x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noua modă în politică: transferul în bloc

Noua modă în politică: transferul în bloc

de Marius Gîrlașiu    |    17 Aug 2016   •   14:45
Noua modă în politică: transferul în bloc
Sursa foto: Silviu MATEI / AGERPRES FOTO

Traseismul politic a trecut în timp la un alt nivel. Dacă Parlamentul e plin de senatori şi deputaţi care schimbă partidele ca pe şosete, migraţia politică se produce, mai nou, la o scară mult mai mare - în bloc. Organizaţii întregi ale partidelor întorc armele şi trec peste noapte în tabăra rivală. La fel ca în cazul aleşilor, nimeni nu ţine cont de ideologie sau culoare politică.

Episodul “Mihaela, Dragostea mea!”, s-a repetat zilele trecute la Galaţi. Liderul Partidului Social Românesc, Mircea Geoană, s-a trezit peste noapte fără întreaga organizaţie din judeţ, care a fost înghiţită de filiala judeţeană ALDE, formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu. “Mircea Geoană nu ştie. L-am sunat şi nu mi-a răspuns. Începând de joi facem echipă cu cei de la ALDE”, a anunţat liderul PSRo Galaţi, Iulian Aramă. “Am purtat discuţii mai de mult cu preşedintele PSRo Galaţi şi am reuşit să ajungem la o înţelegere, astfel încât începând de joi filiala PSRo Galaţi a trecut la ALDE Galaţi", a declarat şi preşedintele ALDE Galaţi, senatorul Eugen Durbacă. Pentru trădarea lui Mircea Geoană, liderul PSRo Galaţi a primit funcţia de prim-vicepreşedinte în tabăra ALDE.


O altă dezertare în bloc s-a produs luna trecută, după fuziunea dintre vechiul UNPR şi partidul lui Traian Băsescu. Nemulţumiţi de fuziunea prin absorbţie, tinerii din UNPR au depus armele şi s-au mutat cu totul în organizaţia de tineret a PSD. “Despre fuziunea cu PMP am aflat de la televizor. A fost o mare suparare, pentru că noi, în UNPR, am muncit foarte mult şi am avut încredere în nişte lideri care, din păcate, acum nu au mai fost în UNPR”, a reacţionat liderul tineretului progresit, Cezar Stancu. Astfel, tineretul PSD a primit o infuzie de sânge tânăr prin înregimentarea a cel puţin o mie de tineri în Bucureşti şi alţi 3000 în toată ţara. Iar nemulţumirile tinerilor progresişti nu au fost singulare. La Braşov, întreaga organizaţie municipală a UNPR s-a transferat peste noapte în PNL. “Fuziunea cu PMP nu ne reprezintă şi consider că nu este un proiect de viitor, aşa cum a spus şi domnul Gabriel Oprea. Mă regăsesc mai degrabă în PNL, unde am mulţi prieteni”, şi-a motivat alegerea liderul organizaţiei municipale a UNPR, Ovidiu Micu.

Din PNL, în PSD

Dezintegrarea UNPR începuse încă din luna martie, când întreaga organizaţie din Ploieşti a partidului a trecut cu arme şi bagaje în tabăra liberalilor. Nu a contat nici măcar diferenţa de natură ideologică între dreapta liberală şi stânga progresistă. “Organizaţia UNPR Ploieşti, într-o proporţie de 99%, a făcut pasul către noi, sunt colegii noştri şi vor lupta alături de noi pe proiectul politic pe care îl avem”, anunţa la acea vreme senatorul PNL Andrei Volosevici, fost primar al Ploieştiului.

Liberalii braşoveni au suferit şi ei din cauza traseismului. În cazul lor, de vină au fost tensiunile generate de fuziunea cu vechiul PDL şi lupta la cuţite dintre foştii pedelişti şi vechii liberali. În luna martie, primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin, anunţa că pleacă, alături de peste 1.800 de oameni, din PNL în PSD şi va candida din partea social-democraţilor pentru fotoliul de primar al staţiunii. “PNL are organizaţie separată. De aici a ieşit şi supărarea. PNL a luat prin absorbţie PDL, iar organizaţiile funcţionează paralel. La Buşteni avem două organizaţii, una PNL, una PDL, ca şi la judeţ”, explica Savin în urmă cu cinci luni.

Dragnea a vrut să legifereze migraţia în 2014

Legea nu interzice, în prezent, transferul unui membru de la un partid la altul, mulţi dintre parlamentari schimbându-şi partidul în prag de alegeri, în speranţa că în noua echipă vor prinde un loc eligibil pe listele cu senatori şi deputaţi. Însă situaţia este mult mai dramatică. Nu doar că nu avem o lege care să interzică traseismul politic, însă aleşii au încercat chiar să legifereze fenomenul prin ordonanţă de urgenţă. În august 2014, cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale, Guvernul Ponta a adoptat celebra Ordonanţă 55 care a permis migraţia aleşilor locali timp de 45 de zile, fără ca aceştia să-şi piardă mandatul. Ulterior, aşa-zisa “ordonanţă Dragnea” a fost declarată neconstituţională de către judecătorii CCR, însă efectele au rămas în vigoare, iar PSD a fost marele câştigător. Social-democraţii au câştigat atunci 436 de primari (79% dintre cei care au migrat) şi au pierdut doar patru. În schimb, PNL a pierdut 265 de primari şi a câştigat şase, PDL a pierdut 224 de primari şi a câştigat unul, iar vechiul UNPR a pierdut trei şi a câştigat 19.

Mircea Geoană a lansat Partidul Social Românesc în martie 2015, după excluderea sa din rândurile PSD. Partidul lui Geoană a semnat un protocol de colaborare post-electorală cu PNL înaintea alegerilor locale din iunie

×