x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu: România a dovedit că nu e capabilă să se adapteze la criză

Traian Băsescu: România a dovedit că nu e capabilă să se adapteze la criză

14 Aug 2009   •   00:00
Traian Băsescu: România a dovedit că nu e capabilă să se adapteze la criză

Preşedintele Traian Băsescu are convingerea că, în ultimul trimestru al acestui an, economia ţării va intra pe un trend ascendent . Chiar şi în aceste condiţii, Băsescu consideră că statul nu este capabil să se adapteze la criza economică.



El a susţinut că trebuie alocate resurse minime pentru cheltuielile instituţiilor publice, fără să se facă excese, astfel încât să se asigure salariile, pensiile şi să se acorde sprijin punctual acolo unde există perspectiva pieţei de desfacere, dând exemplu societăţile Oltchim şi Dacia. "O criză economică nu poate fi stopată cu bani aruncaţi în economie. Marile investiţii şi-au oprit producţia, iar marile pieţe de desfacere din Uniunea Europeană sunt în recesiune. Şi, ca atare, mijloacele de relansare a economiei României sunt extrem de reduse. Convingerea mea este că România va ieşi din criză când se vor relansa economia Germaniei şi cea a Franţei", a declarat şeful statului,  la Tulcea, la o întâlnire cu autorităţile locale.


România nu trebuie să intre în derapaj, accentuează preşedintele:  "Acum trebuie ajustate excesele fie că vorbim de cheltuieli de personal, fie că vorbim de investiţii. Până în prezent, statul român a demonstrat că nu este capabil să se adapteze la criză, spre deosebire de sistemul privat care s-a ajustat imediat. Vreau să se înţeleagă clar că România are nevoie de Armată, Poliţie, medici, profesori şi nu sunt adeptul absurdului, ci al raţionalului". Şeful statului a subliniat necesitatea ca România să se modernizeze. "Această criză ne-a arătat cât de necesară este modernizarea României. De începeam acest program de modernizare de mai mulţi ani am fi depăşit criza mai uşor. (...) Având în vedere că economia Germaniei şi cea a Franţei îşi reiau creşterea economică sper ca, în al patrulea trimestru al acestui an, şi în România să se întâmple acelaşi lucru", a afirmat preşedintele Băsescu.


El a spus că este foarte dificil să se compare datele economice din cel de-al treilea trimestru al acestui an cu cele din anul precedent, pentru că există o discrepanţă la nivelul PIB. "În schimb, în ultimul trimestru al anului trecut am avut o scădere a economiei aşa cum am aflat mai târziu şi, probabil, că în trimestru al patrulea al acestui an economia României se va relansa, astfel încât în 2010 vom avea o creştere economică mică", a explicat şeful statului.

×
Subiecte în articol: politic