x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ultimatum pentru Băsescu

Ultimatum pentru Băsescu

de Carmen Vintila    |    11 Ian 2008   •   00:00
Ultimatum pentru Băsescu
Sursa foto: Lucian Alecu/

Premierul Călin Popescu Tăriceanu nu s-a dus aseară la Cotroceni să discute cu şeful statului, Traian Băsescu, despre nominalizarea Noricăi Nicolai. În schimb, l-a făcut pe acesta, în direct de la Palatul Victoria, iresponsabil şi i-a cerut să o numească “neîntârziat” pe Nicolai la Ministerul Justiţiei.Şeful statului l-a convocat degeaba pe premier la Cotroceni pentru a-l convinge să renunţe la nominalizarea Noricăi Nicolai la şefia Justiţiei.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu nu s-a dus aseară la Cotroceni să discute cu şeful statului, Traian Băsescu, despre nominalizarea Noricăi Nicolai. În schimb, l-a făcut pe acesta, în direct de la Palatul Victoria, iresponsabil şi i-a cerut să o numească “neîntârziat” pe Nicolai la Ministerul Justiţiei.

 

 

Considerând că întâlnirea nu ar fi avut nici un temei legal şi constituţional, premierul Călin Popescu Tăriceanu nu a trecut aseară poarta Cotroceniului pentru a onora invitaţia făcută de Traian Băsescu. Sfătuit de consilierii săi, dar şi de mai mulţi lideri liberali, premierul l-a refuzat pe Băsescu, a renunţat să-i trimită preşedintelui o nouă scrisoare şi a ales, la o jumătate de oră distanţă de ora la care preşedintele îl invitase la Cotroceni, să iasă la Palatul Victoria cu o declaraţie de presă, prin care l-a somat pe acesta să o numească pe Norica Nicolai la Ministerul Justiţiei. “Traian Băsescu ştie foarte bine că nu există nici un argument solid pentru a se opune numirii Noricăi Nicolai. Dacă ar fi avut, atunci sunt sigur că mi-ar fi adus la cunoştinţă respectivul argument. De altfel, a avut la dispoziţie aproape patru săptămâni pentru

a-mi prezenta măcar un singur argument de ordin legal în defavoarea acestei propuneri”, a declarat Tăriceanu, precizând că “un bărbat de stat responsabil” nu ar fi aşteptat patru săptămâni pentru ca apoi să încerce să blocheze activitatea Ministerului Justiţiei.

 

 

“UN NOU SPECTACOL”. “Un bărbat de stat responsabil ar fi citit cu atenţie şi Constituţia şi legile în vigoare şi ar fi semnat apoi decretul de numire al ministrului. Din păcate, Băsescu a ales să regizeze un nou spectacol politic”, a mai spus Tăriceanu, precizând că nominalizarea unui ministru nu este obiect de negociere între preşedinte şi premier. “Este atributul exclusiv al premierului să îşi aleagă miniştrii, iar preşedintele nu are drept de veto”, a arătat Tăriceanu, subliniind că interesul României este de a avea cât mai rapid posibil un ministru al Justiţiei, şi atenţionându-l pe Băsescu că va fi responsabil pentru un eventual raport negativ al Comisiei Europene în acest domeniu.

“Vă solicit să o numiţi neîntârziat pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei. Consider că a venit vremea să punem capăt conflictului artificial dintre Preşedinţie şi Guvern şi a venit vremea ca Traian Băsescu să devină un om politic responsabil”, a încheiat premierul, cerându-i preşedintelui să îşi îndeplinească obligaţiile constituţionale şi să semneze decretul de numire. Apoi, premierul a plecat la cumpărături însoţit de unul dintre fiii săi.

 

carmen.vintila@jurnalul.ro

 

 

Preşedintele nu se lasă

 

 

La scurt timp după declaraţia premierului, şeful statului i-a trimis din nou acestuia o scrisoare prin care îl reinvită la discuţii, de data aceasta la Cotroceni sau la Victoria. “Domnule prim-ministru, revin asupra solicitării de a ne întâlni pentru a discuta pe tema numirii unui ministru al Justiţiei. Vă invit să avem o întâlnire mâine, (n.r. – azi), vineri 11 ianuarie 2008, fie în cursul dimineţii până la ora 11.30, fie după-amiază, după ora 15.00, la orice oră convenabilă dumneavoastră, la Cotroceni sau la Victoria”, se arată în scrisorea şefului statului. Potrivit unor surse oficiale, preşedintele ar urma să-i prezinte la întâlnirea de astăzi premierului o serie de documente care să ateste relaţia apropiată dintre Norica Nicolai şi omul de afaceri Dinu Patriciu.

×
Subiecte în articol: basescu politic