x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR exportă Ţinutul Secuiesc la Bruxelles.

UDMR exportă Ţinutul Secuiesc la Bruxelles.

de Aniela Nine    |    26 Mai 2011   •   16:25

Trei europarlamentari ajunsi la Bruxelles pe listele UDMR- Laszlo Tokes, Iuliu Winkler si Csaba Sogor vor lansa marti in Parlamentul European “reprezentanta Tinutului Secuiesc la Bruxelles', un birou menit, spun promotorii, a ajuta cele trei judete -Harghita, Covasna si Mures- sa faca cunoscute in plan european valorile turistice ale zonei dar, mai ales, sa le faciliteze accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea economica, zona fiind considerata a fi una foarte saraca. Initiativa, dupa cum a declarat Iuliu Winkler pentru Jurnalul National, a aparut in urma discutiilor cu cei trei presedinti de consilii judetene din Mures, Harghita si Covasna. “ Este o discutie de anul trecut. Initiativa a venit de la ei, ei m-au cautat, si eu am dat cele mai bune idei, le-am spus ce fac altii pentru atragerea de fonduri europene, de exemplu Sicilia, Bavaria, si asa am ajuns la aceasta forma, reprezentanta. Caci le-am spus ca nu pot face nimic daca vin, discuta si pleaca, este nevoie sa fie mereu acolo', spune Winkler. Alegerea denumirii -Tinutul Secuiesc- si nu enumerarea celor trei judete, este explicata de Winkler prin impactul avut. Eurodeputatul recunoaste ca alegerea denumirii, Tinutul Secuiesc in loc de enumerarea judetelor, face parte dintr-o “strategie de branding', dar insista ca “nu este una de scandal'. “Comparati ce impact are daca as zice unui german Regiunea 5 Vest Romania? Spre deosebire de daca as zice Banat. E vorba doar de a alege un brand recunoscut. Tinutul Secuiesc este un nume istoric, legitim', motiveaza deputatul. In aceeasi idee, spune Winkler, “colegii din secuime' au si inregistrat la OSIM marca “produs in Tinutul Secuiesc' si incearca sa convinga micii producatori locali sa o foloseasca.

Intrebat insa daca denumirea “reprezentanta Tinutului Secuiesc' poate fi trecuta in documentele de infiintare a oficiului, avand in vedere ca, din punct de vedere legal, Tinutul Secuiesc nu este o entitate administrativa a statului roman, deputatul european a spus ca nu crede ca ar putea exista o problema in acest sens. “Nu cunosc sa fie vreun impediment legal, lobby face orice asociatie la Bruxelles, sunt sute. Deci nu cred ca este niciun impediment legal sa scrie acolo ', sustine Winkler.

Vicepresedintele PE, Laszlo Tokes, nu a putut fi contactat pentru a discuta subiectul. In schimb acesta va fi prezent marti la evenimenul de lansare din PE si la receptia de dupa.

Sediul “reprezentantei' va fi intr-o cladire de birouri din apropierea sediului PE, urmand sa aiba unul sau doi angajati. Costurile pentru functionarea biroului sI a personalului angajat vor fi suportate de consiliile judetene implicate, care au adoptat fiecare cate o hotarare de consiliu in acest sens. Potrivit unor documente intrate in posesia Jurnalului National, consiliul judetean Harghita, condus de Borboly Csaba, a adoptat in 2010 aceasta hotarare, in urma unor avize favorabile de la mai multe comisii si directii, dar in text nu exista denumirea de Tinutul Secuiesc, ci 'Reprezentanta de promovare si desfasurare a activitatilor internationale a judetului Harghita pe langa institutiile UE'. Conform aceleiasi hotarari, pentru perioada 1 mai -31 decembrie 2011, CJ Harghita a alocat din bugetul local suma de 60 mii lei, adica aproximativ 15 000 euro. Cum CJ-urile Mures si Covasna sunt partenere, sumele alocate sunt, cel mai probabil, sensibil egale, rezultand o suma totala de functionare a biroului de la Bruxelles de 45 000 euro pentru 8 luni, adica aproximativ 5600 euro/luna.

“Exportarea' Tinutului Secuiesc la Bruxelles de catre UDMR a provocat reactiile vehemente ale politicienilor romani, critici venind chiar de la partenerii UDMR de guvernare, PDL, si membri ai aceluiasi grup european, PPE. “Deschiderea la Bruxelles a unei reprezentante a Tinutului Secuiesc ar fi intolerabila, scandaloasa si ar constitui un precedent periculos, a comentat in numele PDL vicepresedintele Sever Voinescu. “O provocare si o sfidare', a spus eurodeputatul PNL Norica Nicolai, adaugand ca luni dupa-amiaza reprezentantii PNL vor avea o discutie in grupul ALDE pe aceasta tema. "Un fapt ilegal, anticonstitutional si antieuropean", a criticat si presedintele Senatului, Mircea Geoana.

×