In ideea in care, la viitorul recensamant al populatiei, vor rezulta comunitati locale in care prezenta etnicilor maghiari va scadea sub cele 20 de procente necesare pentru a-si putea folosi limba materna in administratie, UDMR va promova reducerea acestui prag prin modificarea legislatiei.
Este promisiunea facuta de europarlamentarul Iuliu Winkler participantilor la Conferinta “Impreuna in Transilvania' care s-a desfasurat, sambata, la Deva.
“In contextul recensamantului trebuie sa formulam si un scop politic, si anume reducerea pragului de 20% la aplicarea drepturilor privind folosirea limbii maghiare', a spus Iuliu Winkler. Potrivit acestuia, in contextul schimbarii parametrilor demografici vor exista comunitati maghiare care vor cobori sub pragul de 20% in unele unitati administrativ-teritoriale, aceasta insemnand retragerea dreptului lor la folosirea limbii materne in administratie si justitie, aceasta presupunand dispartia unui drept castigat. “De aceea, UDMR va actiona pentru modificarea legislatiei si reducerea pragului demografic de 20% care este in vigoare in prezent', a explicat Iuliu Winkler.
In prezent, legea administratiei publice locale prevede ca minoritatile care reprezinta 20% din populatie pot utiliza limba materna in administratia publica.
Ideea scaderii acestui prag a mai fost folosita si de senatprul UDMR Gyorgy Frunda inca de anul trecut, el exprimandu-si atunci intentia de a cobori acest nivel la 15%, motovand ca recensamintele din 1992 si 2002 aratau ca "populatia pe etnii este in scadere".