x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Udrea a luat 6.exe. Ai să dai samă, doamnă!

Udrea a luat 6.exe. Ai să dai samă, doamnă!

de Marius Gîrlașiu    |    29 Mar 2017   •   08:27
Udrea a luat 6.exe. Ai să dai samă, doamnă!
Sursa foto: Adrian Manolache

Şase ani de închisoare cu executare este pedeapsa primită de Elena Udrea în primă instanţă pentru „Gala Bute”. Sentinţa în cazul fostului ministru al Turismului este cea mai mare dintre cele primite de restul inculpaţilor. Pedepse cu executare au mai încasat fostul preşedinte al FR Box Rudel Obreja – 5 ani şi fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu – 3 ani. Restul inculpaţilor au fost condamnaţi cu suspendare, iar fostul ministru Ion Ariton a fost achitat. Decizia ÎCCJ nu este definitivă.

Elena Udrea şi-a început ziua sentinţei la Secţia 2 de Poliţie din Capitală, unde a semnat procedura în cadrul controlului judiciar. „Aşa cum am şi cerut, soluţia nu poate să fie decât de achitare, pentru că acesta este un dosar bazat exclusiv pe declaraţiile unor persoane care au încercat să se salveze în acest fel”, s-a încu-rajat fosta şefă PMP în soarele rece al dimineţii. Aproape de ora 17, Udrea a constatat că nu este neapărat „mai bine să fii judecat de un complet de femei, decât de unul de bărbaţi”, aşa cum spusese în faţa instanţei la ultimul termen al procesului. Completul de trei judecătoare format din Angela Dragne, Florentina Dragomir şi Leontina Șerban a găsit-o vinovată pentru acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu, însă a achitat-o pentru tentativa de folosire de decla-raţii false ori incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele? Cinci ani de închisoare pentru luare de mită, patru ani pentru o altă faptă de luare de mită, şase ani pentru o a treia infracţiune de luare de mită şi tot şase ani pentru abuz în serviciu. În final, instanţa a dispus ca Udrea să execute şase ani de închisoare prin contopirea pedepselor. În plus, Udrea va fi obligată să plătească peste 8 milioane de lei despăgubiri Autorităţii Naţionale pentru Turism şi să restituie 900.000 de euro către martorii denun-ţători Corin Boian şi Adrian Gărdean. Instanţa a mai dispus confiscarea de la Elena Udrea a sumei de 500.000 de lei în folosul statului şi a obligat-o pe fosta prezidenţiabilă la plata a 20.000 de lei cheltuieli judiciare (la fel şi Rudel Obreja). ÎCCJ a mai dispus în cazul Elenei Udrea interzicerea dreptului de a alege şi de a fi ales şi a dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de patru ani.

 

Rudel Obreja a luat 5 ani

Pedepse cu executare au mai primit fostul preşedinte al Fede-raţiei Române de Box – 5 ani pentru evaziune fiscală şi fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu – 3 ani pentru complicitate la luare de mită. ÎCCJ a mai decis confis-carea de la Rudel Obreja a sumei de trei milioane de lei şi plata către MTS a sumei de 737.000 de lei. Obreja a avut şi el mai multe pedepse, însă o va executa pe cea mai grea în urma conto-pirii: trei ani pentru complicitate la luare de mită, cinci ani pentru evaziune fiscală, alţi trei ani pentru evaziune şi achitare pentru spălare de bani.
 

Ion Ariton a fost achitat

Restul inculpaţilor au primit pedepse cu suspendare, iar fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost achitat. Astfel, fostul secretar general din MDRT, Gheorghe Nastasia, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere (cu termen de încercare şase ani), Ana Maria Topoliceanu - fostul director al Companiei Naţionale de Inves-tiţii - a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită (cu termen de supraveghere de cinci ani), iar Ștefan Lungu - fostul consilier al Elenei Udrea - a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Instanţa a mai dispus condam-narea omului de afaceri Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Sentinţa de ieri nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va pronunţa decizia definitivă în dosar.

 

Din acest moment bătălia este pe viaţă şi pe moarte. Mai am multe lucruri de spus, inclusiv despre cele care m-au judecat. Sunt judecători care tremură în faţa sistemului, care, chiar dacă a rămas într-un picior, în doamna Kovesi, tot e prezent. Elena Udrea, aseară la Antena 3

 

Cazul „Gala Bute” a ajuns la Instanţa supremă în aprilie 2015, iar primul termen al procesului a avut loc pe 16 octombrie 2015. Judecata pe fond s-a încheiat pe data de 1 martie 2017, după cel de-al 39-lea termen al procesului.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea