x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu: Vom desfăşura acţiuni în Afganistan până în 2015

Traian Băsescu: Vom desfăşura acţiuni în Afganistan până în 2015

22 Mai 2012   •   06:25
Traian Băsescu: Vom desfăşura acţiuni în Afganistan până în 2015

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coanda, la intoarcerea de la Summit-ul NATO de la Chicago.

Principalale declaratii ale lui Traian Basescu:

-Discutiile au vizat punerea in aplicare in regiune a dispozitiilor NATO. Am avut si o intalnire cu romanii din Chicago, in care principalul mesaj a fost atasamentul comunitatii pentru Romania si ce pot face din America pentru Romania. In ceea ce priveste summit-ul, concluzia nu poate fi decat una singura. Dupa Chicago avem un altfel de NATO. Avem un NATO care isi asuma responsabilitati nu numai militare dar si politice, iar tendinta este sa devina o organizatie globala, extrem de influenta.

-Este un summit care contureaza profilul politic, nu numai cel militar al aliantei. Este extrem de dificil sa trec in revista toate elementele din comunicatul summit-ului, ma voi axa pe cele care vizeaza interesul direct al Romaniei.

-In primul rand problema Afganistan care nu a fost miezul summit-ului, dar ne intereseaza pentru ca participam cu un numar important de militari si avem un rol important. Vom desfasura actiuni pana la 31.12.2014, apoi de la 1 ianuarie 2015 misiunea aliantei urmand sa se redefineasca, devenind o misiune de asistenta tehnica si de suport logistic si financiar pentru adminstratia afgana si fortele de securitate.

-Romania nu si-a anuntat contributia in consiliul nord-atlantic, urmand ca acest lucru sa-l definitivam in perioada urmatoare. Pot spune ca se iau in vedere contributii care tin cont si de ce au facut statele pana acum. Cele cu contributii mari isi pot permite anuntarea unor contributii financiare mai mici pentru 2015-2018.

- sistemul anti-racheta americano-roman nu este, in prezent, un proiect integrat in NATO. Este un proiect bilateral. Capabilitatile anti-racheta vor deveni operatiunale incepand cu anul 2015. elementele pe care le aduce acest sistem americano-roman sunt de ultima generatie si dezvoltarea in teritoriul celorlalte state NATo vor fi la acelasi standard tehnic.

-Ce inseamna declararea capacitatii interimare a sistemului antiracheta al NATO. Inseamna ca in momentul de fata SUA si-au asumat cu 3 ani mai devreme responsabilitatea de a proteja Sud-Vestul Europei de eventuale atacuri cu racheta. Pentru ca facilitatile din Turcia si Romania nu sunt inca functionale, SUA vor face protejarea teritoriilor din Sud-Vestul europei de pe nave.

-Dupa acest summit, alianta este mai puternica. Daca pana acum alianta avea doi piloni care sprijinea protejarea aliatilor, din acest moment s-a construit si al treilea, care garanteaza securitatea comunitatilor noastre si a obiectivelor strategice. Sistemul american anti-racheta nu diminueaza importanta celorlalti doi piloni, o intareste. Alianta este mai solida. UE si NATO isi unesc resursele, ceea ce face alianta mai coeziva si eficienta. Se mareste consistent profilul politic al aliantei dar si valentele de forta globala.

×