Precedata de declaratii belicoase, fie ele pe surse fie direct asumate, sedinta coalitiei de ieri a avut un final asteptat: ambele tabere au inmuiat tonul, cel putin in declaratiile oficiale, rezolvarea problemei fiind pasata unei viitoare 'comisii' organizata la nivelul Guvernului unde se discuta aspectele tehnice. In paralel, negocierile continua intre cele doua mari forte ale coalitiei, PDL si UDMR, fiecare dintre cele doua formatiuni prezentandu-si argumentele pentru propria varianta: PDL sustine cele 8 judete, UDMR insista cu proiect lor de lege privind cele 16 regiuni de dezvoltare.
'Suntem la faza discutiilor privind proiectul propriu-zis. Exista practic doua paliere de lucru la acest proiect: este palierul politic unde se poarta discutiile din coalitie si exista la nivelul Guvernului un grup de experti care lucreaza pe marginea implementarii acestui proiect pentru ca ce este esential nu este doar redesenarea judetelor, ci procesul de descentralizare, cu trecere a atributiilor de la structurilor judetene la primarii', a anuntat purtatorul de cuvant al PDl, Sever Voinescu stadiul la care s-a ajuns cu discutiile. Despre aceeasi 'comisie' menita a pune de acord cele doua propuneri a vorbit si secretarul general al PDL, Ioan Oltean, fara a mai da insa alte explicatii.
Dincolo de aceste declaratii oficiale, situatia este in defavoarea PDL, care, desi ajunsese sa anunte inclusiv ca a decis asumarea raspunderii pe proiectul lor cu 8 judete, dupa sedinta de coalitie a fost nevoit sa dea inapoi cativa pasi si sa accepte deocamdata conditiile UDMR pentru ca coalitia de guvernare sa mai reziste. Astfel, PDL a renuntat la ideea asumarii prin asumarea raspunderii a respectivului proiect, liderul UDMR Kelemen Hunor spunand clar ca 'nu exista oficial nicio pozitie privind asumarea raspunderii', trimitand astfel in derizoriu declaratia de acum cateva zile a secretarului general al PDL, Ioan Oltean. Decizia a fost confirmata indirect si de catre Sever Voinescu, care a spus ca 'formula prin care se va ajunge la adoptarea legii este cumva secundara pentru ca suntem foarte preocupati sa gasim consensul politic pe substanta legii de reorganizare, nu pe chestiunea pur procedurala'. Voinescu a reluat ceea ce afirmase si liderul UDMR, dar amenintator: Guvernul nu-si va putea angaja raspunderea pe acest proiect, fara a avea acceptul coalitiei de guvernare.
Pentru a putea discuta insa despre reorganizare, UDMR a batut cu pumnul in masa coalitiei si le-a atras atentia partenerilor de la PDL ca deocamdata nu si-au respectat promisiunea de a adopta Statutul minoritatilor pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare. Strans cu usa, premierul Emil Boc a dat asiguari ca PDL va asigura trimiterea in plen si adoptarea proiectului Statutului minoritatilor pana la sfarsitul acestei luni, mai exact 25 iunie. Abia dupa ce aceasta lege va fi adoptata, UDMR se anunta dispus sa discute despre reorganizarea administrativa, dar pornind de la propriul proiect de reorganizare, blocat in Parlament.
Termenul de 25 iunie are o semnificatie importanta pentru liderii Uniunii, si anume faptul ca la acea data UDMR are convocata sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali, sedinta menita a analiza stadiul indeplinirii obiectivelor propuse pentru primul semestru. 'Va trebui sa facem pe 25 iunie la CRU bilantul semestrului I. Va dati seama ce atmosfera va fi acolo daca nu avem acest proiect adoptat?', au explicat pentru Jurnalul National surse din UDMR. 'Noi ne-am facut datoria in coalitie, deocamdata PDL ne este dator vandut, intai sa-si respecte intelegerile si apoi vom mai vedea si cu reorganizarea. Noi cerem doar sa se respecte protocolul coalitiei', spun sursele citate.
