x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Uite Morar, nu e Morar!

Uite Morar, nu e Morar!

de Monica Iordache Apostol    |    Miruna Pasa Petru    |    12 Aug 2008   •   00:00
Uite Morar, nu e Morar!

ŞTAFETĂ ● Monica Şerbănescu, propusă la şefia DNA
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a găsit o soluţie de compromis în privinţa şefiei DNA: a propus înlocuirea lui Daniel Morar, dar i-a dat un premiu de consolare, înfiinţîndu-i un post la Bruxelles. Acesta a refuzat oferta ministrului. La şefia DNA a fost propusă procurorul Monica Şerbănescu.



ŞTAFETĂ ● Monica Şerbănescu, propusă la şefia DNA
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a găsit o soluţie de compromis în privinţa şefiei DNA: a propus înlocuirea lui Daniel Morar, dar i-a dat un premiu de consolare, înfiinţîndu-i un post la Bruxelles. Acesta a refuzat oferta ministrului. La şefia DNA a fost propusă procurorul Monica Şerbănescu.

Ministrul Predoiu a anunţat ieri că o va recomanda la conducerea DNA pe Monica Şerbănescu, care îi este în prezent consilier, şi că a discutat cu premierul Călin Popescu Tăriceanu despre  înfiinţarea unui post de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles, pentru care avansează numele lui Daniel Morar. Dacă acesta va refuza postul, ministrul Predoiu a declarat că îl va propune pe Morar ca adjunct al procurorului-şef al DNA. "Am propus primului-ministru înfiinţarea unui post de reprezentant al Ministerului Justiţiei României în cazul misiunii României de la Bruxelles, pe probleme speciale de mecanism de cooperare şi verificare, reforma justiţiei şi lupta anticorupţie", a afirmat Predoiu, după ce a elogiat experienţa căpătată de Morar la conducerea DNA. Trimiterea lui Morar la Bruxelles a fost justificată de Predoiu prin faptul că aşa poate fi valorificată experienţa acestuia la conducerea acestei instituţii. Imediat după anunţul lui Predoiu, procurorul general, Laura Kovesi, l-a delegat pe Morar, căruia i-a expirat mandatul ieri, să mai conducă instituţia pentru încă 90 de zile. Delegarea va înceta în momentul în care CSM va da avizul pentru Şerbănescu, iar preşedintele Băsescu va semna decretul de numire.

SURPRIZĂ. Numele Monicăi Şerbănescu a fost, se pare, o surpriză în sistem, deşi Predoiu a susţinut că s-a consultat cu procurorul general, Laura Codruţa Kovesi. Surse din Parchetul Instanţei Supreme spun că discuţia dintre Predoiu şi Kovesi a fost una generală, fără să fie pronunţat vreun nume pentru şefia DNA şi că procurorului general nu i s-a cerut părerea în legătură cu această numire. Monica Şerbănescu i-a fost consilieră şi fostului procuror general Ilie Botoş în 2005. În 2006, cînd încă mai deţinea funcţia de consilier al conducerii Parchetului General, a fost demisă de Laura Kovesi, rămînînd simplu procuror şi, mai tîrziu, fiind detaşată la Ministerul Justiţiei. Conform Constituţiei, numirea procurorului DNA este făcută de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

CONSULTĂRI. Ministrul Justiţiei a fost astfel cu un pas înaintea preşedintelui Traian Băsescu. Acesta convocase azi partidele parlamentare la consultări la Cotroceni, în legătură cu noul şef al DNA, dar, după ce ministrul şi-a anunţat preferinţa, majoritatea liderilor politici s-au grăbit să i-o aprobe.

REACŢII.
Vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, a salutat decizia ministrului de a nu reînnoi mandatul lui Daniel Morar ca procuror-şef, iar preşedintele executiv al UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a declarat că ministrul a decis să nu reînnoiască mandatul lui Daniel Morar, pentru că rezultatele în acest domeniu ar fi fost pe viitor aceleaşi ca în ultimii doi ani. "Daniel Morar, acasă, la Cluj, la Bucureşti sau la Bruxelles, este acelaşi", a spus Hunor.  Vicepreşedintele PC Sergiu Andon a declarat că înlocuirea procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, este o măsură "foarte chibzuită" şi motivată "elegant şi bine", iar vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a susţinut că propunerea Monicăi Şerbănescu la şefia DNA, în locul lui Daniel Morar, dă şansa depolitizării instituţiei.

Cine este Monica Şerbănescu?

Monica Şerbănescu are, potrivit CV-ului, brevet de paraşutism sportiv emis în 1978 de Departamentul Aviaţiei Civile – Aeroclubul Central Român al Federaţei Aeronautice Române. Potrivit aceluiaşi CV, Monica Şerbănescu a absolvit mai multe cursuri cu nota maximă şi a ocupat, printre altele, funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bucureşti, de procuror-şef la Secţia judiciar-penală a DNA şi de consilier al procurorului general la Parchetul de pe lîngă ÎCCJ.

×
Subiecte în articol: politic general justiţiei monica morar predoiu