x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu s-a întâlnit cu reprezentanţii FMI la Palatul Cotroceni

Traian Băsescu s-a întâlnit cu reprezentanţii FMI la Palatul Cotroceni

31 Ian 2012   •   08:09
Traian Băsescu s-a întâlnit cu reprezentanţii FMI la Palatul Cotroceni

Delegatia Fondului Monetar International a discutat, timp de aproximativ o ora, cu presedintele Romaniei, la Palatul Cotroceni. Coalitia de guvernamant l-a mandatat ieri pe primul ministru Emil Boc sa negocieze cu FMI majorarea pensiilor si salariilor de la 1 aprilie.

"Tocmai m-am intors de la Bruxelles (de la lucrarile Consiliului European informal - n.r.) unde semnalele sunt pozitive. Am ajuns la o intelegere in cele din urma si cel mai probabil imaginea UE si a zonei Euro va fi upgradata de catre investitori. Am introdus cateva reguli in interiorul UE care sunt foarte apropiate de regulile FMI", a spus presedintele Basescu la inceputul intrevederii.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, i-a transmis, la randul sau, sefului statutului ca tine de evidenta faptul ca angajamentul Romaniei de a-si asuma regulile stricte ale UE privind managementul economic este in masura sa trimita semnale pozitive din partea Romaniei in toata lumea.

Delegatia FMI se afla la Bucuresti pana in 6 februarie, in a patra misiune de evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu Romania.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat ieri ca Romania este ca o corabie care a scapat cu bine dintr-o furtuna, a facut ceva raparatii, dar se indreapta catre o alta. Franks a mai vorbit despre situatia din piata muncii, unde numarul somerilor a scazut, dar nu suficient.

In ceea ce priveste salariul minim, seful delegatiei FMI a declarat ca exista loc de crestere, dar calibrata cu economia, pentru a nu perturba cheltuielile angajatorilor.

Traian Basescu a atras atentia, duminica, asupra pericolului pe care l-ar genera adoptarea unor masuri populiste. "In raport cu costurile, cu suferintele pe care romanii le-au avut pentru a ajunge la aceasta stabilitate, ar fi pacat sa ajungem la dezechilibre, pentru ca tot efortul din 2009, 2010, 2011 se poate pulveriza printr-un singur act normativ populist", a avertizat presedintele Basescu.

Seful statului a declarat ca, potrivit unor prognoze, exista riscul ca statele din zona euro sa intre in recesiune in a doua parte a acestui an, iar, in acest caz, Romania s-ar putea afla in dificultate. (V.M.)

×