Si tot de reactia liderilor din teritoriu de respingere a 'diluarii' Tinutului Secuiesc in judetul cu capitala la Brasov leaga conducerea UDMR si refuzul propunerii facute de PDL: asumarea la pachet a proiectului celor 8 judete cu Statutul minoritatilor. Liderii Uniunii invoca Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale care prin art. 16 obliga partile state semnatare sa se abtina sa ia masuri care, modificand proportiile populatiei din arii locuite de persoane apartinand minoritatii nationale, sunt indreptate impotriva drepturilor si libertatilor decurgand din principiile inscrise in conventia-cadru.
In acest context, udemeristul Attila Korodi a anuntat clar ca, daca PDL pluseaza si decide asumarea prin raspundere a proiectului de reorganizare in 8 judete, UDMR va vota in mod cert preconizata motiune de cenzura impotriva Guvernului.
Mai mult chiar, aflati in pole-position, liderii UDMR pluseaza si mai impun o conditie cand vine vorba despre reorganizare administrativa, si anume garantarea formarii unui nou judet, pe langa cel botezat 'Tinutul Secuiesc', si anume un judet format din Satu Mare, Salaj si Bihor.
In finalul discutiilor din coalitie, desi acestea vor continua, mesajul transmis de presedintele UDMR Kelemen Hunor a fost clar: daca nu se ajunge la o intelegere, la un punct comun in coalitie, atunci subiectul reorganizarii administrative se poate pune 'in sertar', iar discutiile ar urma sa fie reluate 'la anul viitor sau dupa alegerile de anul viitor'.
Crin Antonescu: 'Reorganizarea administrativa ar arunca tara in haos'
USL va merge, 'in mod exceptional' la consultarile de la Cotroceni pe tema reorganizarii administrative a Romaniei, a anuntat liderul liberal Crin Antonescu. Motivul pentru care liderii USL nu au refuzat de data aceasta invitatia la Cotroceni este acela ca vor sa-l convinga pe Traian Basescu sa renunte la 'actiunile foarte grave' privind reorganizarea teritoriala. 'E de datoria noastra sa facem tot ce putem pentru a impiedica trecerea unei initiative care ar putea arunca tara in haos', a declarat Crin Antonescu. 'Decizia noastra este de a ne prezenta la aceasta intalnire, nu pentru a discuta agenda pe care o propune presedintele, cu subiecte care de fapt conform Constitutiei nu se discuta acolo, ci pentru a-i atrage atentia, si a-l opri daca se poate de la actiuni foarte grave.
Discutia despre reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei este o discutie de principiu care trebuie purtata conform tuturor normelor din Romania si din UE, si actiunea in acest sens presupune niste pasi care trebuie strabatuti, nu poate fi in nici un caz asa cum doreste in mod abuziv presedintele Romaniei, expresia vointei unui singur om si nu se poate realiza peste noapte', a sustinut presedintele PNL. Cum legea administratiei publice locale si legea referendumului prevad obligativitatea organizarii de referendumuri in cazul schimbarilor administrativ-teritoriale, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat ca USL cere tuturor reprezentantilor in consiliilor judetene sa convoace referendumuri locale privind desfiintarea actualelor judete.
• Monica Iordache Apostol
Hunor: Eu pe 25 iunie vreau sa ma duc la CRU cu adoptarea Statutului minoritatilor
• Jurnalul National: Care sunt nemultumirile UDMR?
Kelem Hunor: Am spus in coalitie ca nu sustinem varianta transformarii celor opt regiuni de dezvoltare in opt judete mamut. Deci singura noastra nemultumire este ca nu putem sustine asa ceva. Noi, de aceasta initiativa, idee, stiam de la PDL, fara sa discutam in coalitie. Astazi am discutat prima data in coalitie si am spus ca nu putem sustine aceasta idee.
