x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ucrainenii incep sa se inmoaie

Ucrainenii incep sa se inmoaie

15 Iul 2004   •   00:00

Directorul general pentru mediu din cadrul Comisiei Europene, Cathrine Day, a primit ieri, la Bucuresti, din partea autoritatilor ucrainene, cateva documente legate de construirea canalului Bistroe, iar liderul de la Kiev, Leonid Kucima, accepta vizita expertilor europeni in zona de lucru.

GABRIELA ANTONIU

Cathrine Day a purtat discutii ieri la Bucuresti, cu prilejul Conferintei ministeriale a Procesului de Cooperare Dunareana, cu delegatia ucraineana prezenta la aceasta reuniune, condusa de adjunctul ministrului Afacerilor Externe de la Kiev, Oleksandr Motik. Day a amintit ca saptamana trecuta, cu prilejul Summit-ului Ucraina-UE, atat presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, cat si comisarul european pentru Afaceri Externe, Chris Patten, au exprimat ingrijorarea Uniunii cu privire la constructia canalului Bistroe din Delta Dunarii.

Mai mult, Comisia Europeana a solicitat Ucrainei incetarea lucrarilor de constructie a canalului Bistroe pana la realizarea unui studiu complet asupra impactului pe care acesta il poate avea asupra mediului din zona.

"Nu suntem impotriva dezvoltarii zonei Deltei Dunarii, dar dorim sa fim siguri ca aceasta dezvoltare nu afecteaza in mod negativ mediul", a spus Cathrine Day.

SPERANTE. Oficialul european s-a aratat convins ca punctul de vedere al CE a fost bine inteles la Kiev si si-a exprimat speranta ca organismele CE vor primi in perioada urmatoare informatii detaliate cu privire la constructia canalului, care sa permita deschiderea unei discutii concrete cu privire la impactul acestuia asupra mediului Deltei Dunarii.

DESCHIDERE. Day a precizat ca a primit chiar ieri cateva documente privind constructia canalului, autoritatile ucrainene exprimandu-si disponibilitatea de a oferi datele solicitate. De asemenea, presedintele ucrainean, Leonid Kucima, s-a aratat favorabil, saptamana trecuta, unei vizite la fata locului a expertilor Comisiei Europene, care vor fi pregatiti sa dea curs acestei invitatii, a spus Cathrine Day.

PROTECTIE

Premierul Adrian Nastase a reiterat necesitatea de a tine cont de protectia mediului inconjurator inca din faza de elaborare a programelor de dezvoltare regionala. "Orice demers pentru initierea unui proiect de dezvoltare in regiunea dunareana trebuie sa tina cont si de nevoia de a proteja mediul inconjurator", a afirmat Nastase. Totodata, premierul a spus ca problemele privind delimitarea platoului continental si a apelor maritime vor fi rezolvate fie prin negocieri bilaterale fie printr-o decizie a unei institutii impartiale. La randul sau, Alexandr Motsyk a spus ca "exista loc de continuare a negocierilor si de gasire a unui compromis" privind delimitarea platoului continental, luand in calcul insa si arbitrajul international.

×
Subiecte în articol: politic