x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Turism politic in Parlament

Turism politic in Parlament

12 Mar 2004   •   00:00

De la alegerile din 2000 pana in prezent, 15 senatori si 44 de deputati au parasit partidele care i-au adus in Parlament si s-au inscris in alte formatiuni politice. Migratia politica nu poate fi impiedicata, neexistand nici o prevedere legala care sa ii sanctioneze pe alesii care "dezerteaza.

In Senat, din 13 mandate castigate de PD in 2000, pana acum au ramas doar 7. Turismul politic al democratilor s-a pornit in 2001, cand patru senatori au plecat la PSD. Avram Filipas, Simona Marinescu, Sorin Vornicu si Ioan Cristolovean sunt primii senatori ai PD care au semnat pentru putere. In 2003 le-a urmat exemplul Viorel Pana, dar periplul sau catre PSD a fost mai complicat. Desi in vara lui 2003 a anuntat ca s-a inscris in PSD, Pana nu a reusit sa se inteleaga cu reprezentantii puterii. I s-a oferit doar functia de vicelider al grupului senatorial al PSD, ceea ce nu l-a satisfacut, facandu-l in februarie anul acesta sa anunte ca de fapt este independent. Pana nu a semnat adeziunea la PSD decat cateva zile mai tarziu, cand a reusit sa convinga sefii PSD sa ii promita ca va avea si in 2004 un loc sigur in Parlament.

FATAL. Tot la inceputul acestei sesiuni parlamentare, democratul Aurel Pana si-a anuntat demisia din PD, fiind sigurul pedist care a optat pentru PRM, in loc de PSD. Plecarea sa i-a lasat pe senatorii PD la limita regulamentului Senatului, in 7 senatori, minimum acceptat pentru pastrarea grupului senatorial al partidului. Fapt care nu l-a impiedicat pe fostul presedinte al PD, Petre Roman, sa paraseasca PD pentru a-si face un alt partid. Plecarea lui Roman a "stins lumina" la grupul senatorial, restul democratilor fiind transformati in senatori independenti. Situatia de criza l-a readus pe Aurel Pana in PD, dar fara rezultat, deoarece grupul senatorial nu mai poate fi refacut.

DEMISII. Nici PSD nu a fost scutit, de-a lungul acestei legislaturi, de scandaluri soldate cu demisia unora dintre parlamentari. Un exemplu il constituie situatia senatorului Traian Rece. El a fost implicat in mai multe procese penale legate de diverse afaceri dubioase, fiind pusa chiar problema executarii silite pentru suma de 27.000 de dolari. In octombrie 2003, Traian Rece si-a dat demisia din PSD si ar fi vrut sa treaca la PD, dar democratii s-au gandit sa il lase mai intai sa isi lamureasca situatia cu legea. Tot in 2003, din PSD a plecat senatorul George Pruteanu.

NESUPUSI. La inceputul acestui an, senatorul Dan Nicolae Rahau si-a dat demisia din PSD, deoarece sefii partidului l-au cooptat in organizatia de Constanta pe primarul independent al municipiului, Radu Mazare. Rahau a decis sa treaca la PRM. Si senatorul Doru Liviu Bindea a dat PSD pentru PRM, tot in februarie anul acesta.

STABILITATE. UDMR este singura formatiune politica parlamentara care nu si-a modificat in nici un fel componenta, senatorii si deputatii Uniunii nefiind atrasi de alte partide. Si senatorii liberali si-au pastrat echipa. Cat priveste PRM, partidul condus de C.V. Tudor a pierdut un singur senator, pe Vasile Duta si deputatii Codrin Stefanescu si Dorin Lazar Maior, care au trecut la PSD.

COMODITATE. O data cu decizia umanistilor de a se retrage de la guvernare, multi dintre parlamentarii PUR s-au gandit ca este mai comod la putere, drept pentru care au trecut la PSD. Umanistii ramasesera cu trei senatori, dupa ce purtatorul de cuvant al partidului, Alin Teodor Ciocarlie, a ales, primul, sa treaca la PSD. In momentul retragerii de la guvernare a PUR, senatorii Aureliu Leca, Dinu Marin si Ioan Pop de Popa s-au inscris in PSD. La fel s-a intamplat si la Camera Deputatilor, unde, in acest moment, PUR a ramas sa fie reprezentat de patru deputati, dintre care unul, Petre Naidin, a venit de la PSD.

RECRUTARE. Noua peremisti, sase pedisti si doi umanisti s-au "transferat" la PSD din 2000 pana in prezent. Peremistii au primit, pentru a pastra un echilibru, un umanist, Petrus Constantin, si trei fosti deputati PSD, Ioan Bancescu, Nicolae Gradinaru si Vlad George Nadejde. Deputatul Bancescu este primul parlamentar care a parasit PSD, in 2002, urmat de deputatul Valentin Iliescu, care a trecut la PD. Grupul PD s-a imbogatit cu inca doi membri, liberalii Ion Mogos si Victor Babiuc. Plecat din PD in februarie 2000, Babiuc a intrat, in luna noiembrie a aceluiasi an, in Parlament pe listele PNL. La inceputul anului 2003 s-a intors in PD, dupa cateva runde de negocieri neproductive cu PSD.

Campionii migratiei politice

In grupul PNL a ajuns in 2002 deputatul Vasile Predica, aflat la a treia formatiune politica intr-o singura legislatura. Dupa ce a castigat mandatul de deputat pe listele PRM, in februarie 2002, Predica a trecut la PUR, dar nu a ramas decat pana in luna noiembrie a aceluiasi an. Deputatul a lasat umanistii pentru PNL, unde a ramas pana in prezent. Acesta nu este un caz singular. Exista sapte deputati care inca sunt independenti, unii dintre ei dupa ce au trecut, din 2000 incoace, prin mai multe partide politice. De exemplu, Nicu Cojocaru, Ioan Mihai Nastase si Constantin Florentin Moraru sunt trei independenti cu experienta vasta, toti schimband, pe rand, carnetul de membru PRM pe cel de membru PUR, acum ramanand in expectativa. Singurul deputat care aproape a epuizat optiunile politice aflate deja in Parlament si a infiintat una proprie este Raj Tunaru. Tunaru a ramas in randurile PRM pana in 2001, cand s-a hotarat sa treaca la PSD. A plecat si din PSD, iar acum Raj Tunaru este unul dintre fondatorii Partidului Tineretului.

PUR recurge la masuri "antitraseism"

Umanistii intentioneaza sa combata "traseismul politic" printr-o metoda-soc. Ei au anuntat ca-l vor actiona in judecata pe senatorul Dinu Marin, fost vicepresedinte PUR, actual membru PSD. Presedintele Partidului Umanist, Dan Voiculescu, a explicat ca in anul 2000 Dinu Marin a semnat un contract cu PUR, care stipula clar ca daca acesta va parasi partidul in perioada celor patru ani de mandat, va trebui sa restituie 100.000 de dolari. Suma reprezinta cota ce-i revine senatorului din cheltuielile formatiunii in toti cei 12 ani de existenta si nu doar pentru promovarea lui in Parlament. "Este vorba de banii cu care s-a construit partidul. Daca nu era partidul, domnul Dinu Marin nu era in Parlament", a aratat liderul PUR. El a precizat ca deocamdata, doar Dinu este actionat in judecata, intrucat, dintre parlamentarii plecati din PUR, el isi permite sa achite suma si tot el este cel care a aratat "dusmanie" fata de partid, incercand sa racoleze cat mai multi membri si sa-i transfere la PSD.
( CAMELIA IONESCU )

×
Subiecte în articol: politic psd parlament