Rugamintea premierului a fost sa mai vorbim zilele urmatoare la nivel politic, noi am spus ca suntem de acord, niciodata nu spunem nu, noi suntem pentru discutii, maine, poimaine, vom mai avea discutii si vom incerca sa gasim, daca se poate gasi, o solutie, dar nu pe cele opt judete. Pe cele opt judete mari nu se poate gasi o solutie, nu cu noi, nu avem noi sustinerea din teritoriu pentru cele opt judete. Nu credem in aceste judete.
• Dar ati sustine o varianta in care sa fie un judet Harghita-Covasna-Mures si inca un judet cu Satu Mare-Bihor si Salaj?
Da, exista o astfel de abordare din partea noastra, asa cum noi am creionat un alt proiect de reorganizare a regiunilor de dezvoltare, acest proiect poate fi transformat si sa facem pe acest proiect reorganizarea administrativa. Dar pentru noi este important ca Harghita- Covasna si Mures sa fie un singur judet, o singura entitate administrativa daca vorbim despre reorganizare, si la fel si pentru comunitatile maghiare care traiesc in Bihor, Salaj si Satu Mare. Si din punct de vedere tehnic, si din punct de vedere legal, constitutional, strategic si al UE privind nivelul NUTS privind numarul de locuitori etc. se poate sustine acest punct de vedere, nu ar fi nici o problema si se poate discuta.
• Deci este principala conditie, cele doua judete?
E o idee, da, si este punctul nostru de plecare.
• Statutul minoritatilor. Ati solicitat azi in coalitie respectarea protocolului si adoptarea lui pana pe 25 iunie, cand aveti CRU?
Da, deci in CRU, desigur ca sesiunea parlamentara nu se termina pe 25 iunie, dar in CRU pe 25 noi trebuie sa vedem daca au inceput dezbaterile in Parlament, daca am facut vreun pas inainte, chiar daca mai exista dupa aceea inca o saptamana in Parlament. In CRU eu vreau sa merg si sa spun ca 'da', protocolul semnat este respectat, intelegerea facuta, proiectul in dezbatere si da, putem merge inainte.
• Daca nu se respecta protocolul si nu incep discutiile in plen pe Statut pana la CRU, exista posibilitatea sa se ia acolo in discutie iesirea de la guvernare?
Vor fi probabil voci care vor cere asa ceva, eu nu vreau deocamdata sa spun nimic pana nu vad ce se intampla cu acel raport la Statut si ce face plenul. Dar in coalitie PDL a confirmat ca exista vointa politica de a respecta intelegerea, de a pregati raportul si de a intra in plen cu acest raport in asa fel incat sa fie adoptat pana la sfarsitul sesiunii.
• Vreti sa discutati proiectele de reorganizare abia dupa alegerile din 2012?
Daca nu exista aceasta majoritate pentru reorganizare, trebuie luata in calcul si amanarea. Noi le-am spus ca in protocol am trecut discutarea regiunilor de dezvoltare pentru a doua sesiune din 2011 si prima sesiune de primavara din 2012. Din acest punct de vedere, conform intelegerii, mai este timp.
• Coalitia este stabila azi sau risca sa se destrame?
Azi e stabila, in politica discut doar despre ziua de azi, si eu vreau sa cred ca PDL doreste in continuare stabilitate politica. Nici noi nu suntem pentru instabilitate politica, dar nici nu putem accepta cele opt regiuni transformate in opt judete. Noi cand facem o intelegere o respectam.
• Aniela Nine
Oltean, vinovat ca a anuntat asumarea raspunderii
Surse participante la discutia din coalitie sustin ca unii democrat-liberali considera ca s-a facut o greseala atunci cand secretarul general al partidului, Ioan Oltean (foto), a declarat ca Executivul ar dori sa-si asume raspunderea pe un astfel de act normativ. Reprezentanti ai PDL considera ca, daca s-ar asuma raspunderea, ar exista riscul ca Guvernul sa cada la o eventuala motiune de cenzura a opozitiei. Presedintele CJ Ilfov Cristache Radulescu a afirmat insa ca liderii PDL au decis inca de saptamana trecuta ca reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii sa fie adoptata prin procedura asumarii raspunderii de Guvern.
