'Sper ca in timpul cel mai scurt sa fie redactat protocolul si partidele politice care sunt de acord cu participarea noastra la tratatul de stabilitate fiscala, ca tratat interguvernamental si nu tratat al Uniunii, sa se pronunte pentru ca decizia politica sa poata fi luata in timp util si comunicata in timp util la Bruxelles', declara luni presedintele Traian Basescu, la Cotroceni, dupa consultarile cu partidele din arcul guvernamental pe tema tratatului cu UE. Ieri (miercuri) liderii coalitiei s-au si executat. Liderii PDL, UNPR, UDMR si ai minoritatilor nationale s-au strans la Parlament si au semnat un protocol politic privind ratificarea tratatului de guvernanta in cadrul UE. Ei intre ei, caci Opozitia nu a fost prezenta, avand dubii serioase asupra consecintelor aplicarii acestui tratat.
De altfel, separat, intr-o dezbatere organizata tot ieri la Parlament, liderii PSD au punctat acest lucru. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat ca opozitia nu se opune aderarii Romaniei la Tratatul de guvernanta fiscala, dar doreste realizarea unor dezbateri care sa analizeze consecintele semnarii actului european. 'Nu imi explic, nu inteleg aceasta graba, cand in Europa toata lumea sta si analizeaza. Nu suntem grabiti sa il semnam acum, pentru ca oricum suntem in afara zonei euro. Nu stiu de ce se grabeste domnul Basescu, eu nu stiu ce cunostinte are el si cata economie intelege el si ce pricepe din toate acestea. De ce impinge de la spate o tara sa se angreneze intr-o aventura. Chiar si cand ai constiinta ca mergi la taiere, macar sa stii si sa intelegi. Nu imi explic, este o aventura la care se angreneaza niste oameni fara sa priceapa', a spus Ion Iliescu. El a mai spus ca, desi Romania sta bine in ceea ce priveste principalii indicatori ai Tratatului, deficitul structural si datoria externa, ar trebui ca guvernantii sa initieze politici pentru majorarea salariului minim, cresterea puterii de cumparare a populatiei si refacerea locurilor de munca.
Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat ca date fiind implicatiile financiare asupra Romaniei ale eventualei aderari la Tratatul de guvernanta fiscala, s-ar fi impus si un punct de vedere al CSAT. El a mai spus ca, fiind vorba despre un tratat interguvernamental, el poate fi ratificat de Parlament prin lege ordinara. De asemenea, liderul PSD a afirmat ca presedintele Traian Basescu nu are de ce sa semneze la nivel european Tratatul, aceasta sarcina revenindu-i seful Guvernului, Mihai Razvan Ungureanu. Potrivit lui Nastase, daca Romania nu semneaza in martie Tratatul, 'trenul nu este pierdut', intrucat acesta ramane deschis pentru aderare.
Cat priveste protocolul semnat de liderii coalitiei, Nastase a spus ca acesta nu are nici o valoare, este 'aberant', iar 'domnul profesor Boc stie acest lucru, stie foarte clar care este procedura privind semnarea si ratificarea Tratatului'. Intrebat daca opozitia va semna pe 'pagina libera' a protocolului, Nastase a raspuns ca 'nu este nevoie de un surogat de acest gen'. El a apreciat ca opozitia a fost eliminata 'din orice responsabilitate', din momentul in care autoritatile au negociat Tratatul fara sa informeze Parlamentul. 'Nu putem sa acceptam sa ne angajam la acest moment, sa ne asumam in alb ceva despre care nu stim precis ce influente si consecinte are', a mai spus fostul premier.