x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Trei Ioni restructureaza Guvernul

Trei Ioni restructureaza Guvernul

01 Mar 2004   •   00:00

Dan Ioan Popescu, Ioan Rus si Ioan Talpes vor prelua functiile de vicepremieri o data cu reorganizarea Guvernului, in cursul acestei saptamani.

Premierul Adrian Nastase i-a nominalizat sambata pe cei trei care vor prelua functiile de ministri de stat coordonatori, dupa reorganizarea Guvernului. Acestia sunt Dan Ioan Popescu, Ioan Rus si Ioan Talpes.
SILVIU SERGIU

Guvernul va avea trei ministri de stat, dupa reorganizarea care se va produce in cursul acestei saptamani. Acest lucru a fost anuntat sambata de catre premierul Adrian Nastase, in cadrul unei intalniri cu consilierii de preaderare din administratia publica. Persoanele nominalizate de Nastase pentru aceste functii sunt ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, care va coordona ministerele economice, ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, care va raspunde de domeniul social, si consilierul prezidential Ioan Talpes, care se va ocupa de integrare europeana, justitie si aparare.

ATRIBUTII. Pentru a se alatura Guvernului, Talpes va trebui sa renunte la sefia Administratiei Prezidentiale si la functia de consilier al presedintelui Iliescu pe probleme de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Nominalizarea domeniilor de care se va ocupa Ioan Talpesconstituie o surpriza, avand in vedere ca, in momentul anuntarii reorganizarii Guvernului, premierul Nastase a precizat ca el va fi cel care va coordona domeniul integrarii europene, apararii si justitiei.

Despre cooptarea lui Talpesin Guvern, Nastase a precizat ca acest lucru "va demonstra ca autoritatile sunt capabile din toate punctele de vedere sa lucreze intr-o echipa unita". Premierul a precizat ca nu exista nici un motiv ca numirea lui Talpes sa afecteze imaginea Romaniei pe plan extern. "Domnul Talpes a lucrat in Serviciul de Informatii Externe dupa 1989, calitate in care a colaborat foarte bine cu serviciile de informatii din statele occidentale. Sunt bucuros ca a acceptat sa ocupe aceasta functie si sunt convins ca numirea lui va fi bine primita, atat in plan intern, cat si pe plan extern", a spus Nastase.


DAN IOAN POPESCU
S-a nascut la 10 martie 1948, la Ploiesti, judetul Prahova. Absolvent al Facultatii de Chimie Industriala (1971); doctor in chimie (1982) si autor a peste 20 de brevete de inventii. Si-a inceput cariera ca inginer chimist la Combinatul chimic din Valea Calugareasca si a continuat ca si cadru didactic asociat la Facultatea de Chimie Industriala din Bucuresti. Membru al PDSR, a fost ales vicepresedinte in 1997. Deputat in doua legislaturi, secretar de stat in Ministerul Industriilor (1994-1995); ministru al Comertului (1995-1996), ministru al Industriei, iar in prezent al Economiei si Comertului. Este si presedinte al organizatiei Bucuresti a PSD.

IOAN RUS
S-a nascut la 21 februarie 1955, in comuna Urisor, Cluj. Absolvent al Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (1982). Doctor inginer, specialitatea Tehnologia Constructiilor de Masini (1984). Membru al PSD. Prim-vicepresedinte al filialei Cluj (1994-2000). Prefect al judetului Cluj (1995-1996), presedinte al Consiliului Judetean Cluj (iun. - dec. 2000). In Guvernul condus de Adrian Nastase a fost ministru de Interne (28 dec. 2000 - 19 iun. 2003), iar, in urma remanierii si restructurarii guvernamentale, din luna iunie a anului trecut este ministrul Administratiei si Internelor.

IOAN TALPES
S-a nascut la 28 august 1944, in Toplet, Caras-Severin. Absolvent al Facultatii de Istorie si Filosofie - Universitatea Cluj-Napoca (1970) si al Scolii de ofiteri activi "Nicolae Balcescu" din Sibiu (1980); doctor in istorie (1980). Director al Serviciului de Informatii Externe (1992-1997). Ambasador al Romaniei la Sofia (1997-1998). General maior MApN (din 8 aprilie 1992), in prezent, general de corp de armata. Consilier prezidential, sef al Directiei pentru probleme militare si ordine publica (1 iul. 1990 - 8 apr. 1992); consilier prezidential, sef al Departamentului Securitatii Nationale si sef al Administratiei Prezidentiale (din 21 dec. 2000).



"Nu sunt omul lui Iliescu in Executiv"

Proaspat nominalizat pentru functia de ministru de stat, Ioan Talpes a acordat un interviu "Jurnalului National", in care neaga ca ar fi omul presedintelui Iliescu in Guvern.

  • Jurnalul National: Domnule Talpes, cine v-a propus sa ocupati functia de ministru de stat coordonator?

    Ioan Talpes:
Propunerea a venit din partea premierului. Se pune problema, in primul rand, a coordonarii actiunilor de reforma in domeniile ce fac parte din acquis-ul comunitar, care sunt negociate pe capitolele pe care le avem de inchis anul acesta la Bruxelles.

  • Cu domnul Iliescu ati discutat despre acest lucru? Ce a spus presedintele despre numirea dumneavoastra in Guvern?

