoare” nu ar implica onoare", scrie Năstase, referindu-se la discursul recent al lui Băsescu, în care a afirmat că un preşedinte nu are opţiunea de a abdiga.

"Din câte știu eu, în istoria României, regii nu au abdicat, ci au fost, mai curând, “abdicați”. Să luăm exemplul lui Cuza: în februarie 1866, un grup de militari au intrat noaptea peste el în casă (spijiniți politic de “monstruoasa coaliție”) și l-au obligat să semneze actul de abdicare, apoi l-au expediat, în ziua următoare, în străinătate. Un alt exemplu: Carol al II-lea – în 1940 Antonescu “l-a abdicat” și l-a trimis cu 7 vagoane (și cu Elena Lupescu), prin Spania, unde Franco nu i-a dat voie să coboare din tren câteva luni. În fine, pe Regele Mihai, la 3 decembrie 1947, “l-au abdicat” reprezentantul comuniștilor și cel al sovieticilor, la Palatul Elisabeta, cu o delicatețe care a crăpat unul dintre ziduri", scrie Năstase, adăugând că: "În aceste condiții, nu vi se pare că “demisia de onoare” ar fi mai onorabilă? Sau să îl alegem pe Băsescu, mai întâi, rege? Avem o șansă, acum, la revizuirea Constituției...".  

×