Având la dispoziţie un buget de 170,5 milioane lei, Ministrul Dezvoltării şi Turismului şi-a trecut pe hârtie ideile de dezvoltare a destinaţiilor turistice. Numai că pentru punerea în aplicare a acestor idei ministrul are nevoie de o serie de strategii, aşa că Udrea anunţă licitaţii pentru diverse servicii de consultanţă.
Planul de dezvoltare a destinaţiilor turistice promovat de Elena Udrea (foto) în Guvern punctează ca prim obiectiv generic "îmbunătăţirea calităţii serviciilor turistice din România". Pentru atingerea acestui deziderat, ministerul vrea să întocmească mai întâi o strategie, iar mai apoi să realizeze studii privind comportamentul turistului şi în cele din urmă să stabilească criterii pentru desemnarea destinaţiilor ecoturistice şi a ecomuzeelor. Toate acestea se vor face însă numai de către specialişti de diverse categorii, care ar urma să fie contractaţi de minister în urma unor achiziţii publice.
STUDII PENTRU PROIECTE EUROPENE
Participarea la proiecte comune pe plan intern şi internaţional, un alt obiectiv al ministerului pentru 2010, vizează "alipirea" la proiecte derulate de Comisia Europeană cum ar fi dezvoltarea turismului social, "Destinaţii europene de excelenţă" sau "Traditional Mountain Villages".
Deşi se vorbeşte de proiecte aflate în derulare, şi aici ministrul Udrea anunţă licitaţii pentru achiziţia de servicii de organizare de seminarii naţionale şi internaţionale, vizite de documentare, servicii de conferinţe de presă sau agenţii de presă sau servicii de publicitate.
Şi la capitolul "dezvoltarea unor forme, produse sau destinaţii turistice" se apreciază a fi nevoie de strategii naţionale, aplicabile de exemplu pentru promovarea drumeţiilor montane sau a sporturilor de iarnă, a turismului de litoral, a celui balnear sau a ecoturismului. Şi cine altcineva ar putea face aceste strategii decât consultanţi naţionali care, pe fonduri bugetare, sunt chemaţi să evalueze "factorii naturali de cură" din staţiunile balneare, sau să elaboreze studii de piaţă privind tipurile de turism menţionate şi destinaţiile pentru acestea.
Tot la acest capitol se vorbeşte despre actualizarea sistemului de clasificare a hotelurilor sau implementarea conceptului de "etichetă ecologică" în sistemul hotelier, zonă în care se doreşte achiziţionarea de sisteme de organizare de seminare naţionale şi internaţionale cu scop de "conştientizare".
Alţi bani vor merge la achiziţionarea de servicii de consultanţă privind formarea şi evaluarea profesională a angajaţilor din hotelurile şi centrele de informare turistică de pe Valea Prahovei, unde se va desfăşura în 2013 Festivalul Olimpic al Tineretului European, după cum a decis acum doi ani Comitetul Olimpic European.
Citește pe Antena3.ro