x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR, mentorul Guvernului

UDMR, mentorul Guvernului

de Aniela Nine    |    12 Sep 2005   •   00:00
UDMR, mentorul  Guvernului

Nemultumiti de cele 9 luni de guvernare in care au fost multe "greutati si taraganari", liderii UDMR au gasit solutia pentru functionarea optima a Coalitiei: vor oferi consiliere partenerilor, bazandu-se pe experienta lor de 15 ani la putere.

Intruniti la Targu Mures sambata, la Consiliul Reprezentantilor Unionali, liderii UDMR, stabilindu-si prioritatile pentru aceasta legislatura, au facut un bilant al celor 8 luni de guvernare, pe care Marko l-a prezentat in doua cuvinte: "greutati si taraganari". Si pentru ca nefunctionarea Coalitiei inseamna si imposibilitatea indeplinirii obiectivelor Uniunii, liderii UDMR au decis ca este cazul sa impulsioneze un pic lucrurile. Avand drept atuu cei 15 ani in care s-au aflat la guvernare, intr-o formula sau alta, conducerea Uniunii si-a stabilit misiunea: sa ii indrume pe partenerii de Coalitie "intr-o directie buna, a cooperarii". "Nu ar trebui sa generam tot timpul conflicte, ci sa lucram. UDMR trebuie sa faca posibil ca aceasta coalitie sa devina capabila de cooperare, pentru ca, daca guvernarea este o unealta pentru noi, nu este doar o unealta pentru a intreprinde masuri centrale", a spus Marko, citat de Rompres.

MESAJ. Liderul UDMR a admis ca exista dispute in Coalitie, dar ca subiectul alegerilor anticipate este unul depasit. "As dori sa lansez un mesaj partenerilor nostri de Coalitie, de al carui continut s-au convins si ei insisi, ca nu trebuie sa ne gandim doar la alegeri anticipate in fiecare zi, ci sa ne gandim cum ne putem indeplini sarcinile pe care ni le-am asumat", a spus Marko. El a avut un sfat si pentru colegii din Uniune: "Rog demnitarii UDMR de la toate nivelurile sa abordeze astfel problema: daca vom guverna bine, ne vom atinge obiectivele, iar daca vom guverna ca in ultimele opt luni, cu greutati si taraganari, vom functiona cu nemultumiri".

PRIORITATI. Vorbind despre reusitele UDMR, precum inaugurarea Parcului Reconcilierii sau trimiterea unui ambasador la Vilnius, in Lituania, liderul Uniunii a punctat si prioritatile acestei legislaturi: schimbarea presedintilor celor doua Camere, adoptarea proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale, constructia autostrazii Brasov-Bors sau modificarea Legii administratiei publice locale.

DECIZIE EUROPEANA
Comisia de la Venetia isi va prezenta in luna octombrie pozitia oficiala fata de proiectul Legii statutului minoritatilor nationale, a anuntat vineri, la Sfantu Gheorghe, deputatul PD Petre Strachinaru, dupa intalnirea avuta cu doi reprezentanti ai forului european. Strachinaru a declarat, conform Rompres, ca raportorul Comisiei de la Venetia, Sergio Bartoli, a sugerat ca Legea minoritatilor nationale trebuie sa fie precisa pentru a nu avea "interventii discretionare posibile cand cadrul este foarte general". Dupa pronuntarea comisiei, proiectul de lege va intra in dezbaterea Parlamentului.
×
Subiecte în articol: politic udmr