x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR vrea ca limba maghiară să fie oficială în toată Transilvania

UDMR vrea ca limba maghiară să fie oficială în toată Transilvania

11 Feb 2010   •   00:00
UDMR vrea ca limba maghiară să fie oficială în toată Transilvania
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susţine că în secuime limba maghiară este oficială de facto, adăugând că UDMR vrea ca aceasta să fie şi de iure oficială, dar nu numai în secuime, ci în toată Transilvania.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, azi, într-o conferinţă de presă, că nu este o noutate ceea ce solicită Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), şi anume declararea limbii maghiare ca limbă oficială în Ţinutul Secuiesc.

Antal a afirmat că şi reprezentanţii UDMR "au spus, au scris, au vorbit de foarte multe ori despre necesitate legalizării limbii maghiare în Transilvania", iar Uniunea nu s-a referit doar la secuime, unde "de facto limba maghiară oarecum este o limbă oficială".

"La anumite instituţii militarizate acest lucru încă nu se aplică, ceea ce este o problemă, dar de facto în secuime limba maghiară este limbă oficială", a spus Antal.

"Asta a spus întotdeauna UDMR, ca pe lângă limba română, şi limba maghiară să fie limbă oficială în Transilvania", a afirmat liderul UDMR Sfântu Gheorghe.

Potrivit sursei citate, din acest punct de vedere nu există contradicţie între ceea ce vrea CNS şi ceea ce vrea UDMR.

"Că facem o reuniune la care mai spunem încă o dată, nicio problemă, se poate face, mai spunem încă o dată, dar până la urmă important este ca factorul de decizie la nivelul Parlamentului să ia această decizie şi pentru secuime şi pentru Transilvania", a conchis Antal Arpad.

Comisia Permanentă a Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc a făcut public un proiect de hotărâre privind oficializarea limbii maghiare în regiune şi, potrivit documentului, autorităţile publice vor trebui să asigure condiţiile care oferă deplina egalitate a limbilor maghiară şi română.

×
Subiecte în articol: politic