Intrebat, inaintea sedintei BPN al PDL de luni, daca democrat-liberalii iau in calcul asumarea ca procedura de adoptare a legii privind noua structura administrativa a Romaniei, Radulescu a raspuns: 'Sigur ca da, ne-am pronuntat pe aceasta tema, ca vom merge pe asumarea raspunderii.' Radulescu a precizat ca decizia ar fi fost luata lunea trecuta. 'Asta am decis noi in Biroul Permanent National pe care l-am avut saptamana trecuta. Discutia este facuta, noi suntem hotarati sa mergem pe aceasta varianta', a spus pedelistul. In privinta opozitiei UDMR la procedura asumarii, Radulescu a spus ca subiectul a fost discutat prima oara de-abia astazi, in cursul sedintei coalitiei. 'Aveti rabdare, azi e abia prima discutie pe care o avem', a declarat democrat-liberalul.
• Adriana Dutulescu
Ce au in comun in acest moment PNL si UDMR
Vicepresedintele PNL Mihai Voicu spune ca liberalii nu sustin posibilitatea amanarii alegerilor locale din 2012 asa cum a propus UDMR si arata care sunt in prezent punctele comune cu Uniunea in eventualitatea in care cele doua formatiuni vor ajunge la negocieri.
• Jurnalul National: Care va fi mandatul cu care merge PNL la Cotroceni? II prezentati presedintelui propria varianta de organizare a regiunilor de dezvoltare sau ii propuneti o alta procedura pentru luarea deciziei?
Mihai Voicu: Proiectul nostru privind organizarea regiunilor de dezvoltare are un calendar precis, care ar trebui sa debuteze dupa alegerile locale din 2012. Deci nu e nevoie sa discutam asta acum, la Cotroceni. Noi mergem doar pentru a incerca sa impiedicam aplicarea planului de reorganizare a judetelor, propus de PDL si de Traian Basescu.
• E posibil ca acesta sa fie momentul apropierii de UDMR, exista vreo posibilitate de negociere pe marginea propunerii lor de reorganizare a teritoriului?
Depinde. Discutiile cu UDMR ar putea debuta oricand, dar nu exista nici un punct comun intre ei si PNL in privinta solicitarii UDMR privind judetele Harghita, Covasna si Mures. In acest moment, nici noi, nici ei nu vrem opt judete noi. Este singurul punct comun intre noi si ei.
• PNL ar fi de acord cu amanarea algerilor din 2012?
Alegerile locale nu pot fi amanate, este neconstitutional. Doar alegerile parlamentare pot fi amanate cu trei luni, conform Constitutiei. Daca se ajunge la punerea in aplicare a propunerii PDL, alegerile locale vor fi obligatoriu organizate pe noua structura. O sa vedem atunci cate consilii judetene vor exista. Oricum, cele 300 de primarii din tara nu se desfiinteaza, asa ca aici nu vor fi diferente majore.
• Monica Iordache Apostol
Argument MAI contra celor opt judete
Argumentul lui Traian Basescu privind nevoia desfiintarii judetelor pentru a scapa de clientela politica este desfiintat chiar de un reprezentant al Guvernului lui Emil Boc intr-o dezbatere publica organizata de comisiile de administratie publica din Parlament pe tema reorganizarii administrative in cele opt judete. Liviu Gradinaru, director in MAI, a prezentat la dezbatere o analiza facuta de minister privind avantajele si dezavantajele reorganizarii in cele opt judete. La capitolul dezavantaje, reprezentantul MAI a punctat obligatia de revizuire a Constitutiei sau crearea unor noi structuri birocratice care vor ingreuna procedurile, caci ar trebui sa avizeze proiectele suplimentar fata de structurile judetene. Argumentul politic impotriva infiintarii celor opt noi judete a fost acela ca astfel se va ajunge la formarea unei noi categorii de 'baroni', cei regionali. 'Vom avea baroni regionali, pe langa cei locali si judeteni', a avertizat Gradinaru, desfiintand astfel chiar argumentul proregionalizare al presedintelui Basescu.
• Aniela Nine