x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu vrea unirea României cu Republica Moldova

Traian Băsescu vrea unirea României cu Republica Moldova

05 Sep 2015   •   17:57
Traian Băsescu vrea unirea României cu Republica Moldova
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a propus sâmbătă, participanţilor la lucrările Şcolii de vară a Organizaţiei de tineret a Partidului Mişcarea Populară (PMP), să-şi asume ca obiectiv de ţară şi obiectiv politic al partidului, unirea României cu Republica Moldova.

Băsescu a explicat că în perioada post-revoluţionară România a avut două mari obiective naţionale pe care le-a îndeplinit prin coeziunea şi acţiunea necondiţionată a întregii clase politice. 'Acum a venit rândul obiectivului de ţară pentru generaţia voastră iar eu vă propun ca acesta să fie: Unirea României cu Republica Moldova. Ultimul sondaj de opinie realizat în 2013, în Republica Moldova, indica faptul că peste 38% din populaţie era în favoarea unirii cu România. Mulţi din cetăţenii Republicii Moldova înţeleg că nu pot rămâne într-o poziţie nedefinită iar politica din ultimii zece ani a crescut sentimentul unionist. Este un proiect pe care PMP poate să şi-l asume ca proiect de ţară pentru următorii ani. Este un proiect pentru o perspectivă de 4-5 ani, care trebuie bine susţinut, argumentat şi finanţat de către guvern, pentru realizarea interconectării energetice (...) În cei zece ani de mandat eu am lucrat la acest proiect cu gândul că vom ajunge să spunem că noul nostru proiect de ţară este unirea României cu Republica Moldova', a declarat Băsescu.

El a trecut în revistă şi avantajele bilaterale ale acestui proiect, referindu-se la obţinerea unei certitudini de aderare la UE pentru Republica Moldova dar şi de repararea unei nedreptăţi istorice (Pactul Ribbentrop - Molotov) prin care Republica Moldova a fost separată de România precum şi capitalul uman şi potenţialul agricol cu care Republica Moldova ar contribui.

'Nu vreau să credeţi că ezit să pronunţ Transnistria. Nouă celor care vrem unirea cu Republica Moldova ne este clar că nu este posibil ca acest lucru să se facă cu Transnistria înglobată. Istoric, nu a fost teritoriu românesc. A fost integrată administrativ RSS Moldova, în interiorul URSS , când s-a cedat un alt teritoriu din sudul Republicii Moldova către Ucraina. Dar acesta este un subiect care nu trebuie abordat acum', a concluzionat Traian Băsescu.

×