x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ultima migratie - Ziua carnetului de partid

Ultima migratie - Ziua carnetului de partid

de Oana Stancu Zamfir    |    10 Aug 2006   •   00:00
Ultima migratie - Ziua carnetului de partid

Statutul alesilor locali, care ii lasa pe traseistii politici fara functii, a determinat ultimul mare val de migratori politici. Directia: de la PSD la PD, semn ca de la social-democrati chiar zboara cocorii. Cu patru ani in urma, racolarea era inversa.

Primarii, viceprimarii, consilierii locali si judeteni sunt obligati de Legea 249/2006 sa declare pana azi din ce partid fac parte. Cine nu o face risca sa isi piarda mandatul. Declaratia scrisa pe propria raspundere trebuia depusa la secretarul unitatii administrativ-teritoriale, iar peste o luna mai marii judeteni ar trebui sa faca publica harta politica a administratiei locale. Masura nu are drept scop doar sa stie si alegatorii unde au zburat cei pe care i-au votat acum doi ani. Potrivit Statutului alesilor locali, de acum incolo, cine isi paraseste partidul isi pierde si functia. Drept urmare, administratia locala romaneasca a inregistrat zilele trecute ultima mare migratie politica.

LA PUTERE! Vicepresedintele PD Ioan Oltean recunostea ieri ca "exodul" a fost unidirectionat, dinspre opozitie spre putere, insa "in nici un caz" nu se compara cu ce "s-a intamplat in 2001-2005". Potrivit acestuia, de la alegeri incoace la PD ar fi trecut "peste o suta de primari", "dar cam tot atatia au trecut si la PNL". Liderul PD spune insa ca evidenta ultimelor zile nu o are. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, se asteapta si el la o crestere a numarului alesilor partidului, insa nu cu mai mult de 10%-15%. Sunt fosti membri PNL, intorsi la matca dupa ce au fost constransi sa treaca la PSD, invoca Motreanu. E vorba si de niste peremisti, recunoaste insa liberalul. Colegul sau, deputatul Mihai Calimente, unul dintre initiatorii legii, tine insa sa avertizeze: "PD a facut in aceste 45 de zile exact ceea ce incrimina la PSD. Acum s-a umflat si el, peste masura, si risca sa repete soarta PSD si sa faca implozie".

De la PC au plecat 90 de alesi locali, insa au venit 150, potrivit datelor "provizorii" comunicate de purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, se lauda ca la formatiunea sa au trecut 150 de consilieri locali si judeteni, provenind de la PD, PSD si partidul lui Corneliu Ciontu si ar fi plecat doar trei "neimportanti". De la UDMR a plecat doar un consilier local din Bistrita la PSD, declara presedintele executiv, Takacs Csaba.

REGRETE. Nu de mult, el insusi hacuitor, victima infruptarilor puterii acum, PSD isi recunoaste greseala de a fi declansat marea racolare in mandatul sau. "Acum s-a confirmat greseala politica de a aduce traseistii in partid", spune purtatorul de cuvant al social-democratilor, Cristian Diaconescu.

Unde se duc cocorii cand se duc?

ALBA. Noua primari PSD au plecat la PD, patru la PNL, un viceprimar la PD si patru la PNL.

ARAD. Campionul transferurilor politice - PD: de la 27 de primari, cat a avut dupa alegeri, acum are 39 (zece luati de la PSD, unul PP si unul PC) si inca trei consilieri judeteni. Liberalii au adus si ei doi primari de la PSD.

CLUJ. Liderul PD Cluj, deputatul Daniel Buda, anunta ieri ca primarilor PD, 24 la numar, li s-au adaugat alti opt-noua, dar "situatia se poate schimba pana maine". Pana in prezent, din cei 42 de primari ai PSD Cluj, 11 au migrat deja: sapte la PD, trei la PNL, unul e independent.

DOLJ. Patru primari PSD s-au inscris in PD, doi in PNL, situatia altor sase edili fiind incerta. Un primar PRM a trecut la PSD.

GORJ. PD a racolat doi primari PSD, sapte consilieri locali, iar consilierul din Pestisani, Niculai Stiribat, a semnat declaratiile pe proprie raspundere si pentru PSD, partidul care l-a propulsat in 2004 pe functie si pentru PD.

HUNEDOARA. PSD a pierdut in favoarea PNL sapte primari, inca unul trecut la PD si nu stie unde sa caute alti sase edili. Pe lista pierderilor mai sunt zece viceprimari si cinci consilieri judeteni.

ILFOV. PD a ajuns de la zece la 21 de primari si a pierdut unul (Stefanesti) in favoarea PNG. PSD a ramas cu sase primari, PNL a crescut cu unul.

MARAMURES. PSD a pierdut 14 primari.

SALAJ. PD a racolat cinci primari PSD.

SIBIU. PSD pierde opt primari.

TIMIS. PSD a pierdut 17 primari. (Gabriela Mladin, Ana Ionascu, Andrei Ando, Larisa Neagoe, Daniel Mihalascu)

LITORALUL, LA PD
Malul Marii Negre, unde s-au purtat cele mai incrancenate batalii PD-PSD, s-a facut portocaliu. Primarul Mangaliei, Zamfir Iorgus (foto), a parasit si el PSD (dupa ce initial a fost membru PNTCD) si a depus declaratie ca este la PD. La fel si edilul din Costinesti, Traian Cristea, cel din 23 August, Mugurel Mitrana, iar din Valul lui Traian si din Rasova au trecut la PD si primarul, si viceprimarul (tot PSD), democratii adaugandu-si si alti 54 de consilieri locali din 13 localitati. "In mare parte sunt oameni care au fost la PD in trecut si i-a luat PSD. Primarii din Costinesti, 23 August, Rasova au fost ai nostri", argumenteaza presedintele PD Constanta, Stelian Dutu. PD detinea din alegeri primariile din Medgidia si Navodari, astfel ca PSD ramane la prima vedere cu Radu Mazare si cam atat.
×
Subiecte în articol: politic psd pnl trecut locali primarie