x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR strânge PDL cu uşa

UDMR strânge PDL cu uşa

de Aniela Nine    |    06 Mai 2010   •   00:00
UDMR strânge PDL cu uşa
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

UDMR a oferit ieri o dovadă de forţă aliaţilor de la PDL, ajutând la blocarea discutării legii pensiilor şi a legii ANI, după ce PDL a pus umărul la renunţarea la facilităţi pentru minorităţi din legea Învăţământului.



În pline discuţii despre posibilitatea unei remanieri guvernamentale, coaliţia PDL-UDMR-independenţi stă să sară în aer, după ce pedeliştii au "trădat" promisiunile făcute UDMR privind susţinerea facilităţilor pentru minorităţi în legea învăţământului. Concret, cu ajutorul unui pedelist, opoziţia a reuşit să scoată din lege predarea Istoriei şi Geografiei României în limba maghiară la liceu.

Gestul a declanşat reacţia rapidă a UDMR în Senat, unde se discută legea pensiilor. Sosit direct de la şedinţa de Guvern, Marko Bela a convocat o minişedinţă de coaliţie chiar în mijlocul sălii de plen, unde le-a bătut obrazul aliaţilor de la PDL pentru trădarea de la Cameră. Pe lista nemulţumirilor UDMR a mai adăugat şi faptul că, în Senat, la discutarea legii pensiilor, se mai înregistrase o problemă în funcţionarea coaliţiei.

Astfel, independenţii ministrului Gabriel Oprea au votat alături de opoziţie un amendament care reduce atât vârsta de pensionare, cât şi stagiul de cotizare ale militarilor cu cinci ani. Suprapunerea celor două "trădări", cea a PDL la Cameră şi a independenţilor la Senat, l-a făcut pe Marko să reclame funcţionarea coaliţiei. "Ne-a supărat extrem de mult ceea ce s-a întâmplat la deputaţi şi aici, în Senat. Nu s-a respectat ceea ce s-a convenit mai înainte. Noi am constatat că în acest moment e în pericol solidaritatea coaliţiei", a spus Marko.

Întrebat cum va replica acestei situaţii, Marko a susţinut că problema trebuie discutată la nivel de coaliţie. De altfel, gestul independenţilor a nemulţumit şi PDL. "Dacă există coaliţie, atunci trebuie să funcţioneze şi la bine, şi la greu. Suntem dezamăgiţi de votul independenţilor şi problemele trebuie discutate în coaliţie", a declarat pentru Jurnalul Naţional liderul grupului PDL, Traian Igaş.

Până să se reunească coaliţia, cert este că discutarea legii pensiilor în Senat s-a blocat ieri după cererea UDMR de pauză de consultări pe motiv că "sunt probleme care se pare că nu sunt corelate în cadrul coaliţiei". Discuţiile ar urma să continue luni, când legea are şi termen de adoptare tacită.

În ciuda acestor "turbulenţe", senatorii au reuşit să adopte articolul care prevede că vârsta de pensionare standard, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, va fi de 65 de ani. Atingerea acestei vârste standard se va realiza prin creşterea treptată a vârstelor de pensionare, de la 59 de ani în ianuarie 2011 la 65 de ani în ianuarie 2030, în cazul femeilor, respectiv de la 64 de ani în ianuarie 2011 la 65 de ani în ianuarie 2015 pentru bărbaţi.

O oră mai târziu s-a consumat un alt episod în care planurile puterii nu au mai fost susţinute de UDMR: în comisiile reunite a drepturilor omului şi juridică din Senat, graţie votului decisiv al lui Gyorgy Frunda, dezbaterea modificărilor la legea ANI s-a amânat până la publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial. Prezent la dezbateri, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această tergiversare, în contextul evaluării de la Comisia Europeană din 17 mai şi a raportului pe justiţie din vară. Surse din cadrul ANI dau însă o altă explicaţie atitudinii şi votului lui Gyorgy Frunda: ar fi cercetat de inspectorii Agenţiei.

×