    Domnia sa nu a avut nimic impotriva sa ma angajez intr-o astfel de actiune. De fapt, raman stupefiat in fata celor scrise in presa. Totul este prezentat intr-o viziune razboinica intre Cotroceni si Palatul Victoria. Este o chestiune aberanta. Se vorbeste despre nu stiu ce razboaie, despre nu stiu ce buzdugane. E ceva aproape copilaresc. Adica nu exista nimeni in tara asta care sa creada ca, la un nivel de conducere, exista aceeasi intentie, ca exista aceeasi dorinta, mai ales atunci cand este vorba de problemele majore ale tarii.

  • Deci domnul Iliescu nu a vrut sa aiba un om in Guvern?

    Ceea ce spuneti dumneavoastra este aproape de neconceput pentru mine. Dumneavoastra vedeti chestiunea asta ca pe un raport de putere, ca balanta intre Guvern si Presedintie. Presedintele niciodata nu s-a amestecat in lucrurile acestea. Nu inteleg. Adica credeti ca se doreste o rebalansare a Guvernului. In ce sens? Adica domnul presedinte sa conduca si Guvernul? Este o copilarie.

  • Tot in presa s-a spus ca este vorba de o consolidare a pozitiei presedintelui Iliescu, pentru ca urmeaza sa preia presedintia PSD...

    Eu stiam ca domnul Nastase este presedintele PSD, stiam ca domnul Iliescu a fost presedintele PSD, care l-a nominalizat pe domnul Nastase ca prim-ministru, deci nu inteleg despre ce e vorba. E tulburator. Cred ca numai la noi se intampla asa ceva.

  • De ce nu veti avea un portofoliu de sine statator in Guvern?

    Pentru ca probabil nu exista un portofoliu liber acum sau pentru ca va marturisesc ca nici nu ma intereseaza un portofoliu. Asta pe fond. Iar daca voi primi, si inteleg ca domnul prim-ministru doreste sa-mi traseze niste obiective foarte clare, desigur ca atributiile pe care le-as avea in fruntea unui minister probabil ca ar crea si niste obligatii suplimentare care probabil m-ar opri din ceea ce ar trebui sa fac sau mi-ar diminua capacitatea de a actiona intr-o anumita directie.

  • Dar ce veti face concret in Guvern? Ati discutat cu premierul despre atributiile dumneavoastra?

    Nu. Deocamdata sunt discutii de principiu.

  • Veti gestiona un domeniu cu probleme, cel al Justitiei, in care nu indeplinim criteriile de aderare la UE...

    Eu nu voi gestiona problemele Ministerului Justitiei. Sunt sigur ca va exista un titular la Ministerul Justitiei. Nu stiu cine va fi acel titular. Nu stiu daca doamna Stanoiu sau altcineva, nu sunt introdus in culisele unei asemenea discutii, dar sigur ca ma voi ocupa de problemele aderarii si acolo se va discuta despre neimplinirile de pana acum, dificultatile pe care le-a intampinat Ministerul Justitiei.

  • Credeti ca se impune o schimbare a doamnei Stanoiu?

    Nu eu sunt cel in masura sa judec acest lucru. Doamna Stanoiu a facut multe lucruri bune. Este evident totusi ca ne aflam intr-o criza in ceea ce priveste rezolvarea sau, mai bine spus, producerea acelor schimbari care erau asteptate, pe care ne-am angajat ca le vom face fata de Bruxelles.

  • S-a stabilit cine va va lua locul la sefia Administratiei Prezidentiale?

    Aici lucrurile sunt mult mai simple. Presedintele are autoritate totala. Eu pot sa fac o propunere, dar consilierii prezidentiali depind total de vrerea presedintelui.

  • Totusi, pe cine veti recomanda?

    Nu m-am gandit. Chiar daca am in gand pe cineva nu pot sa fac public acest lucru, pentru ca decizia apartine in totalitate presedintelui. Nu ar fi fair-play din partea mea.



    Partidele reactioneaza

    Alianta PNL-PD considera ca numirea celor trei ministri nu e decat un "paleativ". "Nu asta rezolva problemele Romaniei, pentru ca nu lipsa acestor ministri, ci lipsa de vointa politica a facut ca reforma economica si progresul pe calea integrarii sa fie atat de greoaie", afirma Calin Popescu Tariceanu. Partidul Umanist crede ca reorganizarea Guvernului este doar o incercare de echilibrare a fortelor intre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni. "Desemnarea unui ministru fara portofoliu aduce mai degraba a impunere intr-o lupta in care cele doua parti doresc sa detina suprematia", afirma vicepresedintele Bogdan Pascu. (Oana Stancu)

    APAPS va fi inghitita de AVAB

    Premierul Adrian Nastase a precizat ca restructurarea Executivului va insemna totodata reinfiintarea Ministerului Mediului si unificarea Autoritatii pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului (APAPS) cu Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB). "APAPS a vandut aproape 97% din societatile aflate in portofoliul sau si nu mai are nici un motiv sa functioneze ca o institutie independenta. Au ramas unele probleme reziduale. E necesar ca o parte din componentele sale sa fie transferate la AVAB si, eventual, la Ministerul Economiei si Comertului. Sunt convins ca, prin unificarea celor doua institutii, se va asigura un control mai strict al procesului de privatizare ", a spus Nastase, amintind ca APAPS trebuia desfiintata la sfarsitul anului trecut. Premierul le-a solicitat tuturor ministrilor sa analizeze care dintre actualele agentii guvernamentale nu mai sunt necesare si pot fi desfiintate, pentru a reduce birocratia din administratia publica.

  • ×