Decizia CCR privind lămurirea conflictului juridic de natură constituţională între Ministerul Justiţiei şi preşedintele României, dar şi a antagonismelor procedurale între Guvern şi preşedinte, după respingerea de către şeful statului a cererii de revocare a şefei DNA, a fost amânată pentru 30 mai. Judecătorii Curţii au ascultat însă pledoariile celor două părţi.
Ministrul Tudorel Toader îl acuză pe Iohannis că a obstrucţionat pe motive politice procedura de revocare a şefei DNA, în timp ce reprezentantul Preşedinţiei, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, a explicat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi ministrul Justiţiei ca parte a Guvernului. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a susţinut în faţa judecătorilor CCR că refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţia de procuror-şef al DNA pe Laura Codruţa Kovesi este explicit politic şi, mai mult, refuzul lui Iohannis ar fi tergiversat procedura până la un conflict de natură constituţională între cele două instituţii. Toader a afirmat că preşedintele a blocat procedura de revocare la jumătatea drumului, deşi, spune el, legea nu îi oferă preşedintelui posibilitatea de a accepta propunerea ministrului Justiţiei de revocare a procurorilor din funcţii de conducere, ci obligaţia. Toader a adăugat şi că Iohannis ar fi trebuit să invoce motive de nelegalitate pentru refuzul său, iar pentru asigurarea simetriei actului juridic, soluţia de refuz trebuia să se concretizeze tot printr-un decret. „Prin conduita sa, preşedintele a înţeles să înlăture a priori orice colaborare loială, să blocheze finalizarea procedurii de revocare. Pentru asigurarea simetriei actului juridic, preşedintele ar fi admis un decret de eliberare din funcţie. Simetria cere ca şi soluţia de refuz să se finalizat tot printr-un decret. Altcumva, preşedintele a blocat la jumătatea drumului procedura de revocare, nu a spus prin decret nu, a spus că nu este cazul prin oportunitate politică”, a explicat Toader. La CCR au ieşit scântei, căci reprezentantul Preşedinţiei, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, l-a contrazis vehement pe Toader. Aceasta a invocat inadmisibilitatea sesizării Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţionlă între preşedinte şi ministrul Justiţiei ca parte a Guvernului. Ea a spus că nu poate fi vorba de un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte, care are atribuţii explicitate în Constituţie, şi ministrul Justiţiei, care îşi are atribuţiile prevăzute într-o lege. "Simpla nominalizare a unei autorităţi publice (Ministrul Justiţiei – n.r.) în Constituţie nu face din aceasta o autoritate care să aibă explicate atribuţiile ce i revin în textul constituţional", a declarat Simina Tănăsescu.
Tănăsescu a invocat articolul 54, alineatul 1 din Legea de organizare judiciară, care arată care sunt atribuţiile fiecăreia dintre cele trei autorităţi implicate în procedura de revocare a procurorilor.